Boskalis benut mogelijkheden van de domestic cover verzekering

Boskalis is de eerste Nederlandse onderneming die als leningnemer gebruik maakt van een innovatieve lening die gedekt wordt door een exportkredietverzekering (EKV) van Atradius Dutch State Business. Het gaat in dit geval om een lening van EUR 121 miljoen voor een zogenaamde mega-snijkopzuiger genaamd Krios. Een snijkopzuiger (of cutterzuiger) is een stationair of zelfvarend werktuig, gebruikt in de baggerindustrie, dat met behulp van zijn roterende snijkop materiaal op de bodem los maakt. Deze met een EKV gedekte lening komt voort uit een regeling gericht op indirecte export. In dit geval gaat het om een in Nederland te bouwen baggerschip dat door Boskalis op projecten in het buitenland zal worden ingezet. De Krios wordt op dit moment door IHC gebouwd.

Oskar Henkelman, Manager Export Finance Boskalis:
“Het is voor Boskalis van grote toegevoegde waarde dat Atradius DSB sinds oktober 2019 vorig jaar ook financiering van indirecte export kan ondersteunen. Dit bood ons de mogelijkheid om deze Atradius gedekte lening aan te trekken voor een groot Nederlands gebouwd schip dat wij de komende jaren zullen gaan inzetten bij werken over de hele wereld. De combinatie met de CIRR-financieringsregeling zorgt voor een langjarig vastrentende lening tegen een aantrekkelijk rentetarief.”

De lening, met een vaste rente, wordt verstrekt door ING en Rabobank en wordt geherfinancierd bij BNG Bank en de Nederlandse Waterschapsbank onder de zogenaamde CIRR-regeling (Commercial Interest Reference Rate, een laag vast rentetarief), gedekt door Atradius Dutch State Business.

De looptijd van de faciliteit is 12 jaar, kent een lineaire aflossing en de all-in financieringskosten bedragen iets minder dan één procent. Naast het aantrekkelijke all-in tarief sluit de lange looptijd van de faciliteit uitstekend aan bij de lange economische levensduur van het schip. Bovendien sluit deze nieuwe lening goed aan op de huidige financieringsstructuur van Boskalis, resulterend in een gespreid en langlopend profiel.

Roderick Kam (Executive Director) & Mireille Bombeld (Associate Director) Rabobank Export Finance:

“De nieuwe elementen in deze transactie waarbij indirecte export wordt ondersteund en CIRR voor het eerst is gebruikt geeft aan dat de sector in staat is mee te bewegen en zich aan te passen aan ontwikkelingen om ons heen. De goede samenwerking tussen alle betrokken partijen en de snelheid waarmee de transactie is afgerond is zeker ook het resultaat van lange onderlinge relaties. Wij zijn trots op het resultaat en we hopen dat dit leidt tot inspiratie en nieuwe kansen en transacties in de sector.”

Willem van Nouhuys, Director ING Wholesale banking | Structured Export Finance:

“Deze transactie is het schoolvoorbeeld van de goede samenwerking tussen Nederlands bedrijfsleven, Atradius en het Ministerie van Financiën, de Sector Banken en ING en Rabobank. In slechts 4 maanden is deze eerste Nederlandse Domestic Cover en CIRR financiering voor de financiering van de Krios tot stand gekomen. Een resultaat waar we met zijn allen met recht trots op mogen zijn.”


Duuk Dudok van Heel, Senior Export Credit Specialist

Guido Minnaert, Marketing Communications Manager

Kennismaken met Afke Zeilstra