Colubris Cleantech: Koolresten als basis voor voedingsstoffen
Colubris Cleantech is een Nederlands familiebedrijf, opgericht in 1984 als Redes Machinebouw & Constructie. In het begin lag de focus vooral op afvalwaterzuivering en heeft de organisatie diverse bedrijven overgenomen om te blijven groeien. Daarnaast heeft Colubris ook complete technologieën ontwikkeld voor het scheiden en verwerken van afval en plantaardige reststromen.
Colubris heeft 115 medewerkers in dienst en heeft een fabriek met kantoor in Winterswijk en een researchvestiging in Wageningen. Daarnaast hebben ze een aantal buitenlandse verkoopkantoren die ook verantwoordelijk zijn voor de service in de regio en een uitgebreid agentennetwerk. Colubris levert losse deel-installaties maar kan ook volledige turn-key projecten opleveren. Zij zorgen zelf voor alle ontwikkeling en engineering, maar kunnen, indien de klant dat wenst, ook zorgen voor montage of zelfs het beheer van de installaties.
“Colubris kan kort worden omschreven als een systeemaanbieder van scheidings- en zuiveringstechnologieën”, zo vertelt Frank Tillmann, CEO van het bedrijf. “Wij bieden een compleet pakket aan oplossingen en processen voor het verwerken en zuiveren van water, afvalrecycling en bio-resources. Met deze oplossingen kunnen we een bijdrage leveren aan de complexe milieuproblematiek van deze tijd.”
Binnen de organisatie is altijd een focus geweest op hergebruik van materialen. Dat is ook de reden waarom Colubris ongeveer 10 jaar geleden is gaan samenwerken met twee wetenschappers. Zij onderzochten hoe voedselafval kan worden omgezet naar voedingsstoffen geschikt voor menselijke consumptie. Met de nieuwe technologie die zij ontwikkelden, kunnen de voedselresten worden omgezet in vier eindproducten zonder afval. Namelijk suikersiroop, gedroogd proteïnepoeder, gedroogde vezels en schoon water. En deze ingrediënten kunnen weer worden gebruikt voor sportdranken, brood en nog veel meer. Inmiddels is de technologie al eerder toegepast voor verschillende soorten groenten en fruit, zoals wortel, uien en sinaasappelschillen. Het is wel belangrijk dat er een kritische massa aan afvalstromen is, waarbij monostromen (afvalstromen van één product) een hoger rendement leveren.
Tillmann vertelt: “In 2020 kwamen we in contact kwamen met Naylor Farms, een van de grootste producenten van witte kool in Europa. Naylor is een vooraanstaande leverancier in de UK en heeft de bijnaam de Cabbage King. Ze verbouwen onder meer witte, rode en roze koolsoorten. Per dag zorgt de verwerking van de kool voor meer dan 100.000 kg restafval. Tot nu toe werd dit altijd gebruikt als laagwaardig veevoer. Maar door onze processen kunnen we waarde toevoegen en kan Naylor dit als ingrediënten doorverkopen.”
Er is twee jaar lang getest met de kool van Naylor om te bewijzen dat de technologie werkt en de eindproducten voldoen aan de marktvraag. Om dit te valideren is gebruik gemaakt van een extern onderzoeksbureau.
Vervolgens heeft Simon Naylor van Naylor Farms een nieuwe onderneming opgericht, Naylor Nutrition. En onder Naylor Nutrition is een aanvraag gedaan bij Colubris voor de turn-key levering en installatie van een bioraffinaderij. Het gaat om een project van enkele tientallen miljoenen Euro’s, waarbij gebruik wordt gemaakt van een koperskrediet van 7 jaar. Colubris heeft zowel het fabricatierisico als het kredietrisico verzekerd bij Atradius Dutch State Business. Invest International zorgt voor de financiering en Naylor Nutrition maakt bij deze transactie gebruik van een buitenlandse garant.
Tillmann: “We zijn heel positief over de samenwerking met Atradius DSB en Invest International. Ze zijn op locatie komen kijken, zowel in Nederland als in de UK en er is een zeer grondige ESG-analyse gedaan. Wij zijn er dan ook trots op dat we positief door deze audit zijn gekomen.”
Doordat er wereldwijd steeds meer aandacht is voor circulariteit ziet Colubris meer dan genoeg kansen. Door de grote afvalbergen en schaarste aan water zien ze de grootste groei op dit moment in hergebruik van afvalstromen en afvalwaterzuivering. Hierbij slaan vooral de opkomende landen enkele stappen over om efficiënter met grondstoffen om te gaan. Om nieuwe markten te betreden nemen de area salesmanagers jaarlijks deel aan 10-15 beurzen en evenementen over de hele wereld waar voedsel of vergroening centraal staat. Maar ze gaan ook mee naar handelsmissies om nieuwe projecten te vinden.
Tillman: “Tot slot is het wel leuk om te vermelden dat er op dit moment een ander project dat we met Atradius DSB hebben gedaan, in de afrondende fase is. Op het vliegveld in Bangalore, India wordt afval van de catering uit de vliegtuigen opgehaald door elektrische wagens en vervolgens met een speciale installatie gescheiden. Het organische afval wordt vervolgens gebruikt om via vergisting gas op te wekken en vervolgens om te zetten voor diezelfde elektrische wagens. Een mooi project dat binnen enkele maanden wordt opgeleverd.”
Danny van Iersel - Export Credit Specialist
Guido Minnaert - Marketing Manager