Overgang naar duurzame energie - een actuele discussie Vorige maand organiseerde Atradius Group een webinar over de kansen en bedreigingen van de overgang naar schone energie. Bij deze gelegenheid werd een paneldiscussie gehouden waarbij een deskundige spreker uit verschillende vakgebieden sprak over het onderwerp.
Duurzame energie De overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energie is al begonnen. Landen over de hele wereld zetten zich in om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en te investeren in hernieuwbare energie. Maar er zijn nog veel uitdagingen te overwinnen. Hoewel de zonne- en windenergiesector de afgelopen jaren exponentieel zijn gegroeid, zijn het nog steeds relatief kleine spelers in vergelijking met fossiele brandstoffensector. Bedrijven worden nu geconfronteerd met een van de meest urgente uitdagingen in de geschiedenis: een falende energie-infrastructuur. Goede dingen kosten tijd en door de enorme omvang van de moderne energieproductie en -distributie zal deze overgang niet gemakkelijk, snel of goedkoop zijn. Daarom nodigde Atradius een panel van deskundigen uit om te bespreken hoe de overgang naar schone energie de wereldhandel kan beïnvloeden.
Gevolgen van de wereldwijde vraag naar energie
De energiesector maakt momenteel een grote crisis door. De snelle opleving na de recessie als gevolg van de pandemie, zette de markten onder druk doordat de vraag naar energie piekte en het aanbod laag bleef. Dit leidde wereldwijd tot aanzienlijke prijsschommelingen.
Volgens de uitvoerend directeur van het Internationaal Energieagentschap, Fatih Birol, bevindt de wereld zich midden in "de eerste echte wereldwijde energiecrisis" door de stijgende prijzen en de verminderde beschikbaarheid. Of u nu een multinational bent of een mkb’er, betaalbare en toegankelijke energie is voor iedereen een belangrijke prioriteit. De vraag naar hernieuwbare energiebronnen wordt steeds groter, nu de meeste landen een overgang naar een koolstofarme energie-economie verwachten.
Investeren in de energietransitie
Deze overgang naar schone energie is niet alleen een noodzakelijke milieueis voor de mensheid, maar ook een cruciale economische kans. Het is van fundamenteel belang voor de wereldwijde economische groei en de verbetering van de levensomstandigheden. Maar het is ook onmisbaar voor duurzame ontwikkeling, om een wereldwijde overgang naar een koolstofarme energieproductie tegen 2050 te realiseren. De groene economie is al in volle gang en regeringen zetten stappen om het immense potentieel ervan te benutten. Overheden, bedrijven en particulieren zullen moeten samenwerken en gezamenlijk de nodige structuur moeten opbouwen om deze overgang mogelijk te maken. De enorme kosten van deze transformatie kunnen onmogelijk alleen door overheden worden gefinancierd. Bedrijven zullen moeten investeren in het verminderen van hun koolstofuitstoot door hernieuwbare energiebronnen te benutten terwijl de bevolking in het algemeen bewuster zal moeten consumeren. Volgens Gido van Graas, hoofd van het Energy Project Advisory Team van ING, is er voldoendebereidheid van banken om projecten voor schone energietransitie te financieren, en is er voldoende liquiditeit om de energietransitie echt te ondersteunen.
Waterstof is een schone en hernieuwbare energiebron die de potentie heeft om de brandstof van de toekomst te worden. Waterstof zal echter geen haalbare oplossing zijn voor de energiebehoeften op lange termijn zonder een cruciale ontwikkeling van de infrastructuur, die een relatief hogere investering vergt dan andere beschikbare bronnen. We hebben een waterstofproductie- en distributienetwerk nodig dat voldoende waterstof kan leveren om in het dagelijks leven in de energiebehoeften van onze samenleving te voorzien. Van Graas: "Naast hernieuwbare energie, die een grote motor van de energietransitie zal zijn, moeten we ons richten op het ondersteunen van onze klanten aan de waterstofkant, en de kant van de energieopslag."
Sheylla Batista - Online Marketeer