Handel en financiering op de COP28
Ook heeft Nederland een internationale coalitie gelanceerd om fossiele subsidies af te bouwen. Na intensieve onderhandelingen heeft de COP uiteindelijk een slotverklaring geleverd. 198 landen hebben deze verklaring getekend met collectieve afspraken om ‘weg te bewegen van fossiele brandstoffen in energiesystemen op een rechtvaardige, ordelijke en duurzame manier’. Daarnaast streven deze landen ernaar om gezamenlijk het aanbod van hernieuwbare energie te verdrievoudigen.
Ingeborg: “Dit is een belangrijke stap op mondiaal niveau van een gelijk(er) speelveld richting uitfaseren en beëindiging van publieke steun aan fossiele brandstoffen. Belangrijk is ook de nadruk op de wijze waarop en de aandacht voor een ‘just transition'.”
Nederlandse klimaatoplossingen
Irene: “Naast beleidsmakers waren dit jaar ook veel bedrijven en kennisinstellingen aanwezig op de COP. Ook het Nederlandse bedrijfsleven en organisaties als VNO-NCW waren aanwezig in Dubai. Dit resulteerde in een actieve Nederlandse agenda, zowel binnen als buiten het COP-terrein met bijvoorbeeld veel netwerkactiviteiten op het Nederlandse consulaat. Het was zeer waardevol om aan te sluiten bij de verschillende initiatieven van Nederlandse bedrijven en organisaties die met hun kennis en technologie een bijdrage kunnen leveren aan bijvoorbeeld de energietransitie."
Tijdens de COP was er veel aandacht voor waterstof. Voor Nederland zal waterstof een belangrijke energiebron zijn in de toekomst. Onder andere de burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, is een ambassadeur voor Nederland in deze sector. Nederlandse bedrijven, waaronder ook een aantal scale-ups en start-ups, zijn reeds actief in de sector. Daar komt bij dat de VAE net als een aantal andere aanwezige landen goed gepositioneerd zijn om in de toekomst relatief kostenefficiënt waterstof te produceren.
Samen met Invest International heb ik ook een bezoek gebracht aan onder meer Desolenator, een Nederlandse start-up die met zon-aangedreven systemen water ontzilt. Hierna is het water geschikt als drinkwater, voor agri-toepassingen of kan het als basis dienen voor waterstofproductie. Tot slot lieten ook gevestigde Nederlandse bedrijven, zoals Van Oord en Royal Haskoning tijdens de COP voorbeelden zien hoe zij bijdragen aan klimaatadaptatieprojecten in het Midden-Oosten. ”
Exportfinanciering op de agenda
Ingeborg: “We herinneren ons allemaal nog COP26 in Glasgow. Nederland ondertekende toen het Clean Energy Transition Partnership (CETP, de nieuwe naam voor de Glasgow-verklaring) voor beëindiging van publieke steun aan de *unabated’ fossiele energiesector. Hiermee kwamen de fossiele beperkingen voor de ekv in een stroomversnelling. Als Nederland willen we dat niet alleen doen en zetten we ons vanuit het internationaal team in voor een gelijk speelveld, ook op dit vlak.”
Irene: “Voor het eerst stond ook duurzame handel op de agenda van de COP. De Wereldhandelsorganisatie (WTO) organiseerde zelfs een speciale ‘Trade Day’ waar onder andere WTO Directeur-Generaal Ngozi Okonjo-Iweala het belang van duurzame handel en de rol van handel in bijvoorbeeld de energietransitie benoemde. Ook de Export Credit Agency (ECA) community was deze COP zichtbaar. Zo werd door enkele ECA's de NZECA-alliantie gelanceerd,die inzet op een klimaatneutrale portefeuille in 2050. Ook de Berner Unie, de internationale associatie voor publieke en private (export)kredietverzekeraars organiseerde in Dubai een Climate Event, waar organisaties hun klimaat agenda's bespraken.
Ingeborg: “E3F (Export Finance for the Future), een samenwerking tussen overheden was ook aanwezig en organiseerde een side-event. Nederland is één van de 10 deelnemende landen en binnen dit forum wordt veel informatie uitgewisseld over afbouw van fossiele ondersteuning door exportkredietverzekeraars. Er was veel ruimte voor kennisuitwisseling en focus op transparantie van ieders voortgang. Een forum zoals E3F helpt om het gelijke speelveld te bevorderen.”
Irene: “Hoewel de COP primair is gericht op onderhandelingen tussen beleidsmakers, is de conferentie tegenwoordig ook een plek waar andere belanghebbenden samenkomen, zoals het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. De evenementen en initiatieven waren talrijk. Thema’s relevant voor de EKV zoals landbouw, mkb-financiering, klimaattechnologie, Afrika en de adaptatie en risicomanagement liepen als een rode draad door het programma heen. Het belang van ECA's in de internationale klimaatagenda is duidelijk. Deze COP hebben wij laten zien dat we het Nederlandse bedrijfsleven kunnen en willen ondersteunen in de klimaattransitie en hebben wij samen met andere ECA's de vergroening van de exportkredietverzekering nog duidelijker op de agenda gezet.
Daarnaast hebben ECA's een belangrijke rol bij het risicobeheer (derisking) van projecten en het mobiliseren van privaat kapitaal. Veel landen hebben succesvolle initiatieven. Zo hebben we in Nederland bijvoorbeeld de Groendekking, de Climate Investor fondsen en het Green Shipping Fund. Hiermee laten we zien dat de ekv innovatie en vergroening kan aanjagen. Maar ondanks dat we al veel kunnen doen, heeft ook deze COP laten zien dat wij als ECA-community verder mee moeten blijven bewegen, met name bij het realiseren van klimaatprojecten in opkomende landen.”
Nahuel Mercedes - Communications Manager Atradius DSB