Mondiale economie herstelt in 2021

Lichtpuntjes en herstel

Terwijl de mondiale pandemie weer toesloeg, was er in de late herfst van vorig jaar een aantal lichtpuntjes te zien. Het belangrijkst daarbij was dat, eerder dan verwacht, een drietal vaccins met succes zijn ontwikkeld. Verder leverden de Amerikaanse verkiezingen een winnaar op die de politieke onzekerheid terugbrengt, werd de EU werd het eens over de begroting, inclusief het Herstelfonds van EUR 750 miljard, en de Brexit liep minder desastreus af dan verwacht. Dat gaf een ander, lichter perspectief op de mondiale economische vooruitzichten.

Maar we zijn er nog lang niet, want vooral massale vaccinatie is geen eenvoudige opgave.Daarbij zijn er ook nieuwe, soms besmettelijkere varianten van COVID-19 gekomen, zoals de Britse B117.

Dit had tot gevolg dat de maatregelen in een aantal landen zijn verscherpt. Daarbij zijn politieke onzekerheden in de VS niet weg, is succes van het Herstelfonds niet gegarandeerd en worden de beperkingen in de nieuwe post Brexit handelsrelatie al voelbaar.

Toch denken wij dat de wereldeconomie zich dit jaar fors gaat herstellen, en wel met 5,0%. Dit betekent dat tegen het einde van 2021 het bbp weer op het niveau van eind 2019 zal komenhet herstel zal ongelijk zijn. Opkomende Aziatische landen, onder leiding van China en India, zullen veel sterker herstellen dan de rest van de wereld. Europa en Zuid-Amerika daarentegen zijn achterblijvers. Ze zullen pas ergens diep volgend jaar het bbp-niveau van 2019 bereiken. De VS en Oost-Europa zitten hier tussenin. Het herstel van de wereldhandel, al zichtbaar in het derde kwartaal van 2020, zet sterk door: we verwachten 7-8% groei.

Contact


Social Media