Landenspotlight:
Vietnam
Vietnam is een belangrijke en waardevolle handelspartner voor Nederland. In november reist er een delegatie van Atradius Dutch State Business naar Ho Chi Minh in het kader van de handelsmissie duurzame economie en industrie, georganiseerd door RVO.
Een van de eerste zakelijke ontmoetingen tussen inwoners van Vietnam en ons land vond plaats in de eerste helft van de 17e eeuw en ging over de schade rond een aangevallen schip met waardevolle goederen. Hoewel het jaren duurde voordat de schadezaak werd afgehandeld, hebben deze onderhandelingen misschien wel de basis gelegd voor een eeuwenoude handelsrelatie. Beide delegaties zal mogelijk zijn opgevallen dat beide landen nogal wat overeenkomsten hadden. De Hollanders waren namelijk langs de Mekongdelta gevaren die veel weg heeft van de monding van de Schelde en de Rijn. Maar ook waren er de bedreven zeelieden en de schepen van de koninkrijken Quinam en Tonkin die wellicht aan Holland deden denken.
Vele eeuwen later, in 1973, kreeg de historische relatie tussen Vietnam en Nederland een vervolg door het aangaan van diplomatieke betrekkingen. Daarmee was Nederland een van de eerste westerse landen die deze stap zette. In 2010 tekende Nederland opnieuw een belangrijke overeenkomst met Vietnam: het Strategic Partnership Arrangement on Climate Change Adaptation and Water Management.
Hierin werken de overheden van beide landen, samen met diverse Nederlandse ondernemingen en instellingen, aan de duurzame ontwikkeling van de Mekongdelta. Dit Mekong Delta Plan en andere publieke programma’s vanuit de EU en Nederland, mobiliseren miljarden euro’s op het gebied van waterbeheer, maar ook op kleinere schaal is er veel mogelijk ten behoeve van bijvoorbeeld sanitatie en irrigatie. Vietnam staat op de lijst met landen die in aanmerking komen voor financiering uit het Dutch Good Growth Fund (DGGF) en biedt daardoor laagdrempelige mogelijkheden voor exportfinanciering en exportkredietverzekering. De Mekongdelta is namelijk niet alleen geschikt voor akkerbouw en veeteelt, maar biedt ook veel kansen voor windenergie.
Waren het in de 17e eeuw steden als Hoi An en Hué waar Nederlandse kooplieden hun handelsposten opzetten, tegenwoordig zijn het de metropolen Ho Chi Minhstad en Hanoi die internationale bezoekers trekken. Daarnaast is in het midden van het land de havenstad Da Nang een centrum van handel en industrie en door zijn strategische ligging dé logistieke hub die het land met de rest van Azië verbindt.
De Vietnamese economie presteert momenteel sterk en deze laat, anders dan de meeste andere landen in Azië, geen groeivertraging zien. Een succesvolle vaccinatiecampagne maakte het mogelijk om eerder dit jaar de Covid-19-restricties te versoepelen, wat een forse impuls gaf aan de economie. Daarnaast kan de centrale bank door de gematigde inflatie vasthouden aan een ruim monetair beleid en ondersteunt de overheid de bestedingen van bedrijven en gezinnen met behulp van het zogeheten Program for Socioeconomic Recovery and Development. Voor dit jaar mag gerekend worden op een economische groei van maar liefst 7,5%, voor volgend jaar op zo’n 6,8%. Tegenwind zal er komen vanuit een zwakkere externe vraag, waarbij vooral de groeivertraging van de Chinese economie de Vietnamese export parten zal spelen. Voor de lange termijn blijven de vooruitzichten voor de exportsector echter positief door verwachte verdere liberalisering van de economie en de voordelen die de verschillende handelsverdragen bieden. Vietnam is al lange tijd lid van de regionale ASEAN-alliantie en heeft in 2019 een belangrijk handelsverdrag gesloten met de Europese Unie. Daarnaast participeert het land in brede handelsovereenkomsten als de Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership (met onder meer Australië, Canada, Japan, Mexico en Peru) en de Regional Comprehensive Economic Partnership (een Aziatisch samenwerkingsverband).
Vietnam zal in de komende jaren veel technologie moeten importeren om aan de groei en exporttrend te kunnen voldoen. Volgens Eurocham Vietnam, de Europese kamer van koophandel in Vietnam, is er grote belangstelling voor energie-efficiënte productiemethoden in de logistiek en de landbouw. Nederland zal daarbij kunnen profiteren van de al sterke economische relatie met Vietnam: van alle EU-landen is Nederland de grootste investeerder in het land en de tweede handelspartner. Ondanks de coronacrisis is de Nederlandse goederenexport naar Vietnam de laatste jaren stabiel gebleven. Een belangrijk deel van de circa 1 miljard euro omvattende export betreft machines, generatoren en motoren, en farmaceutische producten. Daarnaast exporteert Nederland veel vrachtwagens, bussen en industriële voertuigen.
Na eerdere handelsmissies, waaronder een multisectorale missie in 2019 onder leiding van minister-president Rutte, zal eind november een grote delegatie Nederlandse bedrijven Vietnam bezoeken. De missie richt zich op alle segmenten van de duurzame economie en het bezoek aan de Green Economy Forum & Exhibition in Ho Chi Minhstad staat centraal. Hier zullen zo’n 7000 bezoekers uit de hele wereld samenkomen. Het programma is erop gericht om oplossingen en kennis over hernieuwbare energie en circulaire economie te delen.
Atradius Dutch State Business zal deelnemen aan deze handelsmissie en ook een evenement organiseren in Jakarta, Indonesië. Benieuwd naar de verdere kansen in dit land en rondom deze evenementen? Neem contact op met Stephan Naber en/of Guido Minnaert.
Lees meer op de informatiepagina over de handelsmissie 28-30 november.
Stephan Naber - Head of SMEs & Business Development
Guido Minnaert - Marketing Manager
Bert Burger - Senior Economist