Betaalbare borstkankerscreening in India wordt mogelijk gemaakt door DGGF

Photocredits: Ankur Capital

Photocredits: Ankur Capital

Ankur Capital is een door vrouwen geleid investeringsfonds en richt zich op startende mkb’ers in India. Ze richten zich voornamelijk op mkb’ers die actief zijn in sectoren met een grote impact, zoals onderwijs, gezondheidszorg en landbouw.

Een van de investeringen van Ankur Capital is NIRAMAI, een pionier op het gebied van borstkankerscreening. Door NIRAMAI zal het aantal vrouwen in India dat een borstonderzoek ondergaat aanzienlijk toenemen. De Seed Capital and Business Development (SC&BD) faciliteit van DGGF steunde het Ankur Capital Fund I in 2016.

De techniek achter NIRAMAI De meeste technologieën voor het opsporen van borstkanker in India zijn duur, oncomfortabel, stellen veel patiënten bloot aan onnodige bestraling en zijn voor nauwkeurige resultaten sterk afhankelijk van getrainde technici. NIRAMAI (Non-Invasive Risk Assessment with Machine Learning) biedt een oplossing voor dit probleem.

De gepatenteerde technologie is contactloos, maakt vroege detectie mogelijk en is goedkoop, pijnloos en stralingsvrij. De technologie maakt gebruik van machine learning voor zijn analyses. Deze technologie vermindert de behoefte aan hoogopgeleide technici, verlaagt uiteindelijk de kosten van de service en geeft vrouwen met een lager inkomen meer toegang tot borstkankerscreening.

Clemens Gerteiser - Head of Investment for DGGF's Financing Local SMEs team “Ankur belichaamt de rol van DGGF als voorloper van nieuwe initiatieven voor het ontbrekende midden. Het team heeft grote vasthoudendheid en toewijding getoond in een uitdagende markt en we hebben het geluk gehad dat we de reis van Ankur tot nu toe hebben kunnen ondersteunen.”

Photocredits: Ankur Capital

Het bedrijf, met een divers team van 44 fulltime medewerkers, heeft locaties in de stad en op het platteland van India en screent elk jaar duizenden vrouwen. Hoe meer vrouwen NIRAMAI screent op borstkanker, hoe meer het algoritme verbetert, waardoor de nauwkeurigheid van de resultaten toeneemt. Naast de screeningsfaciliteiten op de eigen locaties is de technologie van NIRAMAI nu beschikbaar in tientallen diagnostische centra en ziekenhuizen in meerdere Indiase staten. Ankur Capital

Voordat NIRAMAI inkomsten genereerde, investeerde Ankur Capital al in het bedrijf. Op dat moment waren vrouwen die het bedrijf hebben opgericht de enige twee werknemers. Eén van hen heeft vandaag de dag nog steeds de leiding heeft over NIRAMAI. Ankur Capital helpt startende bedrijven groeien en uiteindelijk meer investeringen van andere durfkapitaalinvesteerders aan te trekken.

Zij beginnen met investeringen tot 75.000 dollar. Na de eerste investering zal Ankur Capital vervolgens kijken of de groeiambitie wordt bereikt en meer financiering kan worden verstrekt. Ankur is goed gepositioneerd om mkb-bedrijven die moeite hebben om de financiering te krijgen te ondersteunen. Deze bedrijven zijn de microfinanciering ontgroeid, maar hebben nog geen toegang tot reguliere financiële diensten van bijvoorbeeld banken.

Zij richten zich dan ook op startende mkb’ers in sectoren waar impact kan worden gerealiseerd, zoals onderwijs en gezondheidszorg.

De rol van het DGGF Het aantrekken van financiering voor vrouwelijke fondsbeheerders in opkomende markten kan een uitdaging zijn. DGGF is sinds begin 2016 een partner van de oprichters van Ankur Capital voor het financieren van lokale mkb’ers. Ankur Capital is van de SC&BD-portefeuille naar de investeringsportefeuille gegroeid nadat DGGF in eerste instantie hun pilotfonds ondersteunde. DGGF heeft zich inmiddels gecommitteerd aan Ankur Capital Fund II, een fonds met een beoogde omvang van $50 miljoen, in lijn met de bestaande strategie. Ankur is daarmee een goed voorbeeld van de rol van DGGF in de sector van de ontwikkelingsfinanciering. Daarnaast zorgt DGGF dat de investeringsfondsen zich committeren aan de internationale normen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Harry Darke - Triple Jump / Ankur Capital

Meer mogelijk met DGGF en DTIF