Kennis maken met...

Robert Slijkerman

Kun je iets vertellen over jezelf en je functie bij Atradius Dutch State Business?


Mensen die mij goed kennen typeren mij over het algemeen als rustig en bescheiden, maar ook als enthousiast en betrokken. Ik werk graag samen met anderen en vind het leuk om complexe problemen op te lossen. Eigenschappen die ik goed kan gebruiken in mijn functie Head of Claims & Recoveries bij ADSB.


Als ik niet bij Atradius ben, dan ben ik gezellig thuis bij mijn twee tienerzoons of bij mijn vriendin. Thuis is Alkmaar - tevens thuisbasis van mijn favoriete club AZ - waar ik al lang woon en na mijn studie in Nijmegen ben teruggekeerd. Ook zou je me op de racefiets of mountainbike tegen kunnen komen. Ik kan erg genieten van een mooie rit over de weg of in het bos, met als letterlijk hoogtepunt het beklimmen van een aantal mooie Alpencols in de zomer.

Hoe lang werk je al voor Atradius DSB en hoe ben je hier terecht gekomen?


Mijn eerste kennismaking met Atradius, toen nog NCM, dateert uit 1991. Dat was tijdens een stage op de HEAO. Ik vond dat zo leuk dat ik na mijn rechtenstudie ben teruggekomen. Na 6 jaar voor het commerciële bedrijf van Atradius te hebben gewerkt heb ik de overstap naar ADSB gemaakt.


Dat is nu 17 jaar geleden. Met uitzondering van een aantal jaren als underwriter, heb ik vrijwel altijd met schades en incasso’s gewerkt. Ik heb het altijd als een groot voordeel ervaren dat ik ook als underwriter heb gewerkt omdat ik daarmee ook ervaring heb kunnen opdoen met de voorkant van het traject. Bij schade komt de polis dan echt tot leven, gaat het om betalen of niet betalen.

Kun je iets vertellen over de dagelijkse werkzaamheden op de claims afdeling?

Zeker. Wij zorgen ervoor dat exporteurs en banken die zich verzekerd hebben, ook daadwerkelijk hun uitkering ontvangen als het mis gaat. Voor die tijd, maar ook zeker daarna, proberen we de vordering bij hun klanten te incasseren. Dat kunnen zowel bedrijven als overheden zijn. In sommige gevallen gaan we naar deze partijen toe, om te proberen een betalingsregeling met ze te sluiten.


Soms lukt dat niet (meteen) en is het noodzakelijk om een rechtszaak te starten en schakelen we advocaten in. Bij overheden loopt het incasso vaak via de Club van Parijs. Het bijwonen van bijeenkomsten van de Club van Parijs, en het uitwerken van schuldenregelingen met buitenlandse overheden is ook een taak van het schadeteam van ADSB.


Wat vind je het leukste om te doen bij Atradius DSB en wat is het leukste dat je tot nu toe hebt meegemaakt bij Atradius DSB?


Het leuke van mijn werk bij Atradius DSB vind ik het internationale speelveld, en om daarin met een heel team te mogen werken met exporteurs, banken, hun buitenlandse klanten, de Nederlandse Staat, advocaten, ambassades etc. Omdat bij het schade- en incassowerk dat hele spectrum nog eens wordt aangevuld met een juridische component, heb ik dat altijd het leukste gevonden en doe ik het al een lange tijd.


Ik heb in al die jaren vele leuke dingen meegemaakt, maar één van de leukste dingen vind ik toch als het lukt om bij het incassowerk tot een deal te komen, en die dan, vaak onder tijdsdruk, op een hotelkamer met elkaar uit te werken en zo goed mogelijk op papier te zetten.


Jullie bezoeken regelmatig debiteuren (landen), en je bent onlangs nog naar Cuba geweest. Kun je iets vertellen over je reis hiernaar toe?


Het gaat momenteel minder goed in Cuba en de achterstanden lopen op. Cuba lijdt onder meer onder de toenemende sancties van de VS. Het is dan belangrijk om de debiteuren en banken aldaar te bezoeken en te trachten een oplossing te vinden voor de achterstanden. Dit keer verliepen de gesprekken nogal moeizaam en werd slechts beloofd dat ze hun best zouden doen om de achterstand in te lopen. Weinig concreets dus. Er werd vooral gewezen op de bedragen die wel zijn betaald. We zijn al vaker in Cuba geweest en in het verleden, ook toen het wat minder ging in Cuba, hebben we soms langdurige onderhandelingen gevoerd over terugbetalingstermijnen, rente en andere voorwaarden. Dat is eigenlijk veel leuker. De onderhandelingen kunnen er soms stevig aan toe gaan maar als dat uiteindelijk tot een goed resultaat leidt geeft dat toch een veel beter gevoel.


Overigens zijn de persoonlijke verhoudingen met de Cubaanse wederpartijen altijd prima. Men heeft begrip voor ons en we worden altijd beleefd te woord gestaan. Dit is niet in alle landen het geval. In Oekraïne bijvoorbeeld zijn we veel minder goed ontvangen en hebben we ter plaatse nog wel eens twee dagen moeten aandringen om uiteindelijk op de terugweg naar de luchthaven toch nog even aan tafel te zitten. Een kat in het nauw (lees: een debiteur met financiële problemen) is niet altijd even vriendelijk. Maar daar moeten we ook zo goed mogelijk mee omgaan. Incassoreizen doen we vrijwel altijd met twee personen. Twee weten meer dan één, horen meer dan één en kunnen elkaar aanvullen. Soms spelen we zelfs ‘good cop, bad cop’.


Robert Slijkerman, Manager Claims & Recoveries

Guido Minnaert, Marketing Communications Manager


Exportkansen naar Ivoorkust