Meer mogelijk met DGGF en DTIF voor Nederlandse exporteurs

DGGF en DTIF hebben er in de afgelopen jaren voor gezorgd dat klanten van Atradius Dutch State Business meer mogelijkheden hadden om hun producten te exporteren. Veel van deze transacties zijn al aan bod gekomen in eerdere edities. In deze speciale editie van de Creditnotes willen we even terugblikken op de export die is gerealiseerd met een selectie van deze transacties.

Independent Energy Zo had Independent Energy, een MKB'er uit Haarlem, in 2018 een transactie van off-grid zonne-energiesystemen naar Sosai Renewable Energy in Nigeria. De behoefte aan een stabiele energievoorziening is daar groot, maar banken stonden niet erg positief tegenover het financieren van een transactie naar Nigeria. Dankzij DGGF was het mogelijk om Sosai uitgestelde betaling aan te bieden. Hierdoor kon Sosai haar klanten vervolgens een ‘pay-as-you-go’ constructie aanbieden. Dit bleek een succesvolle zet, want ongeveer twee maanden geleden was een vervolgtransactie een feit.

GEA Een andere klant die regelmatig gebruik maakt van de kredietverzekeringen van Atradius DSB is GEA Food Solutions. GEA is een producent van machines voor de voedselverwerkende industrie. De meeste transacties van GEA kunnen met een reguliere kredietverzekering worden ondersteund. Maar de export van een lollypopmachine naar Mzuri Sweets in Kenia konden zij niet realiseren met de financiering via de eigen bank. Door gebruik te maken van de mogelijkheden van DGGF konden zij de transactie toch aanbieden aan Mzuri Sweets. Na deze succesvolle transactie in 2018 heeft GEA nog vaker gebruik gemaakt van DGGF voor onder meer transacties naar Colombia (2019) en Egypte (2019 en 2020).

FERM

Ook FERM, de Nederlandse fabrikant van powertools, is al jaren een vaste klant die de weg naar DGGF heeft gevonden. Zij hebben in de afgelopen jaren veel gebruik gemaakt van het fonds voor transacties in India, Kenia en Vietnam en doen dat nog steeds. Door de verkoop van de powertools aan de lokale distributeurs zorgt FERM voor extra werkgelegenheid in hun afzetlanden en zorgen zij met trainingen aan het lokale personeel voor gedegen kennisoverdracht.

Rollepaal Rollepaal is gespecialiseerd in het ontwerp, de bouw en installatie van hoogwaardige machines. Zo hebben ze in Argentinië een complete productielijn opgezet om PVC-buizen te fabriceren. GENROD SA is de Argentijnse afnemer en maakt gebruik van de DTIF- regelingen om de betaaltermijnen na levering te verrekenen door middel van halfjaarlijkse wissels. Op deze wijze was het kredietrisico voor Rollepaal voor het overgrote deel gedekt en heeft GENROD SA een gunstige financieringsconstructie voor de productielijn.

Lubo Recycling Systems Lubo Recycling Systems uit Emmen heeft vorig jaar complete recycling-lijn aan Zoomlion Ghana Ltd geleverd. Het gaat om een verwerkingslijn van diverse recyclingmachines ter grootte van een voetbalveld. Ghana wil het meest schone land van Afrika worden en zodoende is dit project een mooi visitekaartje voor Lubo Systems in de regio. Voor zo’n groot project was een kredietverzekering echter onmisbaar. Maar omdat een reguliere kredietverzekering niet haalbaar was, is er gebruik gemaakt van DGGF en kon de klant in Ghana gewoon worden bediend.

Lely Het familiebedrijf Lely is marktleider in melkrobots. Zij bieden innovatieve oplossingen voor de melkveehouderij en in meer dan 40 landen werken melkveehouders dagelijks met verschillende producten van Lely. Normaal gesproken biedt Lely vendor-lease constructies, maar dit was voor een transactie naar Hasan Turek Ciftigli niet mogelijk. En voor de Nederlandse banken was de waarde van de transactie te klein om iets te kunnen betekenen. Door gebruik te maken van de DTIF-regeling kon Lely de klant in Turkije een financiering aanbieden over drie jaar op basis van wisselfinanciering.

Rural Spark Net als het eerder genoemde Independent Energy richt Rural Spark zich op gebieden waar de reguliere stroomvoorziening slecht of niet aanwezig is. Zij leveren een complete kit met externe batterijen die worden opgeladen met zonne-energie waardoor men toch gebruik kan maken van lampen, een televisie of een computer. Zij werken veel samen met lokale distributiepartners. In het afgelopen jaar hebben ze al meerdere transacties met DGGF kunnen realiseren in onder meer Kenia, Congo, Senegal en Nigeria.

Mimi Moto De laatste transactie die we willen toelichten is Mimi Moto, een klein bedrijf uit Amsterdam, dat een innovatief fornuis heeft ontwikkeld waardoor er schoner, veiliger en gezonder kan worden gekookt. Zij hoorden via Rural Spark van Atradius DSB en de DGGF-faciliteit. Door de mogelijkheden van DGGF konden ze een klant uit Zambia met een order voor 6600 van deze fornuisjes accepteren. Hierdoor kreeg de klant, Emerging Cooking Solutions, de mogelijkheid om gespreid te betalen. Zelf heeft Mimi Moto tijdens de fabricatieperiode een deel van de contractprijs betaald gekregen zodat ze konden groeien zonder dat er beslag werd gelegd op het werkkapitaal.

Deze transacties zijn slechts een kleine greep uit alle DGGF en DTIF transacties die er in de afgelopen jaren zijn gerealiseerd. Beide faciliteiten zorgen ervoor dat financiering mogelijk is bij projecten in het buitenland. Hierdoor kunnen we de Nederlandse export op brede manier ondersteunen. Met de DGGF transacties is er bovendien ook veel impact op lokaal niveau gerealiseerd. Het vergroten van de werkgelegenheid, overdracht van kennis, verbeteren van de leefomstandigheden zijn slechts enkele voorbeelden van de impact die is bereikt.

We hopen dat we met bovenstaande voorbeelden hebben laten zien dat het ook voor de kleinere mkb’ers mogelijk is om mooie exporttransacties naar uitdagende landen tot een goed einde te brengen. En wanneer u een concreet plan heeft om uw kapitaalgoederen te exporteren, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze export credit specialisten.


Guido Minnaert, marketing communications manager

Jaaroverzicht 2019