Nederland stopt steun van fossiele energie in het buitenland

Begin november, tijdens de internationale klimaattop, heeft de Nederlandse regering de COP26 verklaring Aligning International Public Support for the Clean Energy Transition ondertekend. De ondertekenaars committeren zich aan het beëindigen van nieuwe directe overheidssteun voor de internationale ‘unabated’ fossiele energiesector voor het einde van 2022, met uitzonderingen van beperkte en duidelijk gedefinieerde omstandigheden die consistent zijn met 1,5 graden Celsius opwarming en de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs.

Het besluit raakt ook de exportkredietverzekering (ekv) en de Nederlandse bedrijven die hier gebruik van maken, zeker als deze bedrijven goederen of diensten leveren in de fossiele energiesector. De komende periode zal in het teken staan van de uitwerking van dit nieuwe beleid. Het doel hiervan is om duidelijkheid te verschaffen over het soort type transacties dat niet meer onder de exportkredietverzekering kan worden verzekerd. Tegelijkertijd wordt er onderzocht hoe het bedrijfsleven extra kan worden ondersteund om de groene energie transitie te bewerkstelligen. Om voorstaande vorm te geven zijn er verschillende projectgroepen opgericht waar ook het bedrijfsleven op wordt aangesloten en ook het maatschappelijk middenveld zal worden betrokken.

Wat weten we al?

In de communicatie die volgde op de COP26, heeft staatssecretaris en eindverantwoordelijke voor de ekv, Hans Vijlbrief het een en ander toegelicht.. Wat valt er precies onder de fossiele energiesector? Volgens de staatssecretaris gaat het hier in ieder geval om activiteiten in de exploratie en exploitatie van olie en gasvelden (upstream) maar ook transport, opslag, productie, verwerking die daarmee gepaard gaat (midstream). Overige activiteiten die misschien wel gebruik maken van fossiele brandstoffen of dit inzetten als grondstof en niet zozeer vallen onder de energiesector, zullen niet worden uitgesloten. Ook hier geldt dat de details nog moeten worden vastgesteld. Voorbeelden die al worden genoemd door de staatssecretaris zijn de financiering van een staalfabriek, activiteiten in de petrochemische sector (voor productie van o.a. plastic) of de transportsector (zoals bussen en sleepboten).

In de officiële aankondigingen heeft de staatsecretaris het ook over het internationale speelveld. Bedrijven waarvan hun internationale concurrenten nog steeds exportkredietverzekeringen kunnen afnemen, worden natuurlijk extra geraakt. De overheid heeft het nog niet over additionele tegemoetkomingen gehad maar wel dat er gesprek mogelijk is over ‘wat er nodig is voor de groene transitie met behoud van banen en kennis in Nederland en een duurzame, betrouwbare en betaalbare energievoorziening in ontwikkelingslanden.’ Ook zal de Nederlandse overheid zich inzetten om ervoor te zorgen dat andere landen met concurrerende ekv’s ook dezelfde verklaring zullen ondertekenen. Een belangrijk moment hiervoor was de recente E3F conferentie georganiseerd door de Nederlandse overheid.

Wij kunnen ons voorstellen dat er nog steeds veel vragen zijn die opheldering verdienen, zeker als uw core business of type klanten (nog) niet genoemd is in de voorbeelden. De komende periode staat in het teken van verdere uitwerking van de afspraken in helder nationaal beleid. Binnen Atradius DSB is er een speciale COP26-werkgroep opgezet om onder andere de status van het implementatieproces te kunnen delen met exporteurs en andere belanghebbenden. Hierbij is ook sprake van nauwe samenwerking met de beleidsmakers van de overheid.

Er wordt dus hard gewerkt aan de uitwerking en het streven is zodra dat mogelijk is u verder te informeren. Wij vinden het belangrijk dat in de tussentijd u de mogelijkheid krijgt om vragen te stellen over het beleid, uw business en daarbij ook een klankbord vindt voor uw eigen ambitie op het gebied van verduurzaming. Het afgelopen jaar is ook ons productenaanbod flink vernieuwd en moedigen we iedereen aan om ook onze aantrekkelijke voorwaarden voor duurzame projecten in de gaten te houden, die kunnen zowel interessant zijn voor grote en kleine ondernemers maar ook bijvoorbeeld banken. 

Officiële toelichting opgesteld door het ministerie van Financiën over de COP26 verklaring. Meer informatie over de recent gelanceerde Groendekking. Heeft u vragen over de impact van dit besluit op uw bedrijf, of wilt u meer weten over onze voorwaarden voor groene transacties? Neem dan contact op met de voor dit onderwerp verantwoordelijke account managers Duuk Dudok van Heel of Rogier Lammers in het Key Account Team of Heleen Quint in het SMEs & Business Development Team.