EKV Internationaal:
Vijf handelsreizen in 2022
Voor de ekv zijn de regio’s Afrika, Midden-Oosten, Latijns-Amerika en Azië traditioneel gezien belangrijke markten. En dat is terug te zien in de afgegeven polissen. Want vanwege de uitdagingen en de risico’s zorgt de exportkredietverzekering voor meer zekerheid. In 2021 was 32% van alle ondersteunde transacties voor het mkb met een steeds grotere diversiteit aan sectoren. Zo worden renewable energy, agro-food en water steeds prominenter in onze portfolio. Sector- en brancheorganisaties weten vaak voor welke bedrijven de exportkredietverzekering een oplossing kan zijn. Zij maken samen met partijen zoals RVO en Invest International, diplomatieke posten en NBSO's en lokale organisaties deel uit van een breed ‘handelsfaciliterend ecosysteem’.
Ook Atradius DSB maakt deel uit van dit ecosysteem daarom hebben we afgelopen jaar proactief contact gezocht met verschillende partners. Zo zijn collega's van Atradius DSB mee geweest met handelsmissies en hebben zij beurzen bezocht, gecombineerd met een bezoek aan diplomatieke posten, lokale vestigingen van exporteurs en de lokale atradius kantoren. In deze ‘outreach’ hebben wij vijf handelsreizen gemaakt in het afgelopen jaar.
Jaarlijks verzekeren we met de exportkredietverzekering, inclusief instrumenten DGGF en DTIF, transacties van onze klanten naar zo’n 50 landen. Voor de ekv zijn de regio’s Afrika, Midden-Oosten, Latijns-Amerika en Azië traditioneel gezien belangrijke markten. Dat is terug te zien in de afgegeven polissen. Want vanwege de uitdagingen en de risico’s zorgt de exportkredietverzekering voor meer zekerheid. In 2021 was 32% van alle ondersteunde transacties voor het mkb met een steeds grotere diversiteit aan sectoren. Zo worden renewable energy, agro-food en water steeds prominenter in onze portfolio. Sector- en brancheorganisaties weten vaak voor welke bedrijven de exportkredietverzekering een oplossing kan zijn. Zij maken samen met partijen zoals RVO en Invest International, diplomatieke posten en NBSO's en lokale organisaties deel uit van een breed ‘handelsfaciliterend ecosysteem’. Ook Atradius DSB maakt deel uit van dit ecosysteem daarom hebben we afgelopen jaar proactief contact gezocht met verschillende partners. Zo zijn collega's van Atradius DSB mee geweest met handelsmissies en hebben zij beurzen bezocht, gecombineerd met een bezoek aan diplomatieke posten, lokale vestigingen van exporteurs en de lokale atradius kantoren. In deze ‘outreach’ hebben wij vijf handelsreizen gemaakt in het afgelopen jaar.
De Golfregio -
Maart en oktober
De Golfstaten zijn al jaren een belangrijke bestemming voor Nederlandse exporteurs. In maart en oktober 2022 hebben onze collega’s Irene Visser (Strategy & International Relations) en Margriet van Dongen (SME & Business Development) de regio bezocht om de ‘BV Nederland’ goed op de kaart te zetten. Zo zijn ze in maart meegeweest met een handelsmissie gericht op de duurzame en circulaire oplossingen in combinatie met de Expo Dubai 2020.
De Nederlandse aanwezigheid was overweldigend en het bedrijfsleven richt zich dan ook actief op de enorme potentie in de regio op thema’s zoals renewable energy, voedsel en water die van strategisch belang zijn voor de regio.
Nederlandse innovaties in irrigatie en Greentech spelen hier goed op in en krijgen veel aandacht van publieke en private partijen. Er zijn veel mogelijkheden, en Nederlandse exporteurs zijn goed gepositioneerd om hier een rol in te spelen.
In oktober volgde een tweede bezoek aan de regio. Toen hebben Margriet en Irene Nederlandse exporteurs ondersteuning geboden tijdens de Saudi Agriculture in Riyad en AGRAME in Dubai.
Tijdens deze reizen zijn ook natuurlijk ook de ambassades en het kantoor van Atradius bezocht om op die manier goed in contact te blijven met onze partners.
Singapore - April
Als de meest vrije economie ter wereld manifesteert de stadstaat zich als koploper en innovatiehub van het continent Azië. Kennisuitwisseling met Nederland vindt plaats over slimme steden en efficiënte maritieme logistiek maar ook op het gebied van cleantech.
