Dutch Good Growth Fund
criteria ontwikkelingsrelevantie
Dutch Good Growth Fund- DGGF
Sinds 2014 is Atradius DSB namens het ministerie van Buitenlandse Zaken uitvoerder voor de export faciliteit onder het Dutch Good Growth Fund - DGGF. Met dit fonds zijn we in staat om risico’s te verzekeren op de meest uitdagende landen, maar ook om een financieringsoplossingen te bieden voor kleine transacties. Bovendien is het mogelijk om de exporteur en koper te ondersteunen met technische assistentie. Dit kan bijvoorbeeld worden ingezet voor verbetering van het MVO-beleid, het toetsen van een business case of trainingen aan de lokale bevolking voor de koper.
Op deze manier hebben we inmiddels talloze projecten kunnen ondersteunen, waaronder zonne-energie projecten, voedselproductie en waterzuiveringsinstallaties. Dat versterkt de positie voor het Nederlandse bedrijfsleven, maar is ook waardevol voor de lokale bevolking in het land van de afnemer. Dat laatste is immers een vereiste om de acceptatie van de hogere risico’s van dergelijke transacties te kunnen onderbouwen en een stapje verder te kunnen gaan in onze ondersteuning. Het DGGF is daarmee een prachtig voorbeeld van de Nederlandse Hulp & Handel agenda.
Sustainable Development Goals
Tot nu maakten we gebruik van generieke acceptatiecriteria om de ontwikkelingsrelevantie te kunnen onderbouwen. Sinds 2014 is er echter veel veranderd in de manier waarop we impact kunnen definiëren. Zo zijn de Sustainable Development Goals (SDG’s) door de Verenigde Naties vastgesteld om de wereldwijde doelstellingen voor duurzame ontwikkeling concreter te maken. Met onze DGGF-criteria voor ontwikkelingsrelevantie zoeken we nu de aansluiting op deze SDG’s, zodat we de impact van transacties beter kunnen duiden. Hiermee sluiten we bovendien aan op onze partnerorganisaties, zoals bijvoorbeeld Invest International.
Toekomstige Ontwikkelingen en Samenwerking
Als partnerorganisatie binnen het DGGF werkt Atradius DSB nauw samen met andere internationale en nationale instellingen, zoals Invest International, om de impact te vergroten en synergieën te benutten. Door gezamenlijk op te trekken kan het DGGF niet alleen meer financiering mobiliseren voor duurzame ontwikkeling, maar ook expertise en best practices uitwisselen die bijdragen aan effectievere ontwikkelingshulp en handelsbevordering.
Om in aanmerking te komen voor ondersteuning binnen het DGGF zal uw transactie direct moeten raken aan minstens 2 van de in de tabel genoemde SDG’s. Deze criteria zullen voor alle DGGF aanvragen vanaf 1 september 2024 in werking treden.
Het Dutch Good Growth Fund blijft een belangrijk instrument voor het bevorderen van duurzame ontwikkeling door middel van handelsbevordering en ontwikkelingshulp. Door zich te richten op de SDG's en meetbare impact, blijft DGGF vooroplopen in het stimuleren van economische groei, het verbeteren van levensomstandigheden en het bevorderen van een inclusieve en duurzame toekomst wereldwijd.
Wilt u op actief op de hoogte worden gehouden van de ontwikkelingen of heeft u behoefte aan nadere informatie, vul dan bijgevoegde formulier in.
Meetbare Impact en Verantwoording
Voor de beoordeling van een DGGF-aanvraag vragen we u om de verwachte impact van uw transactie in het land van uw afnemer te schetsen aan de hand van een aantal geselecteerde SDG’s. Veel SDG’s zijn met elkaar verbonden.
We vragen u echter om in het aanvraagformulier aan te geven op welke specifieke SDG’s u verwacht dat uw transactie directe invloed heeft. Dit dient u te beargumenteren, waar mogelijk aan de hand van de hiernaast gedefinieerde maatstaven in de tabel.
Na de initiële beoordeling van aanvragen blijft Atradius DSB zich richten op het monitoren en evalueren van de werkelijke impact van gefinancierde projecten. Aan het einde van een project wordt aan betrokken partijen gevraagd om aan te tonen in hoeverre de verwachte impact op de SDG's daadwerkelijk is gerealiseerd. Op die manier kunnen we beter uitleggen hoe de fondsen van het DGGF worden aangewend. Hierdoor kunnen we niet alleen de effectiviteit van de investeringen verbeteren, maar ook lessen leren.
Max ten Have - Export Credit Specialist bij Atradius DSB