MEAF en haar visie op duurzaamheid
In dit item vragen we onze klanten naar hun visie op duurzaamheid. Hoe belangrijk is duurzaamheid voor hun organisatie en waar kunnen we dat aan terug zien? In deze editie van Creditnotes spraken we met Elwin Houtekamer van MEAF, een specialist in extrusiemachines gevestigd in Zeeland.
In het Zeeuwse Yerseke bouwen de ongeveer 20 medewerkers van familiebedrijf MEAF aan energie-efficiënte machines die wereldwijd worden ingezet om kunststof-folie te produceren van waaruit verpakkingen gemaakt kunnen worden. Het gaat hier dan om verpakkingsmaterialen uit kunststof die bijvoorbeeld levensmiddelen houdbaar houden. MEAF Machines B.V. doet dit al sinds 1947 en heeft zich gespecialiseerd in het verbeteren van productlijnen binnen de verpakkingsindustrie maar breidt ook steeds verder uit naar onder andere de tapijt en auto-industrie.
Hoe kijkt MEAF in het algemeen aan tegen het thema duurzaamheid?
Wij zijn geen grote multinational, maar een klein familie- en mkb-bedrijf met een sterke regionale binding. Klein zijn heeft veel voordelen, vertelt Elwin Houtekamer, Assistant General Manager van MEAF. “Het stelt ons onder andere in staat om snel mee te bewegen met vraag vanuit de markt. Vooral in het omgaan met specifieke wensen van onze klanten, die industrieel en cultureel vrij divers zijn. Gelukkig waarderen zij dit ook in onze manier van werken. Wij kunnen ons goed aanpassen en indien nodig schakelen snel met onze in-house experts om aanpassingen of ideeën te verwerken.”
Deze eigenschap is ook belangrijk voor thema’s zoals duurzaamheid, die ons allen aangaan. Houtekamer: “Het thema duurzaamheid heeft voor ons veel betekenis; we zijn ons door de hele organisatie zeer bewust van de uitdagingen van de energietransitie en dat bewustzijn geeft ons concrete doelen om toekomstbestendig te zijn binnen onze specialisatie. De wereld waarin wij opereren wordt gedreven door hoge standaarden, regelgeving, toegang tot grondstoffen en natuurlijk een grote invloed op wat consumenten gebruiken én verbruiken.”
Hoe vertaalt deze visie zich in jullie machines?
Wellicht een open deur, maar om ons te onderscheiden in een snel veranderende en competitieve wereldmarkt is kwaliteit binnen onze specialisatie essentieel. Voor ons staat kwaliteit vooral voor het zo energie-efficiënt mogelijk draaiend houden van een machine samen met een optimale productiecapaciteit. Energieverbruik en duurzame levensduur zijn onvermijdelijke sleutelwoorden in onze branche en bepalend voor de strategie van grote en kleine producenten. Wij investeren relatief veel van onze middelen in onderzoek en ontwikkeling (R&D) om voorbereid te zijn op een andere samenstellingen van het bronmateriaal kunststof.
Een belangrijke ontwikkeling binnen ons vakgebied, en waar wij al ver mee zijn, is de verwerking van nieuwe materialen zoals gerecycled plastic. Dit vereist speciale aanpassingen van machines die dit verwerken omdat de structuur anders is, vaak te grof, maar ook het reinigingsproces intensiever is om er ook voedsel in te kunnen bewaren. Niet elke machine is hierop voorbereid en bij een verkeerde omsmelting vallen de molecuulketens, van bijvoorbeeld de kunststofsoort PET, uit elkaar waardoor het niet meer bruikbaar is voor hoogwaardige toepassingen. Wij zien gelukkig wel dat de recycling industrie blijft groeien en ook in meerdere landen de norm wordt naast ‘nieuwe’ grondstoffen. Vanuit de industrie en wetenschap wordt voortdurend gezocht naar nieuwe toepassingen van bestaande grondstoffen om producten voor dagelijks gebruik, zoals verpakkingen, van te maken. Ook wij spelen hier een rol in.
Kunststof en plastic wordt vaak weggezet als niet-duurzame en goedkope verpakkingen. Hoe zien jullie dit?
“Als machinemaker zijn wij actief in een markt waar het eindproduct vaak onder een vergrootglas ligt, al geldt dat niet zozeer voor het productieproces. In elke ‘simpele’ en dagelijkse verpakking in de schappen zit veel werk. Het productieproces heeft grote invloed op de kwaliteit van een verpakking.
Daarnaast is het belangrijk dat wij onze klanten in staat stellen om energie te besparen met onze machines. Tot slot geloven sterk in recycling en denken ook echt dat het mogelijk moet zijn om volledige circulair te worden als maatschappij. Tegelijkertijd willen we ook graag helpen aan meer kennis en transparantie over herkomst en productieprocessen creëren.
De uitwisseling van kennis, technologie en mensen werkzaam in de industrie kan hierbij helpen. Onze rol is het technisch mogelijk maken om dichter bij het doel van duurzaam geproduceerde kunststof te komen. Uiteindelijk moeten we niet het doel van hoogwaardige materialen uit het oog verliezen zodat er ook daadwerkelijk voedsel in bewaard kan worden, zonder dat mensen er ziek van worden.”
Als echte exporteur zien jullie veel verschillende omgang met verpakkingen en productieprocessen. Wat zijn daarbij de belangrijkste trends?
“95% van onze machines is bestemd voor de export en onze klanten komen uit alle continenten. Veel transacties worden mede mogelijk gemaakt met verzekeringen en garanties van Atradius DSB. Zo hebben wij leuke projecten gedaan met producenten van verpakkingsmaterialen uit Ghana, Hongarije, Indonesië, Jordanië en Egypte. Wij hebben als Nederlandse machinemaker zeer hoge standaarden en we worden hierdoor ook vaak gevonden én bevraagd door firma’s in diverse landen. Dankzij dit track record hebben we een unieke kijk op de laatste ontwikkelingen in de kunststofverpakkingenmarkt. Zo zijn internationale én lokale regels ook steeds meer aan het veranderen in de goede richting en kijken veel landen ook naar elkaar. Ook de relatie, kennis en toegang tot verschillende grondstoffen is interessant om te volgen. Dat helpt ons groeien en onze markpositie te behouden maar ook die kennis te delen met andere partners.”