Landenspotlight:
Rwanda
Zakendoen in Afrika kan op vele manieren en op vele plekken. Alhoewel Rwanda niet heel voor de hand ligt voor zaken zou dat voor sommigen wel zo moeten zijn: het is momenteel één van de snelst groeiende economieën van het continent. Rwanda als exportbestemming of handelspartner wordt steeds meer meegenomen in de Afrika-strategie van internationale bedrijven. Rwanda is politiek stabiel, kent weinig corruptie en heeft in de afgelopen jaren noemenswaardige economische mijlpalen behaald.
In de periode 2009-2019 was de gemiddelde groei van het bbp 7,2%. Ondanks de zware klappen van de Covid-19 pandemie kwam de economie al snel weer in het oude positieve ritme en de hoge vaccinatiegraad van ruim 80% van de bevolking verkleint het risico op een nieuwe grote terugval.
Net als veel andere landen in de wereld heeft Rwanda momenteel last van de hogere grondstofprijzen en stijgende rentes. De forse buitenlandse schuld van 87% van het bbp gekoppeld aan een structureel tekort op de lopende rekening, maakt het land gevoelig voor deze tijdelijke extra druk op de betalingsbalans. Gelukkig kan de overheid door de vertrouwenwekkende prestaties op het gebied van economische hervormingen volop tappen uit financiering van bilaterale en multilaterale partners tegen gunstige condities. Ook heeft het land in beginsel voldoende valutareserves achter de hand om dollartekorten te voorkomen.
De financiering van infrastructurele projecten kan in toenemende mate bogen op de instroom van buitenlandse directe investeringen. De kansen op de middellange termijn zijn namelijk talrijk. Onder andere op de gebieden van vergroening, klimaatbestendigheid, digitalisering en voedselzekerheid is veel te doen.
En als die kans eenmaal gevonden is, komen buitenlandse bedrijven in een vriendelijk vestigingsklimaat met minimale opstartkosten en toegankelijke regelgeving. Om te leren van dit beleid, reizen politici van andere Afrikaanse landen reizen speciaal naar hoofdstad Kigali Rwanda heeft geen zee maar is goed verbonden met omringende landen. Een goede hub dus om zaken te doen in Oost-Afrika, vooral omdat de politieke situatie in een aantal buurlanden een stuk volatieler is. Reizen is dan ook relatief veilig.
Het landschap wordt gesierd door vele vruchtbare heuvels en kleine valleien en heeft daardoor ook een gezonde landbouwindustrie, de grootste werkgever van de Rwandees. Ook indrukwekkend is de razendsnelle stijging in het laatste Ease of Doing Business Report van de Wereldbank. Binnen enkele jaren bereikte Rwanda de 38ste plek op deze lijst, afkomstig van plek 150. Het is het enige lage-inkomensland in de Top 50 en bovendien de tweede (na Mauritius) Afrikaanse economie op deze lijst. Bijzonder is ook het hoge cijfer op het gebied van gendergelijkheid Rwanda staat op nummer zes van de Global Gender Gap lijst, een jaarlijks onderzoek van het World Economic Forum naar ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in de maatschappij. Met die plek scoort Rwanda hoger dan vele Westerse economieën en loopt Rwanda samen met Namibië op kop in Afrika.
Technologie hoog op de agenda
Razendsnelle adoptie van technologie is een trend die vaker wordt genoemd door marktonderzoekers van Oost-Afrika en met name als het over Rwanda gaat. Dankzij de grote, jonge groep arbeidsgerechtigden is Rwanda zelfs hard op weg om een Afrikaanse digitale hub te worden. De overheid investeert veel in technologieonderwijs en het aantrekken van IT-talent. Het World Economic Forum koos het land om die reden uit om een innovatiehub voor digitalisering op te zetten: Centres for the Fourth Industrial Revolution (C4IR).
Het World Economic Forum wil hier samen met de Rwandese overheid en stakeholders uit het bedrijfsleven kansen creëren voor robotica en kunstmatige intelligentie. Tegelijkertijd heeft de Rwandese overheid, mede door de handelsonderbreking vanuit Oekraïne en Rusland, vaart gezet achter digitalisering van verschillende instanties en sectoren. Landbouw is er in het kader van de voedselzekerheid een van. Het land kampt regelmatig met droogte en overstromingen en Rwanda is voor een deel van de voedselvoorziening afhankelijk van invoer. Door de wereldwijde voedseltekorten is de inflatie in Rwanda recentelijk opgelopen tot bijna 20%. Nederlandse bedrijven kunnen aanhaken op de ambitieuze plannen van de Rwandese regering om de voedselzekerheid en klimaatbestendigheid te verbeteren. De fysieke, maar ook de digitale infrastructuur in landelijke gebieden, laat echter nog veel te wensen over. Innovatie in de agrarische sector wordt in Rwanda vaak samengevat als trends in ‘agritech’. Zo heeft het ministerie van Landbouw speciale monitoringtools gelanceerd om de opbrengsten van verschillende gewassen in kaart te brengen.Ook interessant is de Nationale Koelingsstrategie, een project wat de gekoelde transporten van etenswaren en landbouwproducten moet verbeteren. Nederland heeft hier ook specifieke kennis en technologie voor in huis.
Nederlandse exporteurs hebben onder andere al successen behaald in de in duurzame kassenbouw en efficiënte groenteteelt. Daarnaast is er een groeiende vraag naar machines en materieel en zijn er tal van logistieke uitdagingen waar het Nederlandse bedrijfsleven een rol kan spelen.
Kortom, dat er voor Nederlandse ondernemers handelskansen in dit boeiende land zijn is duidelijk. Binnen de landbouw zijn er ook unieke kansen voor de Nederlandse pluimvee-industrie. Op 5 en 6 oktober ontvangt de hoofdstad Kigali één van de grootste pluimveebeurzen van het continent: de Poultry Africa. Op het moment van schrijven hebben 19 Nederlandse bedrijven zich al verzekerd van een plek op de beurs. Er is speciale aandacht op het programma voor Nederlandse oplossingen in de pluimveesector. Atradius Dutch State Business zal ook aanwezig zijn, en wanneer u vragen heeft, aarzel dan niet om vooraf contact op te nemen, of ons aan te spreken op de beurs.
Meer informatie:
Registration - Poultry Africa (poultryafricaevent.com)