Haagse Zaken

In deze nieuwe rubriek komen onze collega's van het ministerie van Financiën aan het woord over uiteenlopende onderwerpen.


Wat voor weer zou het
zijn in Den Haag?

U weet wel op dat mooie deuntje van Paul van Vliet. Denkt u dat regelmatig? Het antwoord is vast ‘nee’. U heeft wel iets beters te doen dan te kijken naar verhitte badgasten op het strand van Scheveningen. U denkt liever na over de bui die u ziet hangen boven de handelsrelatie tussen China en de VS. Of misschien heeft u juist de wind in de zeilen bij het verkrijgen van een mooie exportorder. Toch kan het geen kwaad uw blik ook op Den Haag te richten. Ik bedoel natuurlijk het politieke Den Haag aan het Binnenhof.


Mijn kamer op het ministerie van Financiën grenst zowat aan het torentje van Mark Rutte en vlak daarachter de wandelgangen van Kamerleden. Vaak onzichtbaar voor velen worden daar wetten en voorschriften gemaakt, ook voor u. Wheelen en dealen heet dat in Haags jargon, ook als het om kansen en mogelijkheden gaat. Ik zit dus dicht bij het vuur. Als hoofd van de afdeling exportkredietverzekeringen wil ik u graag bijstaan in dit Haagse spel. Het is namelijk voor ons allen van belang. Maar uw ongetwijfeld goede ideeën moeten ons wel bereiken.


Hoogste tijd om weer eens uit het raam te kijken. Nee, meneer Rutte loopt nu even niet voorbij. Ik blijf nog wat langer staren. De regen komt met bakken uit de lucht. Het is bijna een impressionistisch schilderij. De ministeries van onderwijs en binnenlandse zaken zijn in grijze nevelen gehuld. Een enkele lamp flitst aan op deze donkere namiddag. Een mooi moment voor reflectie.


Ik realiseer me hoe belangrijk het is ook voor het ministerie van Financiën om nog preciezer te weten welke ervaringen Nederlandse exporteurs hebben met exporteren anno 2019. In een wereld die snel verandert, machtsverhoudingen die kantelen en landen die afspraken steeds minder nakomen. Allerlei gedachten buitelen over elkaar heen. Een blijft hangen; we moeten samen zoeken naar antwoorden op de vragen; waar ondervindt u tegenwind en waar kunt u een duwtje in de rug gebruiken? De afgelopen maanden heb ik veel bedrijven mogen bezoeken en heb ik ook een aantal bedrijven mogen verwelkomen op het Korte Voorhout 7. Zo leer je een bedrijf snel en effectief kennen. Elke keer viel me op dat de gesprekken zo informatief waren. Elk bedrijf heeft zo zijn eigen kijk op bepaalde ontwikkelingen. Voor ons als beleidsmakers ontzettend nuttig. Ik vraag me nu steeds vaker af; wat voor ‘weer’ zou het zijn in uw bedrijf?

Naar de antwoorden op die vraag ga ik de komende tijd op zoek.


Astrid Bronswijk
Hoofd Exportkredietverzekeringen
Ministerie van Financiën


Astrid Bronswijk

Hoofd Exportkredietverzekeringen

Ministerie van Financiën


Klein land, grote wereld

Exporteren is per definitie grensoverschrijdend; onze klanten moeten met de hele wereld kunnen concurreren. Wij zien graag dat dit zo soepel mogelijk verloopt, met maximale mogelijkheden voor de Nederlandse economie. Maar ook met respect voor mens, dier en milieu. Daar kan Nederland echter niet alleen voor zorgen. Daarom zetten Atradius DSB en de Nederlandse ministeries van Financiën en Buitenlandse Zaken zich internationaal in om tot een duurzaam gelijk speelveld te komen voor onze exporteurs.


Dat is af en toe een behoorlijke uitdaging, want het internationale proces kan langzaam en stroperig zijn. Toch is het belangrijk voor de exporteur dat dit gebeurt. We onderhandelen over flexibele, maar breed toepasbare spelregels, die voor alle spelers in het veld gelden. Zo zorgen we ervoor dat er ook morgen nog mooie kansen zijn voor onze exporteurs.
Op dit moment is het heetste hangijzer de toekomst van de OESO-Arrangement; een van dé basisakkoorden op het gebied van officiële exportsteun wereldwijd. Die discussie vindt onder andere plaats in de Internationale Werkgroep (IWG), waar ook landen als China, Brazilië en India aanschuiven.


In deze werkgroep is onze inzet om te komen tot regels die flexibel genoeg zijn om zich aan de veranderende wereldmarkt te kunnen aanpassen, maar streng genoeg om een “race to the bottom” te voorkomen. Zo zijn wij als verzekeraar in staat onze klanten nog beter te bedienen. Daarnaast dragen we als Nederland de boodschap uit dat we respect moeten hebben voor onze planeet, mens en dier. Op die manier zorgen we voor een duurzaam systeem én een duurzame toekomst.


Om ons werk zo goed mogelijk te doen, hebben we input nodig van Nederlandse exporteurs. We zijn daarom zeer geïnteresseerd in uw ervaringen en zullen steeds vaker actief vragen waar u tegenaan loopt bij internationaal zakendoen. Hoewel de onderhandelingen in verband met het grote aantal spelers complex en langdurig zijn, gaan we onze internationale activiteiten bij u blijvend onder de aandacht brengen. Zo tonen wij aan dat we als klein land toch meespelen in het grote wereldspel. Natuurlijk kunt u bij vragen of opmerkingen contact op nemen met Atradius Dutch State Business.


Bob Jennekens, ministerie van Financiën

Bekijk nu het jaaroverzicht van ADSB