Green 2000, een Nederlands-Israëlisch bedrijf exporterend naar Ivoorkust

Green 2000 Ltd. is een Israëlische onderneming opgericht in 2000. Green 2000 BV is een Nederlandse dochteronderneming en de Europese hub van Green 2000 Ltd.

Refael Dayan, CEO en eigenaar van Green 2000: "We zijn actief in agrarische turn-key projecten in meer dan 30 landen. Onze core business is consultancy en dagelijks management van diverse projecten in verschillende gebieden van de landbouw. Hierbij kun je denken aan kassen, irrigatie, open veld gewassen, verwerkingsgewassen, snijbloemen, zuivel, pluimvee en nog veel meer".

Green 2000 is eigenaar van een biologische en duurzame boerderij in Israël, 'Organi-Green' genaamd. Deze boerderij functioneert als een bezoekerscentrum, en Dayan omschrijft de boerderij als een prachtige showroom waar ze al verschillende presidenten en tientallen ministers van landbouw van over de hele wereld hebben verwelkomd om hun business cases te laten zien.

Agricultural Services and Training Centres (ASTC) om kleinere boeren te ondersteunen Dayan legt uit: "Op dit moment richt Green 2000 zich vooral op projecten in landelijke gebieden met zogenaamde Agricultural Services and Training Centres (ASTC's). Dit is een concept dat we hebben ontwikkeld om kleinere boeren te helpen met faciliteiten en toegang tot machines. Maar ze bieden ook trainingen en opleidingen aan. Elke ASTC bestaat uit vier verschillende elementen. Allereerst een centrum voor agro-technische diensten zoals tractoren, landbouwmachines en andere apparatuur. Ten tweede een grootschalig commercieel bedrijf om inkomsten te genereren. Ten derde een gemeenschappelijke productie-eenheid en ten slotte een zogenaamde ‘landbouwonderwijskit’. Bij al deze projecten zullen ook schoolprojecten worden opgezet, waar kinderen geïnspireerd en onderwezen worden in de landbouw".

Momenteel werkt Green 2000 aan een nieuw project in Ivoorkust waarbij vier verschillende ASTC's worden opgezet. De ASTC's zullen worden ontwikkeld in Guitry, Korhogo, Zikisso en Kong. Ze zullen allemaal een andere expertise hebben. In Guitry komen een pluimveebedrijf en kassen en in Korhogo wordt een aqua-culturele omgeving voor tilapia en tilapiabroed gerealiseerd. In Zikisso is het de bedoeling om ananas- en bananenplantages op te zetten en in Kong komt er nog een pluimveebedrijf voor eieren.

Van der Hoeven als hoofdleverancier Voor de kassen in Guitry is de hoofdleverancier Van der Hoeven, specialist in het ontwerp, de engineering en de bouw van speciaalkassen met 135 medewerkers. Peter Spaans, eigenaar van Van der Hoeven: "Wij hebben voornamelijk internationale projecten en we werken al sinds 2012 samen met Green 2000. De eerste transactie was een interessant maar uitdagend project in de Oekraïne. Ook al was het een moeilijk project, we hebben een goede samenwerking gehad en zodoende hebben we contact gehouden om samen te werken aan andere projecten. En dat is ook de reden dat we nu samenwerken aan dit project in Ivoorkust".

Dayan: "Voor dit project is van der Hoeven niet de enige Nederlandse leverancier. We werken ook samen met andere Nederlandse leveranciers zoals Netafim / Revaho, Allaround, Celtic, Evax, Jordex Delta Machinery, Patron en vele anderen (zie artikel https://atradiusdutchstatebusiness.nl/nl/nieuws/revaho-kazachstan.html). Daarnaast is Green 2000 de Israëlische vertegenwoordiger van het Nederlandse groentezaadbedrijf: Rijk Zwaan. Op deze manier is de Nederlandse inhoud van deze transactie substantieel en dit is ook belangrijk om gebruik te kunnen maken van de exportkredietverzekering van Atradius Dutch State Business".

De totale kosten van het hele project voor de vier ASTC's in Ivoorkust bedragen meer dan 100 miljoen euro. Voor het regelen van de financiering en de verzekeringsconstructie is Green 2000 ondersteund door Bluebird Finance.

"We proberen altijd gebruik te maken van exportkredietverzekeraars"

Ram Shalita, CEO Bluebird Finance: "Voor deze grootschalige projecten proberen we altijd gebruik te maken van exportkredietverzekeraars. Omdat de belangrijkste onderaannemer, van der Hoeven, Nederlands was en er verschillende andere belangrijke Nederlandse leveranciers zijn, hebben we ervoor gekozen om met Atradius Dutch State Business (ADSB) samen te werken om dit project te verzekeren. We hadden al het genoegen om met ADSB te werken aan een project in Zambia zo'n 18 maanden geleden, en we zijn blij te kunnen zeggen dat de ervaringen rond dit proces goed waren".

De verwachting is dat het ongeveer drie jaar zal duren om de vier ASTC's te realiseren. Na afloop zal Green 2000 nog minstens een jaar lang betrokken zijn bij het beheer van de projecten.

Elk ASTC zal 15.000 banen creëren Dayan: "Voor het project in Ivoorkust verwachten we dat elk van deze ASTC's tussen de 1000 en 5000 leden zal hebben. Deze leden zijn lokale boeren die gebruik zullen maken van onze expertise en ook nieuw werk zullen creëren voor de mensen om hen heen. Op deze manier zullen de ASTC's in totaal zo'n 15.000 banen voor de gemeenten realiseren." Met deze opzet van de ASTC's hebben we veel ervaring kunnen opdoen. Vooral in Afrika, maar bijvoorbeeld ook in Azerbeidzjan, Vietnam en Qatar. Elk project heeft zijn eigen uitdagingen, vooral omdat we op het platteland werken. Maar we breiden voortdurend uit en onderhandelen ook met bijvoorbeeld Liberia, Madagaskar, Honduras en Guatemala. Spaans: "Dit soort exportprojecten zijn erg uitdagend. Vooral in deze gevallen is het belangrijk om de juiste zakenpartners en de juiste mensen 'aan boord' te hebben. Het gaat niet alleen om de persoonlijke relatie met je klant, maar je moet ook rekening houden met juridische en financiële overwegingen. Zorg ervoor dat u met goede (lokale) adviseurs werkt en de lokale omstandigheden echt begrijpt. Want dat maakt het verschil.”


Marijn Kastelein, Export Credit Specialist

Guido Minnaert, Marketing Communications Manager

Een vernieuwd dierenwelzijnsbeleid