6/13
Powered by Foleon

Create the content your audience craves.

Find out more
  • Pages
  • Editions
01 Cover
02 Inhoudsopgave december 2022
03 Voorwoord Bert Bruning
04 Dyecoo
05 Exporteursbijeenkomst
06 Landenspotlight Indonesië
07 Kennismaken met Mathilde Hoorn
08 Stagflatie 'light'
09 COP27 bijeenkomst
10 Aquatic Drones
11 Overgang naar duurzame energie
12 Haagse Zaken - Het ekv-beleid voor fossiele transacties
13 Sub-Sahara Afrika

Landenspotlight:

Indonesië

Indonesië, een eilandengroep met meer dan 270 miljoen inwoners, is hard bezig om op te klimmen in de wereldrangorde. Na China, India en de VS is Indonesië het land met de meeste inwoners. En ondanks dat het Boeddhisme en Hindoeïsme hier een belangrijke historie hebben is Indonesië het thuis van de grootste moslimpopulatie ter wereld, geïntroduceerd door Islamitische handelaren uit het Midden-Oosten.

Rond 1600 was Indonesië het middelpunt van de kolonisatiestrijd om specerijen waar de VOC uiteindelijk aan het langste eind trok. Tijdens hun schrikbewind hebben ze ook de grenzen bepaald van het huidige Indonesië. Uiteindelijk werd Indonesië na het faillissement van de VOC in 1799 een Nederlandse kolonie. In de ongeveer 150 jaar die volgden heeft Indonesië het zwaar te verduren gehad onder de Nederlandse overheersing, met oorlogen, hongersnood en ziekten. Het duurde uiteindelijk nog tot na de tweede wereldoorlog voordat Indonesië een zelfstandige republiek werd.

Indonesië is een van de grootste economieën van Zuidoost-Azië en heeft, logischerwijs voor een eilandnatie, zeer veel strategisch gelegen havens. Na de grondstoffen hausse aan het begin van deze eeuw, heeft Indonesië haar complexe infrastructuur moeten verbeteren. De maritieme sector groeit dan ook in sneltreinvaart, al is de haveninfrastructuur nog steeds verouderd. Daarnaast neemt de export van elektronica, auto-onderdelen en chemicaliën snel toe. Op de grotere eilanden komt daar ook nog een grote bulk aan plantaardige oliën, rijst, suiker, rubber, tabak, hout en thee.

De havens Belawan (Noord-Sumatra en dichtbij Maleisië en het Aziatische vasteland) en Cirebon (Noord-Java) zijn nog uitgebaggerd door Nederland in de 16e eeuw. Maar ook op dit momentzijn de mogelijkheden in de maritieme sector recentelijk bezegeld door een MoU tussen Nederland en Indonesië voor maritieme samenwerking en vind jaarlijks het Bilateral Maritime Forumplaats.

De huidige president Joko Widodo heeft de focus om zijn land toegankelijk te maken voor buitenlandse bedrijven en investeerders en daarmee infrastructuur en logistieke sectoren te versterken. Eén megaproject springt in het oog: IKN (Ibu Kota Negara), de bouw van een compleet nieuwe hoofdstad op Borneo in de provincie Kalimantan. Dit zou vanaf 2024 de beoogde nieuwe hoofdstad moeten worden en de oplossing voor het vervuilende verkeer en stadsleven van metropool Jakarta. President Widodo is vastbesloten, maar kan het niet zonder buitenlandse steun. De Asian Development Bank speelt een actieve rol als adviserende partij en zorgt ervoor dat de duurzaamheid prioriteit krijgt door partijen te verbinden voor slimme transport en energietoepassingen.

Op papier is Indonesië klaar voor een groeispurt. Indonesië hield zich sterk ondanks een recessie en een zware Covid-19 pandemie.  Buitenlandse investeringen bleven sterk groeien: 63.6% in het afgelopen kwartaal in vergelijking met een jaar eerder. En als we kijken naar de cijfers van de ekv en het DGGF zien we €1,2 miljard aan uitstaand obligo op Indonesië. Alleen de Filipijnen heeft meer benut in heel Azië vanwege de landaanwinning van het vliegveld in Manila. Dit laat een sterke relatie tussen beide landen zien en toont aan dat Indonesië een belangrijke partner is voor Nederlandse exporteurs. Naast de ekv, investeert Nederlands nog eens €1,5 miljard in Indonesië, en is daarmee de grootste Europese investeerder. Al deze investeringen zorgen voor mooie transacties, zoals onder andere radartechnologie voor defensiedoeleinden en membranen voor waterzuivering.

Onlangs heeft Atradius DSB samen met de Duitse ECA Euler Hermes een uniek seminar over de voordelen voor Indonesische bedrijven om zaken te doen met Nederlandse of Duitse leveranciers van kapitaalgoederen. Er was veel animo vanuit het lokale bedrijfsleven. Maar er was ook een lokale vertegenwoordiging van Duitse en Nederlandse producenten, en een duidelijke interesse vanuit de financiële sector.

Voor Nederlandse ondernemers die plannen hebben in Indonesië heeft de RVO een speciaal portaal voor meest kansrijke landen uit deze groep: het ASEAN5 Business Platform. Maar voor specifieke vragen over zaken doen in Indonesië naast de Nederlandse ambassade in Jakarta is er een Nederlandse NBSO in Surabaya. En uiteraard staan onze underwriters voor u klaar voor om uw vragen te beantwoorden als het gaat om financiële uitdagingen.


Nahuel Mercedes - Communications Manager

Bert Burger - Senior Economist

Guido Minnaert - Marketing Manager

Contact


info.dsb@atradius.com 020-553 2693

Social Media


Lees meer


Kennismaken met... Mathilde Hoorn