Kennismaken met... Ivo Habets
Kun je iets over jezelf vertellen?
Na een studie algemene economie in Tilburg kwam ik zo’n 25 jaar geleden – ik ben nu 48 – vanuit Zuid-Limburg voor werk in de regio Den Haag terecht. Natuurlijk ben ik nog altijd fervent fan van Fortuna Sittard, ik ben namelijk opgegroeid op zo’n 300 meter van het oude stadion.
Ik woon in Delft samen met Ellen met wie ik inmiddels alweer 24 jaar een relatie heb. Jurist en econoom, Brabander en Limburger, allerlei tegengestelde karaktertrekken, dus dat knettert af en toe flink maar misschien dat het daarom ook al zo lang goed gaat, haha. In mijn vrije tijd doe ik tamelijk fanatiek aan sport: wielrennen en hardlopen. Vorig jaar heb ik voor het eerst meegedaan aan een triatlon en dat wil ik vaker gaan doen. Verder kijk ik graag naar wielrennen (en luister ik allerlei podcasts over wielrennen en trainen) en voetbal en ben ik een groot liefhebber van Nederlandse en Amerikaanse literatuur en muziek (gitaarherrie en jazz).
Hoe lang werk je al bij Atradius DSB en wat heb je daarvoor gedaan?
In maart 2021 ben ik overgestapt van het ministerie van Financiën naar Atradius DSB. De wereld van de ekv is niet nieuw voor mij: de laatste tien jaar werkte ik bij het ministerie bij de afdeling EKI, onze opdrachtgever. Daar heb ik heel veel aspecten van het werk van Atradius DSB voorbij zien komen, van het nemen van besluiten over verzekeringsaanvragen tot het landenbeleid, en van het opzetten van het Nederlandse CIRR-loket tot de beleidsevaluatie uit 2016 die ik grotendeels heb geschreven. Heel bijzonder was mijn werk in coronajaar 2020: toen was ik de drijvende kracht bij het ministerie achter de herverzekering voor kortlopende kredietverzekeringen.
Daarvoor heb ik allerlei verschillende dingen gedaan bij Financiën, zoals het beheer van staatsdeelnemingen, persoonlijk adviseur van de thesauriers-generaal Laura van Geest en Kees van Dijkhuizen, en de invoering van de Zorgverzekeringswet. In de vorige eeuw ben ik als net afgestudeerd algemeen econoom begonnen bij het (toenmalige) ministerie van Economische Zaken. Daar heb ik Ellen trouwens leren kennen, we waren directe collega’s.
Wat houdt Senior Advisor Products and International Relations precies in en wat is er zo leuk aan jouw functie?
Bij Atradius DSB hebben we natuurlijk veel verschillende producten en verschillende soorten klanten. Bijna elke transactie is weer anders, precies de reden waarom de ekv als werkterrein nooit gaat vervelen. Door mijn achtergrond heb ik een goed overzicht over alle verschillende dingen die wij doen. Dat is belangrijk bij productontwikkelingsvraagstukken. Vaak hoeven we als onze producten niet precies passen voor de behoeften van klanten niet met een wit vel papier te beginnen maar kunnen we ook gebruiken wat we al hebben of elementen uit een ander bestaand product gebruiken. Productontwikkeling is natuurlijk ook van belang voor onze grootste uitdaging, de groene transitie, en daarmee is het ook actueel. De internationale regels, die we proberen te vernieuwen, spelen natuurlijk een belangrijke rol omdat ze de grenzen aangeven van wat we kunnen. De combinatie van productontwikkeling en internationale regels is een tweesnijdend zwaard: bij de onderhandelingen is het belangrijk om te weten waar de behoeften liggen van onze klanten, en andersom is een grondige kennis van de regels – en de mogelijke wijzigingen – weer belangrijke input bij innovatie.
Productontwikkeling bij Atradius DSB staat niet op zichzelf, maar gaat vaak in overleg met klanten. Kun je hier iets meer over vertellen?
