Kennismaken met ... Speciale editie met George van Praag
In dit interview geven onze collega's een korte introductie van hun professionele achtergrond, delen ze hun ervaringen bij Atradius DSB en vertellen ze over de dynamiek van de exportwereld. Daarnaast delen ze ook iets persoonlijks, zoals hun hobby's.
In deze Creditnotes nemen we na 41 jaar afscheid van George van Praag. Want vanaf 1 juli 2023 gaat hij genieten van zijn welverdiende pensioen.
Gedurende zijn indrukwekkende loopbaan heeft George van Praag een enorme bijdrage geleverd aan Atradius DSB. Zijn diepgaande kennis en toewijding hebben niet alleen bijgedragen aan het succes van ons bedrijf, maar ook aan de groei en ontwikkeling van de collega's om hem heen.
Namens het Atradius DSB team, partners, klanten en alle andere belanghebbenden die gedurende deze vier decennia met plezier met George hebben samengewerkt, willen we George bedanken voor zijn inzet, en het allerbeste wensen in deze nieuwe fase van zijn leven.
Kun je iets over jezelf vertellen?
Mijn naam is George en Ik ben geboren in Utrecht en opgegroeid in Amersfoort. Na de middelbare school ben ik naar de HEAO gegaan in Arnhem. Hier heb ik gekozen voor de commerciële richting. Maar ik heb ook altijd interesse gehad in bedrijfseconomie en marketing.
Daarnaast heb ik ook altijd veel plezier gehad in sport. Mijn voorkeur ging vooral uit naar hockey, voetbal en tennis. Zo heb ik circa 20 jaar hockey gespeeld. Niet alleen in Amersfoort maar ook het bedrijfshockey bij Atradius. Dit laatste was erg leuk, op de maandagavond in het Amsterdamse bos. De NCM sponsorde toen de club Amsterdam. Een aantal collega’s speelde in Amsterdam 1 of Pinoke 1, dus we hadden best een goed team. Daarnaast was het ook een sociaal gebeuren, omdat je ook mensen van andere afdelingen leerde kennen.
Tegenwoordig fiets ik en tennis ik nog regelmatig. Maar ik ga ook graag naar theater of de bioscoop.
Je gaat per 1 juli met pensioen. Hoe lang heb je voor Atradius Dutch State Business gewerkt en wat heb je daarvoor gedaan?
Na de HEAO heb ik begin jaren ‘80 circa 18 maanden gewerkt bij de Knorr in Hilversum. Ik zat daar op de plant office. Ik had een tijdelijk contract en de directeur wilde mij graag hebben. De werkloosheid in Nederland was toen vrij hoog en veel bedrijven hadden een stop op het aannemen van nieuwe mensen. Vanwege mijn tijdelijke contract besloot ik verder te solliciteren.
Via het Intermediair Jaarboek viel mijn oog op Atradius. Via een korte procedure werd ik aangenomen als underwriter op de Afdeling Kortlopende Kredieten (AKC). Ongeveer een half jaar nadat ik begonnen was bij NCM kreeg ik alsnog een baan aangeboden op de marketingafdeling van Knorr. Dit heb ik uiteindelijk niet gedaan.
Bij de NCM heb ik eerst enige tijd gewerkt op de aannemerij en vervolgens ben ik naar het blok textiel, witgoed en huiden gegaan. Werken als underwriter was voor mij een leerzame ervaring. Ik leerde snel dat wanneer een bedrijf van het regulier regime naar bijzonder beheer ging, het snel afgelopen kon zijn met een bedrijf. De procedures waren minder streng dan tegenwoordig. Bij potentiële schades van meer dan 100K guldens moest je met het dossier langs de toenmalig afdelingsdirecteur van AKC. Soms erg op mijn kop gekregen.
Na circa 10 jaar werd ik gevraagd door de toenmalig directeur Anne van ’t Veer om te komen werken op de afdeling Acceptatie Middellange Credieten (AMC). Hier heb ik gebruik van gemaakt, maar de overgang was erg groot. In het kortlopend bedrijf was ik gewend om snel beslissingen te nemen. Maar dit was ook 30 jaar geleden in het middellange bedrijf al trager.
Wat heb je allemaal gedaan als export credit specialist (underwriter) en wat is er zo interessant aan jouw functie?
Bij Atradius DSB is underwriter is een hele brede functie. Je hebt veel klantcontact en schrijft acceptatievoorstellen voor de verschillende transacties. Bij particuliere kopers is ook enig analytisch vermogen noodzakelijk.
De afgelopen jaren zat ik in het mkb-team en daar heb je te maken met een enorm verschillende bedrijven. Dit kan variëren van hele ervaren exporteurs, maar ook exporteurs waarvoor de exportkredietverzekering nieuw is. Ik geef graag uitleg over onze producten, maar ik vind het leukste als ik samen met de exporteur en collega’s op zoek ga naar een acceptabele oplossing voor de financieringsuitdagingen.
Je krijgt veel verantwoordelijkheid en vrijheid als underwriter. En de collegialiteit binnen Atradius DSB is groot. Bovendien is het mooi dat je de exporteur verdedigd naar de Staat, en andersom. Je hebt dus eigenlijk een schanierfunctie. Daarnaast is Atradius DSB een prettige werkgever, anders was ik ook niet meer dan 40 jaar gebleven.
Wat is het leukste aan het werken bij Atradius DSB?
Als je houdt van afwisseling en diepgang dan is Atradius DSB aantrekkelijk. Zowel voor het mkb als voor grote bedrijven zijn er veel voordelen aan het gebruik van een exportkredietverzekering. Zodra ondernemers dit beseffen maken ze het een onderdeel van hun businessmodel. Zo helpen we het Nederlandse bedrijfsleven en creëren we impact wanneer een transactie uiteindelijk gegund wordt aan de exporteur.
Je hebt meer dan 40 jaar bij Atradius gewerkt. Dat betekent dat je vast wel wat leuke dingen hebt meegemaakt. Kun je iets vertellen over de meest bijzondere ervaring uit jouw carrière bij Atradius DSB.
Bij Atradius DSB was ik betrokken bij de introductie van de Fair Calling Facility. Dit was een product waar in het begin wel enige scepsis over was. Inmiddels is het tegendeel bewezen en zijn alle grote banken deze faciliteit gaan gebruiken.
Daarnaast heb ik in de loop der jaren verschillende mooie reizen gemaakt naar het buitenland. Soms met exporteur of met een bank. Dit was altijd zeer leerzaam, al lag er ook altijd wel druk om een dergelijke transactie te doen slagen. Zo kan ik mij een gesprek in Indonesië herinneren waarbij wij tot de conclusie kwamen dat de gekozen structuur niet acceptabel was. Dit leidde tot enige spanning. Uiteindelijk hebben we een andere structuur voorgesteld en is de transactie toch geaccepteerd.
Ook heb ik enkele reizen gemaakt voor omvangrijke transacties waarbij wij samen met US-Exim (ECA van de Verenigde Staten en Nexi (ECA van Japan) moesten beslissen over de acceptatie. Dit was een hele uitdaging. Elke kredietverzekeringspolis heeft zijn eigen aandachtspunten en zijn eigen vereisten. Uiteindelijk hebben wij samen met US-Exim de transactie geaccepteerd. Nexi was niet bereid om de transactie onder die condities te accepteren.
George van Praag - Senior export credit specialist (underwriter)