Kennismaken met...

Afke Zeilstra

Kun je iets over jezelf vertellen, en wat is je functie bij Atradius Dutch State Business?

Ik werk als senior econoom bij Economic Research. In ons team houden we ons onder andere bezig met het beoordelen van het landenrisico en adviseren we over het landenbeleid. Iedereen binnen ons team heeft zijn eigen landenportefeuille. Ik ben verantwoordelijk voor de landen in West en Zuidelijk Afrika.

Ik woon in Haarlem met mijn vriend Michiel en onze twee zoons. De weekenden staan in het teken van sporten en koken voor (en met) familie en vrienden. Ik sta vaak langs de lijn om voetbal te kijken bij mijn zoons. Ook speel ik zelf weer voetbal. Sinds een jaar voetbal ik met vriendinnen in een 35+ competitie. Ik sport veel, zeker nu in deze coronatijden. Naast voetballen, loop ik hard en doe aan pilates. Ben je bekend met de high intensity pilates op de reformer?

Verder lees ik graag, op dit moment lees ik Homo Deus van Yuval Noah Harari. Een echte aanrader.

Hoe lang werk je al voor Atradius en hoe ben je in deze functie terecht gekomen? Ik werk nu 16 jaar als econoom bij Atradius. De jaren zijn voorbij gevlogen moet ik zeggen. Dankzij de leuke collega’s en de interessante werkzaamheden werk ik nog steeds met veel plezier bij Atradius.

Ik heb hiervoor drie jaar bij Financiële Diensten Amsterdam (FDA) gewerkt. Dit is een onderzoeksbedrijf dat onder andere pensioenfondsen adviseert over portefeuillebesluiten. Ik deed macro-economisch onderzoek en schreef artikelen voor het FIA beleggersweekblad dat het bedrijf uitgaf.

Kun je iets vertellen over je dagelijkse werkzaamheden? Veel werkzaamheden zijn op ad-hoc basis. Je bent als econoom eigenlijk een vraagbaken voor heel Atradius, zowel voor Atradius DSB als Atradius commercieel. Als er iets speelt in een Afrikaans land word ik daarnaar gevraagd. In ons team monitoren we de ontwikkelingen, zowel politiek als economisch, in landen. Doel is om tijdig de veranderingen te signaleren die een impact kunnen hebben op het risico in een land en of het landenbeleid dan moet worden gewijzigd. Vanwege de coronacrisis hebben we in het afgelopen jaar veel landen onder de loep genomen en besproken in de CAR. Dit is de commissie waarin de Staat deelneemt en het landenbeleid wordt vastgesteld. In normale tijden bespreken we in de CAR vooral de landen met een hoog obligo, oud landenbeleid, grote aanvragen, of de meest risicovolle landen. Daarnaast schrijven we korte updates van het landenrisico bij transacties. Naast landenonderzoek doen we ook thematisch onderzoek over uiteenlopende onderwerpen, zoals bijvoorbeeld over duurzame energie.

Het artikel in deze Creditnotes over de economic outlook voor Afrika heb jij geschreven. Kun je aangeven hoe dit soort onderzoeken tot stand komen? Deze economic outlook voor Afrika is de eerste in een reeks. Voorheen kwamen alle regio’s kort in de Economic Outlook aan bod, maar we willen de verschillende regio’s graag meer onder de aandacht brengen. In het geval van dit rapport ben ik begonnen met het analyseren van de economische data, wat is de huidige situatie en wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen. Daarmee maak ik het verhaal op hoofdlijnen. Er gebeurt zoveel in de regio, maar in deze tijd kon ik natuurlijk niet om de impact van de COVID19-pandemie heen. Ik had de economische cijfers zien binnenkomen en de regio wordt zo hard geraakt door de mondiale crisis. De ergste recessie in jaren wordt het voor de regio. Sub Sahara Afrika is een heterogene groep landen en niet ieder land wordt even hard en op dezelfde manier geraakt. In het rapport heb ik aan de hand van de belangrijkste transmissiekanalen laten zien hoe de landen worden geraakt. Veel Afrikaanse landen stonden er voor de crisis al zwak voor door de hoge schulden, en dat wordt alleen maar versterkt door deze crisis. Er is veel financiële steun van onder andere het IMF en de Wereldbank, maar de houdbaarheid van de overheidsschuld van een aantal Afrikaanse landen wordt steeds meer zorgwekkend.

Wat maakt een rol als landeneconoom zo interessant en wat vind je het leukste om te doen bij Atradius DSB?

Wat de rol van landeneconoom bij Atradius zo uniek en leuk maakt, zijn de landen waar we transacties op verzekeren. Het zijn veelal risicovolle landen zoals bijvoorbeeld Afrikaanse landen, waar veel gebeurt. Dat maakt het zo ontzettend interessant. Atradius is in mijn ogen hierin uniek binnen Nederland.


Afke Zeilstra - Senior Econoom

Compressor Systems Holland exporteert naar China