Aardappels verwerken in India met machines van Kiremko uit Montfoort

In de plaats Montfoort (Utrecht)staat het bedrijfspand van Kiremko, een Nederlandse fabrikant van machines bestemd voor de aardappelverwerkende industrie. Kiremko is opgericht in 1965 en heeft 168 medewerkers in vaste dienst. Zij ontwerpen en produceren individuele machines maar installeren ook complete aardappelverwerkingslijnen. Hierbij kun je denken aan de invoer van aardappelen, tot aan de verpakkingslijnen voor eindproducten zoals frites, voorgekookte aardappelproducten, chips en nog veel meer.

De aardappelverwerkingslijnen en machines van Kiremko staan overal in de wereld, van de Verenigde Staten tot aan Japan. Kiremko heeft kantoren in Rusland, India en China en wordt wereldwijd ondersteund door een netwerk van agenten. Daarnaast hebben ze samenwerkingsverbanden met een aantal strategische partners om internationaal de beste en nieuwste technologie te bieden.


Diana van Lambalgen, Manager Finance Department Kiremko: “De samenwerking met onze strategische partners en de agentschappen gaat vaak al decennia terug. Hierdoor is de relatie met onze internationale partners gebaseerd op een goed onderling vertrouwen. Dat geldt ook voor veel van onze klanten die al sinds jaar en dag zaken met ons doen.”

Kiremko investeert in interessante markten wereldwijd zoals India. Daarnaast nemen zij deel aan handelsmissies en staan op diverse beurzen zoals de Interpom in België en de Anuga in Duitsland. Hier worden dan de nieuwe contacten gelegd. Van Lambalgen: “Vaak zijn de trajecten voor de aanschaf van machines of verwerkingslijnen lang. Het gaat dan ook om grote investeringen. We kijken ook samen met de klant naar de behoefte en maken waar nodig een businesscase om de klant zoveel mogelijk te ondersteunen in haar investering.


Een van de meest recente transacties voor Kiremko is met een nieuwe klant in India. Zij hebben een complete aardappelverwerkingslijn besteld met een veel grotere capaciteit dan de huidige installatie. Naast de levering van de gehele lijn is Kiremko ook verantwoordelijk voor het projectmanagement en de supervisie op de installatie. Na aanvraag is de doorlooptijd voor de productie van machines of verwerkingslijnen meestal tussen de 6 en 12 maanden. Het moment van levering is van groot belang voor de klant omdat er rekening moet worden gehouden met de seizoensinvloeden. De oogsttijd is namelijk bepalend voor in gebruik name van de machines die dan gelijk kunnen worden ingezet als de aardappels van het land komen.


Van Lambalgen: “We merken dat veel klanten op zoek zijn naar totaaloplossingen. Zij willen een volledig plan, een complete installatie met alle machines, inclusief transport en montage onder Nederlandse supervisie. Enerzijds heeft de afnemer een duidelijk aanspreekpunt als er iets misgaat, anderzijds maakt dat de import van machines ook veel eenvoudiger.
We proberen te voorkomen dat de klant voor iedere transactie een nieuwe importvergunning moet aanvagen.”


“Het is verstandig om je te verdiepen in de cultuurverschillen,
want de relatie met je klanten in andere landen
gaat vaak veel verder dan alleen maar een deal sluiten. ”

Kiremko zorgt ervoor dat alle transacties worden verzekerd. In het geval van India is dat bij Atradius Dutch State Business, maar soms ook bij de commerciële verzekeraars als dat mogelijk is. Kiremko zorgt voor duidelijke betalingsvoorwaarden zoals een gedeeltelijke vooruitbetaling, een deel bij levering van de goederen en uiteindelijk het restant bij oplevering van de werkende machines. Daarom is het ook belangrijk om goed samen te werken met banken, om de klant zo effectief mogelijk te kunnen ondersteunen bij de financiering van haar investering.

Voor ondernemers die nog niet zo veel ervaring hebben met export wil van Lambalgen nog wel wat advies meegeven.

“Het is verstandig om je te verdiepen in de cultuurverschillen, want de relatie met je klanten in andere landen gaat vaak veel verder dan alleen maar een deal sluiten. Verdiep je ook in de lokale wetgeving en eventuele sancties zodat je weet aan welke voorwaarden je moet voldoen. Het kan namelijk voorkomen dat bepaalde onderdelen van een product of machine niet mogen worden geïmporteerd.”


Guido Minnaert, Marketing Communicatie Manager

George van Praag, Senior Export Credit Specialist

Heliox zorgt wereldwijd voor elektrisch openbaar vervoer