5/11
Powered by Foleon

Create the content your audience craves.

Find out more
  • Pages
  • Editions
01 Cover
02 Inhoudsopgave
03 Hatenboer Water levert waterzuiveringsinstallatie aan Mombassa
04 Atradius DSB Jaaroverzicht 2022
05 OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen herzien
06 Damen Shipyards en haar visie op duurzaamheid
07 Kennismaken met George van Praag
08 Graidco wil blijven groeien
09 Nieuwe Turkse regering
10 De Staalindustrie op weg naar....
11 Groeien over de grens

Nieuw: OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen herzien

Op 8 juni onderschreef Nederland de geactualiseerde OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen. In deze nieuwe versie zijn de richtlijnen op verschillende plekken uitgebreid, verduidelijkt en gemoderniseerd.

De OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen beschrijven de verwachtingen van overheden aan bedrijven over wat verantwoord zakelijk gedrag inhoudt bij internationaal zakendoen. Exporteurs en banken vinden in de richtlijnen handvatten voor het omgaan met thema’s zoals ketenverantwoordelijkheid, mensenrechten, arbeidsomstandigheden en milieu. De vorige versie van de richtlijnen stamde uit 2011, dus met de huidige aanpassingen sluiten de richtlijnen weer aan op de thema’s van deze tijd.

Ondanks dat Atradius DSB zelf geen zaken doet in het buitenland, onderschrijft zij wel de OESO-richtlijnen. Hiermee is het een onderdeel van het beleidskader voor de milieu en sociale beoordeling van de aanvragen voor exportkredietverzekering (ekv) die het E&S team van ADSB uitvoert.

Wat wordt nu al van u verwacht en blijft ook in de nieuwe versie hetzelfde?

Het belang van due diligence voor verantwoord zakendoen is met de nieuwe versie van de richtlijnen opnieuw bevestigd.

Het ekv-aanvraagformulier van Atradius DSB bevat een standaard clausule die bestaat uit een inspanningsverplichting ten aanzien van de door de OESO-richtlijnen voorgeschreven due diligence. Met het ondertekenen van het aanvraagformulier stemt de exporteur (of bank) in met de verplichting om deze richtlijnen naar vermogen in de activiteiten van de onderneming toe te passen.Het belang van due diligence voor verantwoord zakendoen is met de nieuwe versie van de richtlijnen opnieuw bevestigd.

Van bedrijven wordt onverminderd verwacht dat zij de milieu- en sociale risico’s van hun bedrijfsvoering inventariseren, dat zij vaststellen welke mogelijke effecten hun handelen teweeg zou kunnen brengen en dat zij actief anticiperen op die mogelijke effecten. In de onderstaande figuur is dat proces gevisualiseerd. Dat geldt ook voor de keten van het bedrijf.

Medewerkers van Atradius DSB voeren voor elke ekv-aanvraag een beoordeling uit om vast te stellen of de potentiële milieu en sociale risico’s van de transactie aanvaardbaar zijn. Zonodig gaan zij ook in gesprek met de exporteur en eventueel andere relevante partijen over wat de naleving van de OESO-richtlijnen inhoudt. Om de beoordeling van een ekv-aanvraag goed te kunnen uitvoeren, stellen zij aanvullende vragen om de benodigde informatie over bijvoorbeeld de transactie, de projectcontext of de afnemer te verzamelen.

Wat verandert er voor u?

De kaders van de OESO-richtlijnen zijn verbreed en verduidelijkt. In de nieuwe versie van de OESO-richtlijnen zijn bijvoorbeeld verwijzingen opgenomen naar standaarden op het gebied van dierenwelzijn en is er meer aandacht voor klimaatverandering. Ook zijn de risico’s op schade aan biodiversiteit en op ontbossing en vervuiling toegevoegd en wordt het belang van een rechtvaardige energietransitie (‘just transition’) benoemd.

Op het gebied van mensenrechten is er nu expliciet aandacht voor de rechten van inheemse volkeren, inclusief het recht op vrije voorafgaande en geïnformeerde toestemming (zog. FPIC: Free Prior and Informed Consent) bij projecten, en voor kwetsbare bevolking. Ook wordt er nu gesproken van ‘alle werkenden’ in de waardeketen van bedrijven terwijl het voorheen ging om ‘medewerkers’ en is daarbij het belang van vakbondsvrijheid en collectieve onderhandelingen een aandachtspunt, net als betere bescherming voor risicopersonen en -groepen, waaronder personen die actief hun bezorgdheid uiten over het gedrag van bedrijven.

Andere belangrijke aanpassingen zijn:

  • Aanbevelingen voor bedrijven om zich aan te passen aan internationaal overeengekomen doelen op het gebied van klimaatverandering (‘Parijs’) en biodiversiteit
  • Aanbevelingen voor publieke rapportage over verantwoord ondernemen
  • Uitbreiding van due diligence aanbevelingen naar alle vormen van corruptie
  • Verduidelijking van de procedures voor het doen van een melding bij een nationaal contactpunt (NCP) inzake naleving van de OESO-richtlijnen.

Met het oog op toekomstige mvo wet- en regelgeving vanuit Europa kunnen de OESO-richtlijnen door bedrijven goed gebruikt worden als voorbereiding op het voldoen aan die regels. De verwachting is namelijk dat de OESO-richtlijnen hiervoor de basis zullen vormen.

Tot slot

Heeft u naar aanleiding van de gewijzigde OESO-richtlijnen vragen, dan bent u van harte uitgenodigd deze te stellen aan het E&S team van Atradius DSB via info.dsb@atradius.com. Wij gaan hierover graag met u in gesprek.

De herziene OESO-richtlijnen zijn hier te vinden.


Hedwig Thorborg - Milieu en Sociaal Adviseur

OECD_guidelines_logo

Contact


info.dsb@atradius.com 020-553 2693

Social Media


Lees meer


Damen en haar visie op duurzaamheid