Hatenboer Water levert waterzuiveringsinstallatie aan Mombassa
Hatenboer-Water kent een lange geschiedenis. Het werd al in 1906 opgericht en voorzag onder andere de schepen in de Rotterdamse haven van drinkwater met twaalf boten.
Hatenboer ging op zoek naar alternatieve oplossingen voor water aan boord van schepen. Het bedrijf is zich zodoende meer en meer gaan toeleggen op watertechnologie. Daarbij kun je denken aan het ontzilten van water aan boord van een schip maar ook pompsets, desinfectie van water op diverse manieren, technisch water maken (stoffen uit het water halen, of juist toevoegen) en watermanagement. Denk bijvoorbeeld aan drinkwater dat wordt opgeslagen in bunkers die dichtbij de motoren staan. Hier moet je dan wel de kwaliteit van het water goed managen, en ervoor zorgen dat er geen bacteriegroei in het water voorkomt. Ook hierbij helpt Hatenboer-Water.
Willem Buijs, CEO Hatenboer: voor de installaties verzorgen wij zelf de engineering, de assemblage en het testen. Dat doen in de vestiging in Schiedam waar de tak watertechnologie zich bevindt waar ongeveer 100 mensen werken. Hier produceren we de installaties die direct bij de klant geïnstalleerd en in gebruik genomen kunnen worden. Voor het onderdeel watervoorziening in de Rotterdamse haven zijn 20 mensen in dienst.”
In Singapore, Dubai en Houston bevinden zich de maritime en off-shore hubs. Van daaruit leveren ze met eigen vestigingen ondersteuning aan internationale klanten. Grote klanten uit Nederland zijn bijvoorbeeld de Nederlandse Marine, Damen, IHC, Holland Shipyards, Van Oord en Boskalis.
Willem Buijs, CEO Hatenboer: “Tot in de jaren 80 gebeurde het ontzilten van water middels verdamping. In de jaren 80 werd een nieuwe methode ontwikkeld, namelijk omgekeerde osmose. Tijdens dat proces wordt zeewater door een membraan gedrukt en wordt het zoute water geconcentreerd en gescheiden van het zoete water. De scheepvaartsector was niet direct enthousiast over deze nieuwe methode. Zij wilden zeker zijn dat de techniek echt goed zou werken. Wij kwamen vervolgens in contact met de tuinbouwsector, waar altijd behoefte is aan een constante toevoer van zoet water. Zij omarmden de nieuwe techniek en deze kon daar zich daar bewijzen. De tuinbouwsector is nog steeds goed voor zo’n 20% van de omzet van ons bedrijf.”
Willem Buijs, CEO Hatenboer: “Er is veel waterschaarste op de wereld, maar daar waar die het grootst is, is over het algemeen binnen 20 kilometer een kustlijn en dus zoutwater beschikbaar; wij kunnen daar goed drinkwater van maken.”
Bijdragen aan een duurzamere wereld
Naar aanleiding van het 100-jarig bestaan in 2006 investeerde Hatenboer in een kleine waterproductiefabriek nabij Mombassa. Dit betreft een initiatief waar zo goedkoop mogelijk duurzaam water wordt geleverd voor de lokale bevolking. De gemaakte winst wordt vervolgens weer in lokale projecten gestoken. Ook wordt er drinkwater gedoneerd aan lokale scholen, weeshuizen en ziekenhuizen. De Nederlandse stichting Waterpas ondersteunt deze donaties.
Het ontzilten van water via omgekeerde osmose is een duurzame oplossing die zorgt voor een lager verbruik van water in plastic flessen. De systemen van Hatenboer kenmerken zich door een laag energieverbruik. Op die manier draagt Hatenboer een steentje bij aan een schonere wereld.
Oscar Boot - Senior underwriter / Business developer
Monique Duns - Marketing and events coordinator