SPGPrints levert digitale textielprinter aan Italiaanse klant Aletex
Op het industrieterrein in Boxmeer ligt het hoofdkantoor van SPGPrints Group. Met ongeveer 400 medewerkers is SPGPrints een belangrijke werkgever in de regio. Bij veel mensen is SPGPrints nog steeds bekend als het voormalige Stork. SPGPrints produceert totaaloplossingen voor het printen van onder meer textiel en labels.
Wereldwijd heeft SPGPrints meer dan 1300 medewerkers en 10 vestigingen in onder meer de VS, Brazilië, Turkije, Pakistan China en India. Het bedrijf is wereldwijd marktleider geworden door de uitvinding van de rotatiezeefdruk. Dit gaf in de jaren ’70 en ‘80 een enorme voorsprong op de concurrentie omdat deze techniek het drukproces flink versnelde. Bovendien konden zij hun voorsprong behouden omdat zogenaamde ‘screens’ (een soort sjablonen) die werden gegraveerd om de illustraties te drukken, ook door SPGPrints werden geproduceerd.
Door continu te investeren in research & development heeft SPGPrints nu nieuwe stappen gezet in de markt voor digitale printers. Hiermee wordt het textiel als het ware ingekleurd door van bovenaf inkt op het doek te spuiten met hele kleine ink-jet printkoppen. Met deze nieuwe digitale print technologie is het bedrukken van textiel veel minder vervuilend en is er minder afvalwater.
Er zijn meer voordelen verbonden aan het gebruik van digitale printers. Zo is het produceren van conventioneel drukwerk veel arbeidsintensiever dan digitaal drukken onder meer vanwege het graveren van de screens. Daarnaast duurt bij conventioneel drukwerk het omzetten van een printopdracht veel langer waardoor het eigenlijk relatief duur is om korte runs te produceren.
René Körber, credit manager bij SPGPrints vertelt: “Aletex in Italië is een nieuwe speler in de markt die gebruik wil maken van een digitale textielprinter. Zij hebben gekozen voor de zogenaamde PIKE Digital Printing Unit. Aletex is actief in het high-end segment van de textielprint industrie voor fashion. En met digitaal drukwerk spelen zij in op de toenemende vraag naar flexibel printen (“fast fashion”).”
Aletex brengt al een kledinglijn en twee bikinilijnen uit onder de namen Positano-mode, Whykini en Wowbikini en ze leveren aan kleinere en middelgrote modehuizen. Bovendien verwachten ze dat de orderportefeuille zal groeien wanneer zij ‘on-demand’ kunnen drukken.
Körber: “Voor ons is Italië sowieso een heel belangrijke afzetmarkt, omdat hier de kwaliteitsverwachting erg hoog is. We hebben 100% naamsbekendheid als het gaat om conventioneel printen, maar we willen uiteraard dezelfde reputatie opbouwen als het gaat om digitale textieldruk.”
Het was ongeveer 15 jaar geleden dat SPGPrints voor het laatst gebruik heeft gemaakt van de diensten van Atradius DSB. Door deze transactie kwam Atradius DSB weer op de radar.
Körber: “Wij leveren niet alleen de textielprinter, maar ook afrol-, droog- en oprolunits. De transactie is gesplitst in twee delen. Voor de textielprinter maken we gebruik van de DTIF (Dutch Trade en Investment Fund) faciliteit. Dit komt omdat onze bank heeft aangegeven dat de bedragen voor de wissels te laag zijn om in
disconto te nemen. Met de DTIF-faciliteit konden we wisselfinanciering aanbieden aan Aletex op basis van 10 halfjaarlijkse termijnen. De levering van de afrol-, droog- en oprolunits heeft dezelfde betalingsvoorwaarden, maar wordt door ons zelf gefinancierd.”
SPGPrints blijft continu door ontwikkelen, zowel in de conventionele druk als de digitale druk. Korber: “Wereldwijd kom ik heel vaak producten van textiel, maar ook behang of etiketten tegen waarvan ik weet dat ze gemaakt zijn met machines van SPGPrints. Dat is iets om trots op te zijn. Dat blijkt ook uit de betrokkenheid van de medewerkers. Want een jubileum van 40 of zelfs 50 jaar bij de zaak is bij ons geen uitzondering.”
Marketing Communication Manager
Export Credit Specialist