Ballast Nedam en haar visie op duurzaamheid in projecten wereldwijd
In dit item vragen we onze klanten en andere stakeholders naar hun visie op duurzaamheid. Hoe belangrijk is duurzaamheid voor hun organisatie en waar kunnen we dat aan terug zien? Voor deze editie van Creditnotes spraken we met Erik Beekmans, directeur Export and Project Finance bij Ballast Nedam, een bouw- en ontwikkelbedrijf dat al ruim 145 jaar bouwt aan een veilige en duurzame leefomgeving.
Introductie Ballast Nedam
Ballast Nedam is een bouw- en ontwikkelbedrijf dat al ruim 145 jaar bouwt aan een veilige en duurzame leefomgeving. Met een focus op de nationale en internationale markt, heeft het bedrijf expertises zoals infrastructuur, complexe hoogbouw, woningbouw en gebiedsontwikkeling. Wereldwijd bouwt Ballast Nedam International Projects (International) aan grootschalige en complexe projecten, vaak onder uitdagende omstandigheden. De business unit is flink aan het groeien, met name in West-Afrika en de Cariben. Maar er is ook een sterke focus op Noord- en West-Europa.
Hoe ziet Ballast Nedam duurzaamheid in het algemeen?
Op een duurzame manier ons werk doen behoort tot onze allergrootste ambities, op zowel nationaal als internationaal vlak. Als bouw- en ontwikkelbedrijf zijn wij al vroeg in de aanbestedingsfase bezig met de planning en daarbij streven wij ernaar om duurzaamheid gelijk bij de start mee te nemen. Dit gaat bijvoorbeeld over de bouwmethoden: welke manier van werken heeft zo min mogelijk impact? En welke materialen en onderaannemers selecteren we? Daarnaast proberen wij een langdurige relatie op te bouwen met onze stakeholders. Daarbij is de opdrachtgever lang niet de enige stakeholder. We gebruiken zoveel mogelijk kennis en input uit de omgeving waarin we werken en implementeren trainingsprogramma’s om kennis te delen. Onze relatie met de lokale bevolking, de lokale onderaannemers en het personeel is net zo belangrijk. Duurzaamheid werkt alleen als alle stakeholders kunnen terugkijken op een geslaagd project met minimale negatieve impact en zoveel mogelijk positieve impact op mens en natuur.
Op de website van Ballast Nedam staat dat duurzaam bouwen en ontwikkelen één van de grootste speerpunten binnen Ballast Nedam is. Zo werken jullie bijvoorbeeld aan het realiseren van CO2 neutrale bouwplaatsen in 2040.
Duurzaam bouwen is inderdaad één van onze grootste speerpunten.. Wij hebben grote vooruitgang geboekt op dit gebied: de CO2-uitstoot is in het eerste halfjaar voor heel Ballast Nedam met 29% gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
Doordat we in kaart brengen welke activiteiten de meeste uitstoot veroorzaken, kunnen we emissies bij de bron aanpakken. We verduurzamen zowel onze kantoren, bouwplaatsen, productielocaties als ons wagenpark. Op een aantal van onze projecten werken we met de biodiesel HVO (Hydrotreated Vegetable Oil) en steeds meer elektrisch materieel. Ook maken we steeds meer gebruik van onze eigen groene elektriciteit, opgewekt door onze zonnedaken en windturbines. Hiermee is Ballast Nedam goed op weg om al in 2030 CO2-neutraal te zijn. Een zeer ambitieuze maar uiterst belangrijke doelstelling.Ook onze werkzaamheden in het buitenland worden langs de duurzaamheidslat gehouden. We nemen de ‘lessons learned’ van Nederland mee op internationaal vlak, waarbij we met name in ontwikkelingslanden zoveel mogelijk kennis delen.
Jullie hebben dus een duidelijk duurzaamheidsbeleid, maar jullie hebben ook een bedrijfsonderdeel met projecten in de olie en gassector, Ballast Nedam Industriebouw? Is dit niet inconsequent?
Wij zijn een vraaggestuurd bouwbedrijf en we blijven natuurlijk een bouwbedrijf. Het zou naïef zijn om te denken dat we alleen maar ‘groene’ projecten kunnen doen. Het is uitermate belangrijk dat bedrijven met de juiste kennis betrokken zijn bij de iets minder groene projecten om zo lessons learned mee te geven. Die kunnen deze projecten zo zorgvuldig mogelijk realiseren.
