Bollegraaf en haar visie op duurzaamheid
In dit item vragen we onze klanten naar hun visie op duurzaamheid. Hoe belangrijk is duurzaamheid voor hun organisatie en waar kunnen we dat aan terug zien? In deze editie van de Creditnotes hebben we Xander Ferdinandusse gevraagd om te vertellen over de visie van Bollegraaf.
Over Bollegraaf
Met ruim 60 jaar prominente aanwezigheid in de wereld van afvalsortering en recycling heeft de Bollegraaf Groep (bestaande uit Bollegraaf Recycling Solutions, Lubo Recycling Solutions en Van Dyk Recycling Solutions) ongeëvenaarde ervaring in het ontwerpen van sorteerprocessen en productie, installatie en inbedrijfstelling van kant-en-klare recyclingoplossingen voor het terugwinnen van grondstoffen. Recyclen kost meestal minder energie dan het winnen van grondstoffen en maken van nieuwe materialen. Voor nieuw aluminium is bijvoorbeeld 20 keer zoveel energie nodig als voor het omsmelten van oud aluminium. De kwaliteit van gerecyclede materialen is meestal net zo goed. Recyclen zorgt voor minder broeikasgassen dan afval verbranden.
Onze wereldwijde reputatie is gebaseerd op het centraal stellen van de wensen van de klant. Hierdoor maximaliseren we de prestatie van onze installaties en de ROI (return on investment) voor onze klanten. De oplossingen en service van de Bollegraaf Groep vloeien voort uit continue innovatie. Onze unieke vakkennis maakt Bollegraaf een autoriteit op het gebied van geavanceerde mechanische recycling innovaties en oplossingen. Robotica en kunstmatige intelligentie maken hier onderdeel van uit.
Onze visie is helder: Afval bestaat niet, alleen een voorraad van waardevolle grondstoffen die gesorteerd, schoongemaakt en voorbereid moeten worden om weer een nieuwe levenscyclus in te gaan. Dat is waarom de Bollegraaf Groep zich richt op de route naar upcycling.
Hoe ziet Bollegraaf duurzaamheid in het algemeen?
We zien dat bevolkingsgroei en toename van productie en consumptie ertoe zullen leiden dat grondstoffen almaar schaarser worden. In 2022 waren er voor de wereldbevolking al 1,7 wereldbollen nodig1 om de wereldbevolking fatsoenlijk te kunnen onderhouden. Als iedereen zou leven zoals in Nederland, dan zouden we maar liefst 3,6 wereldbollen nodig hebben2. Een duurzame omgang met onze planeet, en daarmee een transitie naar een circulaire economie, is hard nodig. Grondstoffen moeten zoveel mogelijk hergebruikt worden, en dan het liefst als product van minimaal dezelfde kwaliteit. Wij willen de grondstoffen voor de volgende generaties zekerstellen. Daarom is het essentieel om te recyclen.
Klimaatverandering en milieuaantasting zetten de toekomst van Europa en de wereld op het spel. Het antwoord hierop is de Europese Green Deal, die de EU omvormt tot een moderne, grondstoffenefficiënte en concurrerende economie3:
- een netto-uitstoot van broeikasgassen van nul tegen 2050
- economische groei zonder uitputting van grondstoffen
- geen mens of regio die aan zijn lot wordt overgelaten
Wij worden ook wel de ASML van de circulaire economie genoemd, en dat is niet voor niets! De Bollegraaf Groep levert een substantiële bijdrage om de EU om te vormen tot een moderne, grondstoffenefficiënte en concurrerende economie. Hergebruik van grondstoffen is de basis van een circulaire economie. We hebben vestigingen dan wel vertegenwoordigers in de meeste Europese landen, Noord-Amerika, Afrika, Australië en Azië.
Samenwerken voor een betere wereld is cruciaal voor Bollegraaf om haar internationale klanten te ondersteunen bij duurzaamheid en de transitie naar een circulaire economie mogelijk te maken. Onze installaties en totaaloplossingen vind je terug over de hele wereld, zoals bijvoorbeeld in Mexico en in Ghana. Onze activiteiten zijn een mooi voorbeeld van een succesvolle samenwerking en hoe belangrijk dat kan zijn.
Duurzaamheid staat wereldwijd hoog op de agenda en groen ondernemen is essentieel voor onze toekomst. Dat geldt ook voor onze partner Atradius Dutch State Business. Zij zijn bereid een stap verder te gaan om groene exporttransacties te ondersteunen. Zonder de samenwerking met en ondersteuning van hen was het niet mogelijk geweest om Ghana te helpen bij haar duurzaamheidsdoelstellingen en Ghana's weg naar duurzame recycling.
[1] https://www.overshootday.org/content/uploads/2022/06/Earth-Overshoot-Day-2022-Nowcast-Report.pdf [2] https://www.overshootday.org/newsroom/country-overshoot-days/ [3] https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/priorities-2019-2024/european-green-deal_nl
Duurzaamheid staat voor jullie centraal en jullie doel is om met innovatie te komen tot Zero Waste recycling. Kun je hier iets meer over vertellen?
Duurzaamheid staat absoluut bij ons centraal. De circulaire economie neemt zelfs een centrale plek in onze strategie in. Een van Bollegraaf’s strategische doelstellingen is om de transitie naar de circulaire economie te versnellen. Dit doen we gezamenlijk door effectieve systemen te ontwikkelen en bouwen, waarbij materialen die recyclebaar zijn, worden verzameld, gerecycled en hergebruikt.
