Oerhollands familiebedrijf Lely is wereldwijd marktleider in melkrobots

Lely is een internationaal familiebedrijf in de agrisector, opgericht in 1948 door de broers Cornelis en Arij van der Lely. Gevestigd in Maassluis met ca 1500 medewerkers en twee productievestigingen, is het bedrijf uitgegroeid tot een speler van wereldformaat.

Peter Maris, manager customer finance solutions bij Lely, vertelt: “Wij zijn wereldmarktleider in innovatieve robots voor de veeteelt. Met onze oplossingen helpen we de melkveebedrijven met duurzame melkproductie om de almaar groeiende wereldbevolking te voeden. Hierbij staat voor ons de koe centraal en is dierenwelzijn van vitaal belang. Wij gaan dan ook uit van het zogenaamde ‘vrij koeverkeer’. Dit betekent eigenlijk dat de koeien zelf bepalen wanneer ze willen eten, drinken, liggen of gemolken willen worden. De inrichting van stallen met de melkrobot, de voederkeuken en andere stalproducten zorgen ervoor dat de koeien niet worden gehinderd door obstakels. Daarnaast worden de koeien gemonitord met sensors, en zo weten we continu hoe de koeien zich voelen. Dit kan door de melkveehouder via een app op de telefoon in de gaten worden gehouden.”


In Nederland en Noord-West Europa heeft Lely een marktaandeel van ongeveer 30%. Hier is de adoptie voor automatisering in de melkveehouderij al heel erg hoog. In de rest van Europa en Verenigde Staten was de markt tot op heden nog relatief conservatief. Verder zijn Argentinië en Uruguay, maar ook landen zoals China en Japan, belangrijke afzetmarkten.


Maris: “We merken wel dat de sector langzaam het omslagpunt bereikt voor de acceptatie van automatisering. Dat biedt voor ons een enorm groeipotentieel. Zo hebben we in de VS nu slechts 2% marktaandeel, maar dit biedt dus interessante mogelijkheden voor de toekomst.”

Er zijn in het verleden weleens gesprekken geweest, maar tot een verzekerde transactie was het niet eerder gekomen. Met de transactie naar Hasan Turek Ciftligi in Turkije is de eerste samenwerking met Atradius DSB een feit. Hasan Turek Ciftligi is een vooraanstaande onderneming in Turkije en zij produceren onder meer de cheddar kaas voor de Domino’s pizzaketen. Zij hadden te weinig boeren die melk konden leveren en daarom hebben ze besloten zelf een eigen melkveeboerderij opgezet.


Maris: “Turkije was voor ons een lastige case omdat we hier geen vendor lease constructie konden regelen en de banken in Nederland geen interesse hadden om de transactie te financieren. De transactie was met een ordergrootte van € 425.000 voor de banken namelijk te klein. Na een gesprek met Atradius DSB zijn we uitgekomen bij het Dutch Trade and Investment Fund (DTIF). Zo konden we een financiering aanbieden over drie jaar op basis van wisselfinanciering. Met deze regeling vanuit de overheid konden we de klant de benodigde financiering bieden, want anders was de deal waarschijnlijk niet doorgegaan. Dit was voor ons belangrijk als exporteur, want Lely wil groeien, ook in gebieden waar de reguliere lease-maatschappijen geen zaken doen.”


Lely heeft een wereldwijd distributienetwerk opgezet via franchisenemers. Zij zorgen niet alleen voor de verkoop, maar zijn ook verantwoordelijk voor de optimalisatie van bedrijfsprocessen en de technische service van de machines. Ter ondersteuning krijgen zij trainingen die worden gegeven op het allerhoogste niveau.


Maris: “Wij willen altijd de eerste zijn met nieuwe en diervriendelijke oplossingen voor de veehouder. Daarom investeren we 6% van onze omzet in research en development en we krijgen dagelijks veel data binnen die we gebruiken om onze producten verder te verbeteren. Zodoende hebben we 1600 patenten om onze innovaties te beschermen.”

“Lely is een trots familiebedrijf
met een open en informele sfeer.”

Esther Lelij, Manager Corporate Communications vult aan: “Veel van onze mensen zijn software engineers, en we zoeken continu naar technische talenten om onze concurrentie voor te blijven met innovatieve ontwikkelingen. We hebben zelfs een eigen innovatieteam dat in ‘het geheim’ werkt aan nieuwe concepten zoals bijvoorbeeld oplossingen voor de mestproblematiek. Lely is een trots familiebedrijf met een open en informele sfeer. In april van dit jaar hebben we de Familiebedrijven Award 2019 gewonnen. Een mooie erkenning van onze toewijding en continuïteit op de lange termijn. Toch is het belangrijk dat onze bekendheid blijft groeien, want we zijn voor velen helaas nog steeds een relatief onbekende speler in de maakindustrie.”

Guido Minnaert

Marketing Communication Manager

Remco Verduin

New Business Manager

Lees verder over ons nieuwe product: Zelfstandige Directe Garantie