Creditnotes door de jaren heen

Dit is de eerste volledig digitale versie van de Creditnotes. Niet zomaar een pdf van de hardcopy versie, maar een interactief online magazine. Een gedenkwaardig moment, want de Creditnotes en zijn voorgangers op papier hebben bijna 60 jaar bestaan.

De stap naar volledig digitaal is groot voor Atradius Dutch State Business. Want veel mensen zijn gehecht aan de papieren versie. Maar de digitale versie heeft zo zijn voordelen. We kunnen op deze manier namelijk veel eenvoudiger onze artikelen, video’s en informatie met u delen en eventueel doorverwijzen naar externe pagina’s.


We proberen onze content zo makkelijk mogelijk in te delen zodat u snel kunt zien welke artikelen het meest van toepassing zijn voor u. Zo kunt u nog meer focussen op de informatie die u echt interesseert.

Zoals gezegd gaan de voorgangers van de Creditnotes best wel ver terug. Het eerste ‘Delcredere Bulletin’ stamt van september 1960. Dit waren kleine groene boekjes op A5 formaat voor exporteurs die gebruik maakten van de exportkredietverzekering van de toenmalige NCM.


In het voorwoord noemt de directie als voornaamste reden van publicatie ‘de toegenomen behoefte aan voorlichting omtrent kredietverzekering’. In 1970 verandert de huisstijl van de NCM en met de nieuwe vormgeving wordt ook de naam van het bulletin aangepast naar ‘Kredietwaardigheden’.

Het boekje blijft op A5 formaat, maar inhoudelijk zijn de artikelen gevarieerder en minder technisch. Ook het acceptatiebeleid wordt vanaf dat moment gepubliceerd. In 1978 wordt de vorm van Kredietwaardigheden gemoderniseerd. Het magazine gaat dan naar A4 formaat en wil zich volgens de redactie richten op ‘de steeds groter wordende informatiestroom.


In de tussentijd verandert de huisstijl nog een keer en krijgt het magazine een steeds modernere uitstraling. Vanaf 1996 verandert niet alleen de vormgeving en uitstraling, maar wordt ook de naam weer aangepast. De naam Credit Notes (let op de vroegere schrijfwijze) is geboren. Vanaf dat moment groeit de Creditnotes in stapjes naar het magazine zoals we dit tegenwoordig kennen.

Het blad bevat steeds meer artikelen over economische ontwikkelingen, interviews met klanten, en het niet weg te denken landenbeleid.
In de digitale versie van de Creditnotes proberen we al deze facetten te behouden. We proberen echter ook iets meer inzicht te geven in de werkzaamheden van Atradius Dutch State Business.


Wij hopen dat u ook met deze nieuwe opzet nog veel leesplezier heeft.


Bert Bruning, Directeur Atradius Dutch State Business

Lees nu onze economische update