De Bollegraaf groep heeft in essentie de focus om op een milieuvriendelijke wijze waarde uit het verzamelde afval te creëren. Door continu en intensief te investeren in innovatie bieden we hoogwaardige recyclingoplossingen. We komen namelijk met geavanceerde processen om vanuit allerlei typen afvalstromen (van huishoudelijk afval, plastic en oud papier tot bouw- en sloopafval) secundaire grondstoffen van hoge kwaliteit te creëren. De uitdaging is hierbij tweeledig: Enerzijds het verbeteren van de kwaliteit/zuiverheid van teruggewonnen materiaal en anderzijds het verhogen van de terugwinningsgraad van materiaal. En dit doen we in een steeds veranderende omgeving.
Het streven naar zero waste recycling betekent het minimaliseren van de hoeveelheid restafval die uiteindelijk verbrand wordt en ervoor zorgen dat dit restafval geen waardevolle materialen bevat die beter gerecycled hadden kunnen worden. Deze ambitie vereist de ontwikkeling en inzet van slimme technologieën en oplossingen op basis van kunstmatige intelligentie, robotica en geavanceerde engineering in combinatie met expertise op het gebied van het terugwinnen van grondstoffen in de afvalverwerkingsketen. Dit vormt de kern van de innovatietrajecten van de Bollegraaf Groep.
Hoe kijken jullie aan tegen de circulaire economie? Denken jullie dat uiteindelijk alles kan worden hergebruikt?
De EU (en ook Nederland) wil een circulaire economie in 2050. Dit is een mooie ambitie, maar er moet nog veel gebeuren om de lineaire economie om te buigen naar een circulaire economie. In een circulaire economie worden grondstoffen optimaal gebruikt. Maar zonder recycling en geavanceerde scheidingstechnologie is de circulaire economie onmogelijk.
Zoals de afbeelding hieronder laat zien, moet er een holistische benadering van de waardeketen van materialen zijn om te komen tot recycling met een radicaal verbeterde rendabiliteit, waarbij veiligheid voorop staat en we voorbereid zijn op de toekomst.
Bijgevoegdede afbeelding maakt ook duidelijk dat (geavanceerde) mechanische recycling een belangrijke schakel in de circulariteit van materialen vormt. Alleen dan kunnen deze materialen in een hoogwaardige staat en op een kosteneffectieve, geautomatiseerde manier verder op de markt voor secundaire grondstoffen circuleren.
Wat zijn jullie verwachtingen voor de toekomst als het gaat om klimaatverandering en de impact op de samenleving?
Alles draait om CO2. Neem plastic als voorbeeld, een veelzijdig, goedkoop, duurzaam en lichtgewicht materiaal dat zijn weg heeft gevonden in vele industriële toepassingen, zoals de auto-industrie, de bouw, en verpakkingen, om er maar een paar te noemen.
Met een vraag naar plastic materialen van 51,2 miljoen ton in 2018 (bron: Plastics Europe4) was de productie van plastic in Europa nog steeds 62 miljoen ton (inclusief exportvolumes). Dit toont aan dat aan de vraag voornamelijk werd voldaan met nieuw plastic. Het gebruik van fossiele grondstoffen voor de productie van nieuwe kunststoffen heeft bekende negatieve aspecten, zoals CO2-uitstoot, uitputting van fossiele hulpbronnen het genereren van micro- en nano-kunststoffen.
In 2018 was van de 29 miljoen ton plastic afval, afkomstig van consumenten, dat in Europa werd ingezameld voor verwerking, slechts 9,4 miljoen ton (32%) bestemd voor recycling, waarvan slechts 3,5 miljoen ton (wat een recyclingpercentage van 15% betekent) daadwerkelijk werd gerecycled. Meer dan 40% van het ingezamelde plastic afval ging naar energieterugwinning en bijna 25% naar de vuilstort. Ook in dit geval spreken we vooral over open loop recycling. Dit betekent dat nieuwe producten gemaakt van de gerecyclede kunststoffen niet opnieuw kunnen worden gerecycled en uiteindelijk "de kringloop moeten verlaten".
Ons minimale doel is closed loop recycling voor alle vaste afvalmaterialen, inclusief plastics. Dit betekent dat materialen gerecycled worden en vervolgens opnieuw worden gebruikt om hetzelfde product te maken als dat het van origine was. Er zijn momenteel goede initiatieven in Nederland, maar ze zijn nog kleinschalig. We kunnen niet 100 jaar wachten tot iedereen aan recycling doet.
Als je kijkt naar het proces om van afval tot grondstoffen te komen, zie je dat er de afgelopen jaren fascinerende activiteiten geweest zijn om nieuwe technologie in te zetten. Dit is vooral op het gebied van chemische recycling (bijv. pyrolyse van plastic dat niet te recyclen is). De volumes moeten voldoende groot zijn om nieuwe grondstoffen te maken. Soms zijn deze onvoldoende aanwezig of van te lage kwaliteit om het rendabel te maken. Bij Bollegraaf zien we de oplossing onder andere in nieuwe, geavanceerde scheidingstechnologieën om tot hoogwaardiger mechanische recycling en een hogere kwaliteit van gerecycled materiaal te komen, in combinatie met chemische recycling.
In de nabije toekomst verwachten we een compleet nieuw ontwerp van geavanceerde MRF’s (Material Recovery Facilities). Deze MRF’s zullen de prestaties van geavanceerde mechanische recycling van verschillende soorten afvalmateriaal maximaliseren. Waar nodig gecombineerd met chemische recycling om secundaire grondstoffen van hoge kwaliteit te genereren. Dit beoogt een maximale reductie van de CO2-uitstoot. Wat ertoe bijdraagt dat klimaatverandering minder snel gaat en daarmee ook de impact daarvan op de samenleving verminderd wordt.
[4] https://plasticseurope.org/wp-content/uploads/2021/10/2019-Plastics-the-facts.pdf