Kennismaken met... Gijs Mallant

Kun je iets over jezelf vertellen? Na een loopbaan in de advocatuur inzake insolventierecht en in het bankwezen ivm structured finance, ben ik op de kop af zeven jaar geleden bij Atradius DSB gaan werken. Aan de commerciële kant had ik al bij ABN AMRO ervaring opgedaan met project & export finance, en het leek me erg boeiend om aan de ECA kant fulltime te gaan werken aan ECA transacties. In eerste instantie was het een beetje zoeken naar een juiste invulling van de functie. Maar gaandeweg werd het me steeds duidelijker (gelukkig maar) dat de functie in twee delen uiteenviel. Aan de ene kant de maandelijkse onderhandelingen bij de Europese Commissie in Brussel met alle EU landen, en de driemaandelijkse onderhandelingen in Parijs met de OECD landen. En nog allerlei aanpalende buitenlandse meetings met andere ECA’s, waaronder de Chinese onderhandelingen in de IWG (International Working Group). Dit was echt een geweldig nieuw avontuur voor mij. Het gaf me de gelegenheid om een geheel nieuw netwerk op te bouwen; stakeholder management was key, maar kennis van de dossiers was ook onontbeerlijk. Ook had ik hierdoor de gelegenheid om intensief met de afdeling EKI van het Ministerie van Financiën samen te werken en op te trekken in de buitenlandse reizen. Deze samenwerking zorgde echt voor een gezamenlijke ‘we can do’ mentaliteit. Daarmee bedoel ik dat wij (EKI en Atradius DSB) op internationaal niveau echt mooie resultaten hebben bereikt.

Aan de andere kant werd productontwikkeling een steeds belangrijker onderwerp. En dat gaf mij een mooie springplank naar andere collega’s binnen ADSB: aan wat voor nieuwe producten (of aanpassingen van bestaande producten) hebben onze exporteurs behoefte, welke ontwikkelingen zijn er in de markt waar ADSB op in moet spelen, welke interne efficiëntie slagen kunnen er gemaakt worden, etc, etc. Zo was er genoeg inspiratie om mee aan de slag te gaan. Op die manier hebben we veel innovatie doorgevoerd, denk aan bijvoorbeeld domestic cover, verhoging van de drempel van local cost, het CIRR loket, doorontwikkelen van de Export Krediet Garantie, Climate Investor 1 & 2, en het Green Shipping Fund. En wat me van het begin af aan opviel was het enthousiasme van de collega’s voor het vak en hun betrokkenheid bij de exporteurs. Een bevlogen en toch ook ontspannen groep mensen die altijd beschikbaar was om met mij samen te zitten om onderwerpen uit te leggen.

En afgelopen jaar ben je overgestapt naar een nieuwe functie binnen Atradius DSB? Een jaar geleden ben ik inderdaad overgegaan naar Claims & Legal waar ik mij momenteel naar volle tevredenheid aan het invreten ben op allerlei schadedossiers. En ook hier ga ik weer een mooie leercurve door. Nu kan ik in de praktijk zien hoe sterk onze polisvoorwaarden eigenlijk zijn, op welke manier wij onze centen terug kunnen krijgen en wat er allemaal bij komt kijken om (dreigende) schadezaken tot een goed einde te brengen. En natuurlijk weer nieuwe oude collega’s waar het gezellig mee werken is en van wie ik veel kan leren.

En waar houd je je in deze functie nog meer mee bezig? Voor Claims & Legal komt er veel werk aan met een verwachte stijging van faillissementen en stijging van het aantal ontwikkelingslanden van wie schulden via de Club van Parijs geherstructureerd moeten worden. Na Covid, verstoorde supply chains en stijgende energieprijzen & transportkosten wordt het steeds ingewikkelder voor ondernemingen en landen om aan hun schuldenverplichtingen te voldoen. Het is een beetje wrang, maar veel interessante zaken komen onze kant op door deze malheur.

En wat mogen we weten van Gijs Mallant als hij niet bij Atradius DSB aan het werk is?

In de zeven jaar dat ik bij ADSB werk, heb ik privé ook wel wat veranderingen doorgemaakt: twee van de drie kinderen hebben inmiddels het huis verlaten, ik ben twee jaar geleden de 50 gepasseerd met grijze haren tot gevolg, het lijf wordt wat krakkemikkiger en het geheugen is ook niet meer wat het was. Maar ‘on the bright side’ heb ik momenteel veel meer vrije tijd, en dat is ook wel heel plezierig. Geen rekening meer houden met kinderen, ik kan last minute besluiten om met mijn vrouw iets leuks te gaan doen, sporten zoals hardlopen en mountainbiken komt vaker voor, en ik lig niet meer uitgeteld op de bank in de avond. In het weekend tuinieren, hockeyen of met vrienden wandelen en eten: het is allemaal heel plezierig. Ik noem het mijn tweede jeugd die is aangebroken sinds mijn 50e verjaardag.

Gijs Mallant - Deputy Head Claims & Legal

Contact

info.dsb@atradius.com 020-553 2693

Social Media