Kennismaken met ... Peter Trommar
In dit interview stellen onze collega's zich kort voor, lichten ze hun professionele achtergrond toe, delen ze hun ervaringen bij Atradius DSB en spreken ze over de dynamiek van de exportwereld. Bovendien delen ze ook persoonlijke informatie, zoals hun hobby's. In deze editie hebben we Peter Trommar geïnterviewd.
Kun je iets over jezelf vertellen?
Ik ben Peter Trommar (officieel junior), geboren 01/12/1966 te Best. Ik volgde de middelbare school in Eindhoven, studeerde daarna econometrie in Tilburg. Vervolgens was ik dienstplichtig militair, afgezwaaid als luitenant. Inmiddels ben ik meer dan 30 jaar woonachtig in en rond Amsterdam. Dat laatste kun je overigens niet horen.
Ik heb geen spectaculaire hobby’s. Ik hou van het American Songbook, jaren 40-50 jazz muziek en klassieke muziek. Ik ben altijd amateurmuzikant geweest (blokfluit, piano en alt – en sopraansaxofoon), maar moest daar op een gegeven moment (medische redenen) mee stoppen. Ik heb 20 jaar in een popband gespeeld (toch nog 3 CD’s , 2 CD singles een vinyl single uitgebracht), maar geen landelijke bekendheid. Redelijk ordinaire herrie, je moet ervan houden (SKA muziek)! Wel mooie zalen, festivals en optredens met andere bands ‘op het cv’.
Ik dirigeer nog een blokfluitkwartet, met name renaissance – en barokmuziek. Verder ben ik een liefhebber van de natuur en van puzzelen (de VPRO puzzel en de Volkskrant van woensdag, vrijdag en zaterdag). Ik hou ook van de Nederlandse taal (al ‘ben ik er niet zo goed in’) en van wiskunde. Vooral de natuurlijke getallenleer is mooi en onderbelicht, daar wordt weinig over gesproken in het openbaar. Ik heb een vriendin en zij woont in Leiden.
Nog een belangrijk detail: ik ‘woon samen’ met ons poesje Julia. Zij is oergeestig en erg bijdehand. Ik kan er geen nee tegen zeggen…
Hoe lang werk je al bij Atradius en wat heb je daarvoor gedaan?
Ik werk sinds februari 1993 bij Atradius (voorheen NCM en Gerling NCM). Aanvankelijk als landeneconoom bij de toenmalige Directie Staf Groep, vervolgens als landeneconoom MTB (Medium Term Business) en nog even als manager economic research bij MTB. Inmiddels al geruime tijd (> 10jaar) als riskmanager. Voor Atradius heb ik kortstondig bij Philips Nederlanden KLM (materials managment) gewerkt. Gedurende mijn Atradius dienstverband ben ik ook nog 10 jaar verbonden geweest aan de VU (Vrije Universiteit) als docent van het CFA en CMA.
Wat doe je precies als Risk Manager?
Als riskmanager doe je ‘technische’ dingen. Denk aan premiesystemen, het portefeuillemodel, maximum schadeberekeningen, renten, valuta’s, Bloomberg output, ratings, probabilities of default, loss given default, exposure at default, time value of money, Basel normen, BIS, CIRR. Dat lijkt abstract en ‘voor de liefhebber’ maar dat is het niet. In alle polissen, voorleggingen, acceptatievraagstukken, internationale kwesties (OECD, EU), consolidatieregelingen komt altijd wel één van bovenstaande onderwerpen terug. En als het geen standaardkwestie betreft kan het zijn dat ik in beeld kom. Het is erg concreet down to earth werk. In veel gevallen uit te leggen als ‘de boel draaiende houden’.
Het volgende heeft niets met mijn baan als riskmanager te maken maar wel vermeldenswaardig: in een ver verleden was ik OR- voorzitter en sindsdien trouw lid van vakbond FNV. Dat zouden meer collega’s (binnen en buiten Atradius) moeten doen! Die jongens hebben leden nodig.
Wat is voor jou de grootste uitdaging in jouw werkzaamheden?
De grootste uitdaging is oplossingen vinden voor vraagstukken die eenvoudig te interpreteren zijn voor zowel de interne ‘klant’ (underwriters, collega’s van schade, PF) als de exporteurs, banken en de overheid. Een andere uitdaging is er (mede) voor te zorgen dat exporteurs, banken én de ministeries (‘de politiek’) ons als een betrouwbare partij blijven zien waar de nodige expertise in huis is. Vooral dat laatste is niet eenvoudig. Onze industrie is dynamisch, innovatief en in voorkomende gevallen complex. We moeten het desalniettemin iedere keer opnieuw weer zien te ‘regelen’. In die zin is het werk redelijk reactief. Het is moeilijk business te sturen.
Wat is het leukste aan je werk bij Atradius DSB?
Als je het zo leest is er eigenlijk niets leuk aan het werk. Het is één berg stress met een permanente stroom van onmogelijke vraagstukken. Toch valt dat in de praktijk reuze mee! Met in beginsel positief ingestelde collega’s binnen en buiten het bedrijf komen we er toch iedere keer weer uit en dat is mooi en leuk. Wat ook mooi is, is dat we het gevoel hebben (al is het misschien minimaal) dat we industrieel en exporterend Nederland een dienst bewijzen. Dat we ‘meehelpen’ internationaal concurrerend te zijn en mee te kunnen blijven doen in het level playing field. Dat is moeilijk en ambitieus maar het is wel motiverend. ‘We dienen een doel’ (grote woorden, ik weet het…).
De dynamiek. Geen aanvraag is hetzelfde, je bent bezig Nederlandse export mogelijk te maken, waarbij je de belangen van de Nederlandse staat niet uit het oog moet verliezen. Dit gebeurt grotendeels onder de spelregels van de OESO, opgesteld in de OECD Arrangement, waar wij ons als Nederlandse Export Credit Agency (ECA) aan moet houden.
Peter Trommar - Risk Manager