Kennismaken met...

Irene Visser

Kun je iets over jezelf vertellen, en wat is je functie bij Atradius Dutch State Business?

Atradius DSB heeft recent haar interne structuur aangepast om flexibeler om te kunnen gaan met externe ontwikkelingen. Ik ben trots en verheugd om het nieuwe Strategy & International Relations Team te gaan leiden. Onze ambitie is om Atradius DSB meer toekomstbestendig te maken, met een focus op innovatie en duurzaamheid. De afgelopen 20 jaar heb ik vanuit verschillende invalshoeken gewerkt aan het faciliteren van ondernemerschap in opkomende markten. Ik heb ruim 15 jaar in het buitenland gewerkt bij onder meer KPMG Consulting en bij de Wereld Bank Group.

In 2014 besloten we met het gezin om de sprong ‘terug’ naar Nederland te maken. Hier ben ik o.a. directeur van de Netherlands African Business Council (NABC) geweest, een organisatie die ondernemers in Nederland ondersteunt in het vinden en ontwikkelen van kansen in Afrika. Een superleuke baan, die me met name heel veel inzicht in de kracht van de Nederlandse export heeft gegeven.

Ik woon in Den Haag met mijn man en drie kinderen, hier zijn we na onze buitenland jaren ‘neergestreken’ omdat we voor de kinderen toch een internationale omgeving zochten en ook op het gebied van banen hier mogelijkheden waren. Een hele fijne stad en zeker in coronatijd geniet ik van de ruimte, het groen en het strand! Naast mijn werk ben ik al jaren bezig met yoga.

Ik vind dit zo leuk dat ik een aantal jaren geleden hier ook mijn lesbevoegdheid in heb gehaald en nu al bijna 3 jaar (naast mijn werk bij Atradius) een aantal lessen in de week geef in vinyasa, hatha en yin yoga in Den Haag. Yoga helpt me om zowel fysiek en mentaal fit te blijven en het geeft me ook een pad voor spirituele en fysieke ontwikkeling: “Focus on the results and you’ll never see progress, focus on the progress and you’ll see results.” Het geeft me focus en kalmte, helpt routines op te bouwen en tegelijkertijd open en met een positieve blik naar de wereld te kijken.

Hoe lang werk je al voor Atradius en hoe ben je in deze functie terecht gekomen?

Ik werk nog maar kort bij Atradius, sinds de zomer 2020. Ik ben hier begonnen omdat ik geloof in de rol die ondernemers, in Nederland en in opkomende markten, kunnen spelen in de ontwikkeling van opkomende markten. Vanuit mijn bredere werk- en leef ervaring in Afrikaanse landen, heb ik een diepe overtuiging dat ondernemers de sleutel dragen naar meer en kwalitatief betere banen.

De kracht van de verbinding, tussen ondernemers hier en daar, helpt bij wederzijds begrip, samenwerking, kennisoverdracht en leidt tot het samen aanpakken van problemen en kansen. De ekv maakt juist die overdracht, van goederen en diensten, maar ook van kennis en netwerken, mogelijk en dit creëert meerwaarde voor de exporteur én de ontvangende partij.

Je bent dus onder meer verantwoordelijk voor strategie en projectmanagement. Kun je hier iets dieper op in gaan?

Binnen het Team Strategy & International Relations werken wij aan processen en dossiers die niet gerelateerd zijn aan specifieke transacties, maar wel belangrijk zijn voor de organisatie en onze aansluiting op externe ontwikkelingen. Zo hebben wij ‘Innovation’ en ‘Sustainability’ als strategische thema’s geïdentificeerd. Innovatie behelst een breed spectrum van business development, productontwikkeling en onderzoekstrajecten. Hierbij willen wij enerzijds met de ekv de innovatiekracht in de Nederlandse export ondersteunen en meebewegen met trends. Denk bijvoorbeeld aan het steeds grotere belang van start-ups en scale-ups, de rol van fondsen, etc.

Anderzijds zijn wij ook alert op het belang van innovatie in onze eigen organisatie. Sustainability, en dan met name vergroening, is natuurlijk een thema dat al langer op de agenda staat. Met het ‘Groene Label’ hebben wij al veel stappen gezet op het gebied van transparantie.

Daarnaast zijn er ook incentives voor groene export met bijvoorbeeld het ‘Groene Instrumentarium’. Vanuit het maatschappelijke speelveld, politieke en internationale ontwikkelingen wordt sustainability steeds belangrijker. Ik zie ernaar uit om ook breder naar duurzaamheid te kijken en om op termijn bijvoorbeeld ook de SDGs een plaats in onze organisatie te geven.

Ons team is momenteel nog in ontwikkeling. Met Ingeborg van den Nieuwendijk als Deputy (zie ook artikel internationaal), Arjen Walbroek, vanuit ons mvo-team, als Senior Lead Sustainability en Ivo Habets, die recent is overgestapt vanuit het Ministerie van Financiën, als Senior Lead Innovation heb ik een solide start. De disciplines die binnen het team vallen zijn: Strategie, Projecten, Internationaal en Communicatie. Ook Communicatie valt onder mijn team, het is belangrijk dat Atradius bekender wordt bij het midden- en kleinbedrijf, zodat we de exportambities van exporterend Nederland effectiever kunnen ondersteunen. Momenteel hebben wij drie vacatures uitstaan: een Senior Project Manager, Project Manager en een Communications Manager. Wij ontvangen sollicitaties tot begin maart, check de pagina in deze Creditnotes.

Je werkt nog niet zo heel lang bij Atradius Dutch State Business, maar wat vind je het leukste aan je werk?

Ik ben natuurlijk midden in de coronatijd begonnen, een moeilijke tijd om in een nieuwe baan te beginnen. De keren dat ik op kantoor ben geweest kan ik op twee handen tellen. Maar gelukkig werken we bij Atradius ook goed digitaal en ben ik inmiddels een expert in remote netwerken en Teams!

Wat ik het leukst vind is de veelzijdigheid van mijn werk. Aan de ene kant zijn er het beleidsmatige en lange termijn werken in de afstemming met politiek en internationale ontwikkelingen op nationaal, Europees en internationaal niveau. Aan de andere kant zijn er het pragmatische karakter en de directe tastbare voordelen die de ekv biedt aan bedrijven hier in Nederland én bij de lokale kopers. Je begeeft je in een mix van internationale netwerken en navigeert tussen de complexe veranderingsprocessen in het beleid. Maar je blijft ook in contact met bedrijven en zorgt ervoor dat de ekv begrijpelijk, toegankelijk en relevant blijft voor exporterend Nederland. Dat is waar ik het voor doe!


Irene Visser - Head of Strategy & International Relations

Contact


Social Media