Sterker: onze eerste voorwaarde om aan onze producten te gaan sleutelen is dat er daadwerkelijk behoefte aan bestaat bij klanten. Zoals ik al beschreef komen klanten vaak met vragen waar onze bestaande producten net niet in kunnen voorzien, dan kunnen we gaan puzzelen. Maar soms komt een idee ook bij ons vandaan, bijvoorbeeld omdat de regels nieuwe mogelijkheden bieden. Dan is het weer belangrijk om bij klanten te checken of er behoefte bestaat. De exporteurs hebben in de praktijk vooral contact met onze underwriters van de twee teams, dat werkt prima. Zij weten mij uitstekend te vinden, zoals ik andersom hen weer benader met ideeën of voor overleg over de internationale onderhandelingen. Zelf heb ik vaak contact met banken, ik schuif ook geregeld aan bij overleg met de NVB.
Hoe zie jij productontwikkeling binnen Atradius DSB in de toekomst?
Waar ik op de korte termijn vooral op hoop is dat de onderhandelingen over de internationale regels tot een akkoord leiden. De zogeheten Arrangement, waarin de regels voor de ekv staan, is sterk verouderd en perkt ons te veel in lees meer hierover in mijn blog . Dat leidt niet meteen tot nieuwe producten maar hopelijk wel tot een bredere toepassing omdat het beter aansluit bij de behoeften van klanten. Dat zou echt een grote stap zijn.
Natuurlijk is de groene transitie de grootste uitdaging maar ook de grootste kans. Het verzekeren van duurzame-energieprojecten leidt nu al vaak tot nieuwe vraagstukken. Ik denk dat we in de toekomst ook steeds vaker geconfronteerd gaan worden met verzoeken voor het verzekeren van andere contractvormen dan we gewend zijn. Ten slotte denk ik dat we de laatste jaren grote stappen gezet hebben door in bepaalde gevallen binnenlandse dekking te bieden en met de Groendekking financiering voor investeringsplannen te faciliteren. Ik weet zeker dat we daar alleen maar meer van gaan zien. Tegelijkertijd merk ik dat we met al dit soort vraagstukken sneller aanlopen tegen de grenzen van het mandaat van de ekv en dat schuurt soms. Als bedrijven voor ondersteuning beter bij een ander loket terecht kunnen is dat helemaal prima, maar we moeten ervoor waken dat bedrijven met een reële behoefte, die in omringende landen wellicht wel wordt onderkend, tussen wal en schip vallen.
Wat ik trouwens wil benadrukken: laten we daarbij onze core business niet vergeten! Een klant die behoefte heeft aan dekking van een rechttoe-rechtaan wisselfinanciering is ons net zo lief!
Wat moeten klanten doen als ze interesse hebben om mee te werken aan productontwikkeling?
Vooral contact opnemen! Zoals ik al zei gaat dat vaak het makkelijkste via de underwriter of accountmanager en natuurlijk bij onze business developers die veelvuldig het land ingaan. Wees niet bang om een wild idee te opperen of om ons te benaderen voor iets waarvan u eigenlijk denkt: daar is Atradius niet voor. Natuurlijk kan dat laatste wel het antwoord zijn, maar proberen kan altijd. Het is voor ons echt belangrijk om te weten waar de behoeften van onze klanten liggen. Dat is immers ook essentiële input voor internationale onderhandelingen en een belangrijke toets voor ons om de marktbaarheid van producten te kunnen onderzoeken. Er is een werkgroep van de Rijkscommissie voor export voor productontwikkeling, maar daarmee horen we natuurlijk nooit alle exporteurs of banken. Dus laat van u horen.
Wat is het leukste aan je werk bij Atradius DSB?
De afwisseling. Zoals ik het op de spreekwoordelijke verjaardag vaak zeg: het leuke is dat ik altijd vragen krijg waar ik nog nooit eerder over heb nagedacht. Elke transactie is anders, elke exporteur-bank-klantrelatie is anders, de wereld verandert, dus de vragen zijn ook altijd anders. Ik word daardoor voortdurend uitgedaagd en kan veel creativiteit kwijt en daardoor verveelt het nooit. Het enige dat ik jammer vind is dat ik de enige Fortunasupporter ben hier op onze Amsterdamse burelen, ik zou graag op maandagochtend bij de koffieautomaten mijn bewondering van onze keeper willen delen. We hebben nog vacatures, dus mensen die nog Fortunafans kennen met belangstelling: stuur ze op ons af! Nu ja, niet-Fortunafans mag natuurlijk ook.
Ivo Habets - Senior Advisor Products and International Relations