In West-Europa gaat de energietransitie heel snel en daar spelen we als bedrijf ook op in. Als Ballast Nedam Industriebouw hebben we waterstof tankstations in Nederland en België gerealiseerd voor zero-emissie voertuigen en momenteel zijn we bezig met de bouw van twee biobrandstof-fabrieken voor twee opdrachtgevers op de Maasvlakte.
Tegelijkertijd zie je in andere delen van de wereld dat men (nog) niet zo bezig is met dit vraagstuk. Daar is het belangrijk om infrastructuur te ontwikkelen om een economie te ondersteunen en het algehele bruto nationaal product tot een hoger niveau te brengen. Wij zijn hierbij ook vaak kritisch op het beleid vanuit Den Haag en proberen te delen dat we niet kunnen dicteren wat ‘goed’ is voor een ander land, gepercipieerd vanuit een West Europese bril. Het heeft tijd nodig om ontwikkelingslanden te brengen naar het niveau van West-Europa. Het is natuurlijk mooi om te denken dat we met groene energie een land vooruit kunnen helpen, maar als een groot deel van een land geen elektriciteit en schoon drinkwater heeft en nog steeds op houtvuurtjes kookt, dan zijn een aantal tussenstappen soms nodig.
Ballast Nedam International Projects werkt aan een betere toekomst van onze aarde. Wij kiezen er bewust voor om in bepaalde gevallen nog steeds olie en gas projecten te blijven uitvoeren. Wanneer wij hierbij betrokken zijn, kunnen we in ieder geval de laatste technieken en inzichten toepassen waardoor de negatieve impact wordt verkleind en de positieve impact wordt vergoot. Als we als Westerse bedrijven ons volledig hiervan afkeren dan zijn het uiteindelijk landen zoals China die deze plek innemen. Het gevolg hiervan is dat er minder geld in de lokale economie terugvloeit. Wij zetten ons juist in om zoveel mogelijk lokale mensen een kans te bieden op onze projecten aan de slag te gaan. Daarnaast hebben partijen uit andere landen vaak lagere milieustandaarden en minder bereidheid om deze na te leven.
Door de COP26 verklaring zullen bepaalde projecten in deze sectoren niet meer te verzekeren zijn. Denken jullie dat overheidsingrijpen belangrijk is voor de ontwikkelingen en de vooruitgang op het gebied van duurzaamheid?
Als Ballast Nedam vinden wij dat de opdrachtgever leidend is in de vraag naar projecten, zoals bruggen, steigers en ziekenhuizen. Tegelijkertijd begrijpen wij dat het stoppen met ondersteunen van bepaalde projecten een manier is om de olie en gas sector af te remmen. Over het algemeen ondersteunen we dit beleid ook, maar we vragen hierbij wel aandacht voor de impact op de lokale economie. Als een land de levenstandaard kan verhogen, is daar uiteindelijk ook meer ruimte voor duurzaamheid. We zijn ervan overtuigd dat naast schoon drinkwater, de toegang tot de energievoorziening cruciaal is voor elke duurzame economie. Zolang het beleid op dit gebied voorspelbaar is en niet van de een op andere dag verandert, kunnen wij als bedrijf daar ook in mee.
De beslissing van de Nederlandse overheid om uit olieprojecten te stappen kwam tijdens de COP26 voor bijna iedereen als een verrassing. Alhoewel we daar geen bezwaar tegen hebben, had de snelheid waarmee dit werd geïmplementeerd een enorm effect op ons bedrijf. We zijn soms drie tot vier jaar bezig met de ontwikkeling van een project en steken daar veel geld in tijdens voorbereiding.
Wat zijn jullie verwachtingen voor de toekomst als het gaat om duurzaamheid en de impact op de samenleving, denk bijvoorbeeld aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties?
Als bedrijf omarmen wij de Sustainable Development Goals (SDG's). Zij liggen ten grondslag aan onze MVO-strategie en doelstellingen. Voor de internationale projecten van Ballast Nedam is daarnaast ook IFC-Performance Standard van belang.
Ballast Nedam International Projects focust zich in de komende jaren voornamelijk op water- en marine gerelateerde projecten. Bij het realiseren van (drink)water projecten is onze positieve invloed op een stad of regio enorm groot. Het geeft een kick om op dat soort projecten te werken en de leefomgeving verder te verbeteren.
We hopen dat er ook oog blijft voor de landen en regio’s die nog niet zo ver zijn. Het is onze taak om hen te helpen om op het Westerse niveau te komen en de nodige tussenstappen in het oog te houden.