IHC over de toepassing van de koersrisico-verzekering in de praktijk

Royal IHC is een Nederlandse onderneming uit Kinderdijk die zich richt op het ontwikkelen, ontwerpen en bouwen van schepen en materieel voor de bagger- en offshore industrie. Er werken meer dan 3000 mensen en het bedrijf heeft 10 vestigingen in Nederland. Internationaal is het bedrijf onder andere actief met eigen vestigingen in China, Dubai, Singapore en de Verenigde Staten.


IHC maakt veelvuldig gebruik van de koersrisicoverzekering van Atradius Dutch State Business. Deze biedt de mogelijkheid om gedurende het offertetraject het koersrisico te verzekeren bij transacties met buitenlandse afnemers, die in vreemde valuta moeten worden afgerekend.


Robbert Zappeij, Director Customer Finance Solutions bij IHC licht toe: ”De koersrisicoverzekering is een bijzonder bruikbaar alternatief voor marktproducten zoals valuta-opties. De koersrisicoverzekering zorgt voor beperking van je valutarisico’s. Zo beperk je de onzekerheid en kun je je bezighouden met je core business.”

“De koersrisicoverzekering is een bijzonder bruikbaar alternatief voor marktproducten zoals valuta-opties.”
Robbert Zappeij, Director Customer Finance Solutions bij IHC

Het komt regelmatig voor dat buitenlandse afnemers vreemde valuta gebruiken. Als zij de Nederlandse exporteur in Euro moeten betalen levert dit voor de klant extra financiële risico’s op. Zappeij licht toe: ”Als een klant financiering of inkomsten in buitenlandse valuta zoals dollars heeft, kunnen we met de koersrisicoverzekering de financiële risico’s bij de klant wegnemen. Dit levert ons ‘pluspunten’ op in het offertetraject, en zo hoeft dit element geen punt van discussie te vormen bij de prijsonderhandelingen. Zo hebben we 8 pijpleg-schepen naar Brazilië verzekerd met een koersrisicoverzekering. Het gaat dan in totaal toch om een bedrag van omgerekend 2 mrd euro. Dan wil je wel voorbereid zijn op veranderingen in de wisselkoers. ”


De premie voor een koersrisicoverzekering bestaat uit een vaste en een variabele component. De vaste component bedraagt in beginsel 0,5% van de verzekerde contractsom. De variabele component is afhankelijk van de valuta die verzekerd moet worden en varieert van 1/6% per maand voor standaardvaluta tot 1/4% voor exotische munten. Zappeij: “Marktproducten zoals opties hebben ook een flink kostenplaatje, dit alternatief is vaak beter dan het risico lopen of biedt simpelweg een betere / goedkopere bescherming dan een marktproduct. Onze business is het verkopen van schepen en materiaal, onze expertise ligt niet in het in de gaten houden van de koersen. Op deze manier kunnen wij de offerte ‘fix and firm’ bij de klant neerleggen, zonder verrassingen voor hem of onszelf.”


Wanneer de wisselkoersen stijgen is het natuurlijk nadelig, maar de koersrisicoverzekering is uiteraard gericht op een daling van de koersen. Zappeij: “Het is mooi dat bij koersverlies de afrekening met Atradius Dutch State Business in no-time geregeld is. Op de langere termijn zouden de koerswinsten en koersverliezen elkaar misschien kunnen opheffen, maar dit als alternatief voor de koersrisicoverzekering te zien, vereist vrij veel kapitaal. Wij zoeken bij IHC gewoon naar zekerheid, want ook wanneer het niet mogelijk is om gebruik te maken van de koersrisicoverzekering, proberen we alsnog het risico af te dekken via reguliere marktoplossingen. De koersrisicoverzekering geeft ons in ieder geval de mogelijkheid om ons positief te onderscheiden van de concurrentie.”

Niek van der Beek, Manager Business Development & International Relations

Lees meer over onze producten op de website van Atradius Dutch State Business