Nieuw: OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen herzien
Wat wordt nu al van u verwacht en blijft ook in de nieuwe versie hetzelfde?
Het belang van due diligence voor verantwoord zakendoen is met de nieuwe versie van de richtlijnen opnieuw bevestigd.
Het ekv-aanvraagformulier van Atradius DSB bevat een standaard clausule die bestaat uit een inspanningsverplichting ten aanzien van de door de OESO-richtlijnen voorgeschreven due diligence. Met het ondertekenen van het aanvraagformulier stemt de exporteur (of bank) in met de verplichting om deze richtlijnen naar vermogen in de activiteiten van de onderneming toe te passen.Het belang van due diligence voor verantwoord zakendoen is met de nieuwe versie van de richtlijnen opnieuw bevestigd.
Van bedrijven wordt onverminderd verwacht dat zij de milieu- en sociale risico’s van hun bedrijfsvoering inventariseren, dat zij vaststellen welke mogelijke effecten hun handelen teweeg zou kunnen brengen en dat zij actief anticiperen op die mogelijke effecten. In de onderstaande figuur is dat proces gevisualiseerd. Dat geldt ook voor de keten van het bedrijf.
Medewerkers van Atradius DSB voeren voor elke ekv-aanvraag een beoordeling uit om vast te stellen of de potentiële milieu en sociale risico’s van de transactie aanvaardbaar zijn. Zonodig gaan zij ook in gesprek met de exporteur en eventueel andere relevante partijen over wat de naleving van de OESO-richtlijnen inhoudt. Om de beoordeling van een ekv-aanvraag goed te kunnen uitvoeren, stellen zij aanvullende vragen om de benodigde informatie over bijvoorbeeld de transactie, de projectcontext of de afnemer te verzamelen.
Andere belangrijke aanpassingen zijn:
- Aanbevelingen voor bedrijven om zich aan te passen aan internationaal overeengekomen doelen op het gebied van klimaatverandering (‘Parijs’) en biodiversiteit
- Aanbevelingen voor publieke rapportage over verantwoord ondernemen
- Uitbreiding van due diligence aanbevelingen naar alle vormen van corruptie
- Verduidelijking van de procedures voor het doen van een melding bij een nationaal contactpunt (NCP) inzake naleving van de OESO-richtlijnen.
Met het oog op toekomstige mvo wet- en regelgeving vanuit Europa kunnen de OESO-richtlijnen door bedrijven goed gebruikt worden als voorbereiding op het voldoen aan die regels. De verwachting is namelijk dat de OESO-richtlijnen hiervoor de basis zullen vormen.
Tot slot
Heeft u naar aanleiding van de gewijzigde OESO-richtlijnen vragen, dan bent u van harte uitgenodigd deze te stellen aan het E&S team van Atradius DSB via info.dsb@atradius.com. Wij gaan hierover graag met u in gesprek.
De herziene OESO-richtlijnen zijn hier te vinden.
Hedwig Thorborg - Milieu en Sociaal Adviseur