EKV-beleidsupdates 2025: producten, mandaat en uitvoering
De ekv is een belangrijk instrument binnen het handelsbevorderend instrumentarium van de Nederlandse overheid. Het is een krachtig instrument met een lange geschiedenis waarmee ingespeeld kan worden op uitdagingen nu en in de toekomst. De Nederlandse overheid kijkt daarom samen met uitvoerder Atradius Dutch State Business (Atradius DSB) en het bedrijfsleven hoe de ekv kan blijven innoveren. Zo hebben ministers Heinen (Financiën) en Klever (BHO) recent aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer dat de ekv breder ingezet zal gaan worden voor strategische autonomie en innovatie. Daarnaast is recent ook gecommuniceerd dat de uitvoering van de ekv zal worden aanbesteed.
Strategische autonomie
In lijn met de Nationale Grondstoffenstrategie en het Nederlandse energiediplomatie beleid is begin 2024 een pilot gestart voor de financiering van projecten rond kritieke grondstoffen en duurzame brandstoffen. Onder duurzame brandstoffen vallen o.a. groene waterstof en biobrandstoffen. Voor wat betreft kritieke grondstoffen zal worden aangesloten bij de definities uit de EU Critical Raw Materials Act waar op dit moment 34 kritieke grondstoffen zijn aangemerkt. Ook de import van halffabricaten kan hiervoor in aanmerking komen als de halffabricaten verwerkte kritieke grondstoffen bevatten.
Het doel van de pilot is om strategische import te stimuleren van goederen en grondstoffen (die in Nederland niet of niet in voldoende mate kunnen worden gewonnen of geproduceerd) en de Nederlandse industrie te ondersteunen, bijvoorbeeld via lange termijn afnamecontracten met Nederlandse bedrijven. Dit kan de strategische autonomie van Nederland en Europa vergroten. Afgelopen jaar zijn gesprekken gevoerd met bedrijven en lijkt er sprake te zijn van interesse in de markt van zowel exporteurs, importeurs als producenten. In 2025 zal deze pilot doorlopen en gaat Atradius DSB verder in gesprek met bedrijven die kritieke grondstoffen of duurzame brandstoffen importeren.
Introductie innovatiedekking
In lijn met kabinetsbeleid en voorstellen van het bedrijfsleven wordt de ekv gerichter ingezet op innovatie, specifiek voor de ontwikkeling van sleuteltechnologieën. Het IBO-bedrijfsfinanciering concludeert dat scale-ups en mkb-bedrijven moeite hebben om aan groei- en schaalfinanciering te komen, ook in de fase richting internationalisering en export. De ekv kan daarin een rol spelen. Daarom wordt een pilot “innovatiedekking” geïntroduceerd, vergelijkbaar met de bestaande groendekking. Dit houdt in dat straks dekking (max. 80%) mogelijk is op financiering voor investeringen in sleuteltechnologieën met exportpotentieel. Er wordt aangesloten bij de tien prioritaire sleuteltechnologieën uit de Nationale Technologie Strategie (NTS). Uiteraard zullen alle casussen getoetst worden aan het standaard risicobeoordelingsmodel van Atradius DSB.
Aanbesteding ekv
De ministeries van Financiën en Buitenlandse Zaken hebben verschillende opties verkend om de comptabele onrechtmatigheid in de uitvoering van de ekv op te lossen. Uit deze verkenning blijkt dat aanbesteden de beste optie is. Aanbesteden biedt de meeste rust en zekerheid voor de ekv-uitvoering. Op dit moment bereidt het kabinet de aanbesteding voor met behulp van experts. Hierbij zullen, voor zover juridisch mogelijk, ook de gebruikers van de ekv betrokken worden. Het kabinet hecht grote waarde aan de continuïteit van dienstverlening voor bedrijven die gebruik maken van de ekv. De keuze voor aanbesteding heeft geen gevolgen voor de huidige overeenkomsten tussen de Staat en Atradius DSB, de huidige uitvoerder van de ekv.
Meer informatie over het mandaat kunt u lezen in de Kamerbrief over exportkredietverzekering (verzamelbrief) | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl
Meer informatie over de aanbesteding is te vinden op Rijksoverheid.nl Kabinet start aanbesteding exportkredietverzekering | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl
Nikki Kersten - Hoofd Exportkredietverzekering en Investeringsgaranties ministerie van Financiën