Haagse Zaken
Marnix van Rij bezoekt ekv-exporteur Hatenboer-Water in Schiedam
Bezoek aan Atradius DSB klant
Hoe installeer je een drinkwaterinstallatie op een schip of in een haven? Onze klant Hatenboer Water vertelt erover tijdens een werkbezoek onder leiding van Marnix van Rij (demissionair Staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst). Wat begon als een waterboot in de haven van Rotterdam die drinkwater leverde aan schepen, is nu een internationale onderneming met kantoren in Schiedam, Singapore, Hamburg, Dubai en Houston. Marnix van Rij, verantwoordelijk voor de exportkredietverzekering (ekv), bezocht het bedrijf op het hoofdkantoor in Schiedam, vergezeld door een delegatie van ‘zijn’ ministerie en Atradius DSB. Het was een van zijn laatste werkbezoeken als staatssecretaris. Hierna wacht hem een functie als plaatsvervangend bewindvoerder bij het IMF namens Nederland en België.
De voltallige delegatie: Marnix van Rij (Staatssecretaris), Willem Buijs, Guy Heijnen en Peter Pex (Hatenboer), Annelie Kroese, Nikki Kersten en Tim van Straaten (EKI), Oscar Boot, Nahuel Mercedes en Irene Visser (Atradius DSB).
De rol van de ekv
Voor Van Rij is de ekv één van de vele dossiers op zijn bord. Van de grote complexe projecten van de bekende aannemerijbedrijven die in kamerbrieven regelmatig tot in detail worden beschreven tot de vele unieke, minder bekende transacties van mkb’ers die hun vaak innovatieve technologie exporteren naar verre landen.
Hatenboer is daar één van. Het bedrijf uit Schiedam is een voorbeeld van het groeiend aantal mkb-exporteurs die met hulp van de ekv kunnen exporteren. Ook moeilijk financierbare ‘kleine’ transacties komen tot stand dankzij oplossingen zoals wisselfinanciering.
Het zijn dan vooral kopers in Zuid-Oost Azië, Latijns-Amerika en Afrika die Nederlandse kapitaalgoederen afnemen. Ook biedt de ekv mogelijkheden om deze kopers aantrekkelijke betalingsvoorwaarden te bieden via Nederlandse banken. Hierdoor biedt de ekv niet alleen een stukje garantie aan de Nederlandse exporteur maar versterkt de ekv ook de concurrentiepositie van exporteurs, een kwalitatief hoogwaardig product én financieringsmogelijkheden.
Hoe heeft u te maken met de ekv?
Bij Hatenboer Water vertelt CEO Willem Buijs over zakendoen in het buitenland, met alle uitdagingen van dien. In Kenia is het bedrijf al enige tijd actief, eerst bij drinkwaterprojecten in de non-profit sector, later met commerciële activiteiten.
“Afrika kent nou eenmaal veel risico’s die niet helemaal te overzien zijn. De ekv helpt dat te overbruggen waardoor er toch handelsrelaties tot stand komen.”
Marnix van Rij: “Exportkredietverzekeringen (ekv) dragen bij aan de ontwikkeling van dit soort innovatieve technologieën. Met een ekv worden betalingsrisico’s bij projecten[VI1] in het buitenland gedekt. Zo wordt het voor Nederlandse ondernemers aantrekkelijker om hun producten of diensten te exporteren naar het buitenland, en kunnen andere landen gebruik maken van de unieke kennis en kunde van onze Nederlandse ondernemers, zoals de installaties van Hatenboer.”
Voor een Keniaanse firma fabriceert Hatenboer een complete drinkwaterinstallatie bestemd voor de haven van Mombasa. De waarde is ca. €1,5 miljoen en voor dat bedrag is tevens een ekv verstrekt. Willem Buijs vertelt dat niet altijd alles vanzelf ging: “De deal met het Keniaanse havenbedrijf leek veelbelovend maar gaandeweg onstonden twijfels rondom de betalingsbereidheid. In de maanden die voorbij gingen is regelmatig overlegd met onder andere de Nederlandse ambassade in Nairobi. Door de gemaakte productiekosten moesten we ons toch pragmatisch gaan opstellen. Binnen ons internationale netwerk bleek een relatie de installatie die we hadden gebouwd goed te kunnen gebruiken. We konden deze installatie door verkopen aan een firma in IJsland, waardoor de financiële schade beperkt is gebleven. Onder de ekv-dekking was er sprake van een schadedreiging maar uiteindelijk is het niet zover gekomen. Uiteraard heeft die dekking wel de zekerheid geboden die nodig was om dit project aan te kunnen gaan.” (Lees meer over deze deal in de Creditnotes van juni 2023)
“Nederlandse waterinnovaties zoals die van Hatenboer zijn wereldwijd gewild en moeten daarom internationaal toegankelijk blijven. Juíst als de kopers ver weg zijn en juist als de risico's niet door de markt gedekt kunnen worden. Het is een voorrecht om als exportkredietverzekeraar moeilijk financierbare export toch mogelijk te maken.” Oscar Boot, Export Credit Specialist bij Atradius DSB
Nahuel Mercedes - Communications Manager