Focus op:

Verenigde Arabische Emiraten

Nederland en de VAE

Een verzameling staten, gevormd in de jaren zeventig van de vorige eeuw, is nu een regionaal krachtenveld voor internationale financiers en bedrijven. De Verenigde Arabische Emiraten beslaan minder oppervlakte dan buurlanden Saudi-Arabië of Iran, maar zijn wel uitgegroeid tot belangrijke handelspartners van landen wereldwijd. Zo ook van Nederland. De Emiraten zijn de grootste importeur van Nederlandse goederen en diensten in de Golfregio, ter waarde van €2,5 miljard aan export vanuit Nederland in 2020. Ondanks de jonge onafhankelijkheid van VAE gaat de handelsgeschiedenis duizenden jaren terug. Nederland was in de 16e en 17e eeuw al een van de belangrijkste economische partners van de Emiraten. De gunstig gelegen havens waren namelijk een onmisbare tussenstop van de beroemde Zijderoute, waar Aziatische handelaren hun grootste Europese afnemers ontmoetten: de Portugezen, Britten en Hollanders. Destijds was het de doorvoer van specerijen en zijde, vele eeuwen later werd het duiken naar en handelen in parels een belangrijke bron van inkomsten voor de regio. Grootschalige groei is echter pas van recentere tijden, na de vondst van olie in 1966. In korte tijd zijn Dubai en Abu Dhabi uitgegroeid van relatief kleine vissersnederzettingen naar de miljoenensteden van nu.

Vandaag zijn de Emiraten moderne stadsstaten met een diverse economie. Het aantrekkelijke vestigingsklimaat vertaalt zich naar een 16e plaats van de Ease of Doing Business Index van de Wereldbank (totaal 189). Bedrijven die zich vestigen in aantrekkelijke economische ‘free zones’ zoals Dubai International Financial Center (DIFC) maken aanspraak op extra voordelen zoals contractuele zekerheid, onafhankelijke rechtspraak en fiscale toegankelijkheid.

Als belangrijke exportbestemming zijn de Emiraten populair onder Nederlandse ondernemers. Volgens de laatste tellingen zijn er ongeveer 350 Nederlandse bedrijven met een fysieke aanwezigheid in de VAE. Bekende baggeraars Van Oord en Boskalis hebben samen bijgedragen aan de –vanuit de ruimte zichtbare- haven- en kustuitbreiding van Dubai, mede mogelijk gemaakt door de exportkredietverzekering van Atradius DSB. Andere bedrijven, zoals wereldleider in kunstvezels TenCate, hebben zelfs een permanente productielijn in het land. De belangrijkste sectoren waarin Nederlandse bedrijven actief zijn, zijn de olie- en gasindustrie, de landbouw, de lucht- en ruimtevaart en de baggerindustrie. Lucratieve investeringsmogelijkheden voor Nederlandse investeerders zijn er in de VAE op het gebied van duurzame energie, innovatieve technologieën en groene producten en diensten. Bovendien is het land een ideale uitvalsbasis voor toegang tot belangrijke markten in Azië en Afrika. De afgelopen jaren zijn er veel Nederlandse ondernemers die kiezen voor een actieve focus op kopers in de Golfregio. Innovaties zoals de 3D-printer van Twente Additive Manufacturing, de medische sensoren van ECSens en het pronkstuk van de Nederlandse ‘biotoop’ op Expo 2020: de watermachine van SunGlacier, bleven niet onopgemerkt door de lokale partners. Gezien de interesse in de regio van het bedrijfsleven en de ontwikkelingen in de regio organiseert de Nederlandse overheid regelmatig handelsmissies. Vorig jaar was er een missie die werd bijgewoond door Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima en de minister van BHOS. Tijdens deze missie is er een overeenkomst getekend die de oprichting van een gezamenlijke economische werkgroep in het leven heeft geroepen. Naast deze diplomatieke samenwerking zullen ook in het komende jaar de banden met lokale investerings- en exportagentschappen worden versterkt.

Irene Visser, Head of Strategy & International Relations, Atradius Dutch State Business:
"De VAE hebben hoge ambities op het gebied van voedselzekerheid en het zelf voorzien in de behoefte aan verse groenten en fruit. Het Nederlandse bedrijfsleven met haar ervaring en innovatie kracht in o.a kassenbouw en irrigatie, is bij uitstek geschikt om bij te dragen aan deze ambities. Wij kijken er naar uit om de export van Nederlandse innovaties in de toekomst te bevorderen, samen met lokale partners."

Ook dit jaar staan er weer een aantal handelsmissies op de agenda. Expo Dubai is de eerste wereldtentoonstelling in de Golfregio en is toegankelijk voor zakelijke en recreatieve bezoekers tot 31 maart 2022. Van 21 tot 23 februari reist een delegatie af uit de Nederlandse agrarische- en tuinbouwsector. Onder andere de Dutch Greenhouse Delta zal vertegenwoordigd zijn, een alliantie die veel oplossingen voor kassenbouw, irrigatie en vertical farming biedt.

In maart is er een missie met een focus op renewable energy, water en de circulaire economie. Vanuit Atradius DSB zullen Irene Visser, Head of Strategy and International Relations en Margriet van Dongen vanuit het business development team deelnemen. Zij zullen ook de banden met het lokale Atradius kantoor in de regio verder aanhalen tijdens hun bezoek, zodat Atradius DSB exporteurs en kopers in de regio nog beter kan bedienen. Atradius Dutch State Business neemt ook deel aan de handelsmissies naar de Expo Dubai en zal zich het komende jaar via haar zusterkantoor in Dubai richten op kansen voor exporteurs in de regio. Wil je meer weten over deze landenfocus? Neem dan contact op met Margriet van Dongen.

Nahuel Mercedes - Communicatie Manager Atradius DSB

Meer informatie: https://www.netherlandsworldwide.nl/doing-business-in-the-gulf-region/other-sectors-in-the-gulf-region/gcc-countries/united-arab-emirates/relations-with-holland Uniting Water – Energy – Food Nexus in the United Arab Emirates  https://dutchdubai.com/ Handel Nederland - Verenigde Arabische Emiraten | RVO.nl | Rijksdienst United Arab Emirates Economy: Population, GDP, Inflation, Business, Trade, FDI, Corruption (heritage.org)

Contact

info.dsb@atradius.com 020-553 2693

Social Media