In april werd de Singapore International Water Week (SIWW) georganiseerd met een Nederlands paviljoen gefaciliteerd door het NWP (Netherlands Water Partnership), en een groot aantal Nederlandse bedrijven (onder andere ekv-klanten Nijhuis, NXFiltration en Royal Haskoning DHV).
Atradius DSB had een eigen stand waar collega’s Niek van der Beek (SME & Business Development) en Mathilde Hoorn (Project Finance) uitleg gaven aan exporteurs en lokale kopers over de voordelen van de exportkredietverzekering bij internationale transacties. De deelname aan de beurs werd gecombineerd met een bezoek aan financiële partners zoals Rabobank en het Atradius kantoor.
Mexico - September
Als op een na de grootste economie van Latijns-Amerika heeft Mexico veel te bieden. De economie groeit de laatste tijd hard, vooral door een verschuiving van handelsketens en dus ook productielocaties (nearshoring). De afgelopen jaren waren er met name transacties in de maritieme en offshore sector maar er zijn nu vooral kansen in de hernieuwbare energie. Verder is er veel aandacht voor de watersector; irrigatie, zuivering en efficiëntie.
Afgelopen september was er een handelsmissie voor de watersector onder leiding van Waterambassadeur Henk Ovink.
Een delegatie van ongeveer 40 bedrijven en experts werd meegenomen naar verschillende uithoeken van het land om projecten en bedrijven te bezoeken. Niek van der Beek (SME & Business Development) en Nahuel Mercedes (Strategy & International Relations) namen ook deel aan de missie en combineerden hun aanwezigheid met een bezoek aan het kantoor van Atradius in Mexico-stad en deelname aan het Dutch Finance Seminar georganiseerd door de Nederlandse ambassade.
Rwanda - Oktober
Rwanda is momenteel één van de snelst groeiende economieën van Afrika en zet zichzelf aardig op de kaart als betrouwbare investerings- en exportbestemming. Rwanda is politiek stabiel, kent relatief weinig corruptie en verslaat gestaag andere Afrikaanse landen op economisch en sociaal vlak.
Nederlanders zijn hier actief in de duurzame kassenbouw en efficiënte groenteteelt. De vraag naar landbouwmachines en -materieel groeit en er is veel kennisuitwisseling met betrekking tot energie-efficiëntie en logistieke uitdagingen in de voedselketen. Afgelopen oktober namen onze Business Developers Mackenzie Masaki en Hans de Jonge zelf een kijkje in Kigali.
Zij bezochten één van de grootste pluimveebeurzen van het continent: Poultry Africa. Tijdens dit evenement was er speciale aandacht voor de oplossingen die Nederlandse exporteurs op dit vlak te bieden hebben.
In november was Rwanda ook host voor de Berne Union Annual Meeting (de branche organisatie voor de export credit business). De Atradius DSB delegatie heeft op dat moment samen met de Nederlandse ambassade een aantal belangrijke lokale organisaties bezocht zoals de Rwanda Development Board, de Development Bank of Rwanda en Nederlandse handelsondersteunende programma's (TRAIDE).
Indonesië en Vietnam -
November
Indonesië behoort tot een van de snelst groeiende economieën in Zuid-Oost Azië. Daarom organiseerde Atradius DSB samen met de Duitse Export Credit Agency Euler Hermes een seminar in Jakarta. Onze collega's Stephan Naber en Guido Minnaert van het SME & Business Development team waren aanwezig als organisator. Stephan gaf een presentatie over de voordelen van exportkredietverzekering en Guido modereerde een paneldiscussie met klanten die actief zijn in de regio. De plannen van de huidige Indonesische regering voor de toekomst zijn ambitieus en alle hulp van investeerders en exporteurs is hierbij welkom. Ook hier werd het eigen event gecombineerd met onder meer een bezoek aan het lokale kantoor van Atradius en de ambassade.
De reis naar Indonesië werd gecombineerd met de handelsmissie naar Vietnam. Nederland is de grootste directe investeerder uit de EU in Vietnam en het Nederlandse perspectief op het gebied van klimaatadaptatie, is meer dan welkom. Daarnaast is Vietnam naarstig op zoek naar klimaatvriendelijke technologie op het gebied van afvalverwerking en energie-efficiëntie. Eind november leidde minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher een delegatie van duurzame ondernemers naar Ho Chi Minh. Stephan en Guido sloten aan bij de handelsmissie die gekoppeld was aan de Green Energy Forum and Exhibition (GEFE). Het Nederlandse paviljoen op de beurs was niet te missen en er is veel gesproken met Nederlandse exporteurs en lokale banken.