Kennis maken met...

Duuk Dudok van Heel

Kun je iets vertellen over jezelf, en wat is je functie bij Atradius DSB


Een prachtige openingsvraag moet ik zeggen en ik zal hem in een paar blokjes beantwoorden. Mijn karakter wordt door mijn vrienden en collega’s omschreven als positief, vrolijk en eigenwijs (hiermee bedoelen ze eigenlijk: ‘creatief met een gezonde dosis koppigheid’). Daarnaast hou ik wel van een uitdaging en vind ik het leuk om met mensen te werken. Het creatieve element heeft zich waarschijnlijk ontwikkeld omdat ik niet heel goed tegen mijn verlies kan. Nu ben ik geen hardloper met oogkleppen op, maar ik probeer de slimste weg te kiezen (dit zou overigens een goede toevoeging zijn aan de navigatie-app, zodat mijn snelste weg met die 100 drempels eentje wordt zonder drempels).


Verder ben ik een echte familieman, gelukkig getrouwd en ik werk een dagje minder om te genieten van twee opgroeiende kinderen en het boerendorp waar ik woon. Waar het kan, worden de zeilen gehesen om lekker uit te waaien. Verder ben ik ook graag in de bergen te vinden.


Ik werk als Senior Export Credit Specialist in het Key Account Team, waar wij de relatie onderhouden met de exporteurs die de meeste aanvragen voor exportkredietverzekering indienen. Een functie waar ik de diepte in kan en waarin ik mijn creativiteit regelmatig kwijt kan.

Hoe lang werk je al voor Atradius DSB en hoe ben je hier terecht gekomen?


Hiervoor werkte ik bij een kleine bank, waar zich destijds op korte termijn voor mij weinig doorgroeimogelijkheden zouden voordoen. Dankzij een tip van een oud-collega werd mijn interesse gewerkt en ben ik gaan solliciteren bij Atradius DSB.


Ik werk inmiddels ruim 12 jaar bij Atradius DSB en ook in deze functie. Nu ik dit zo zeg, lijkt het alsof ik vastgeroest ben, maar de goede werkcultuur, een hecht team, het speelveld als uitvoerder van de staat en bovenal het bedienen van prachtige Nederlandse bedrijven verklaart al snel waarom de tijd is omgevlogen.

Kun je iets vertellen over je dagelijkse werkzaamheden?


Deze zijn heel divers en dat maakt de functie ook heel leuk. In de eerste plaats ben ik het aanspreekpunt voor mijn klanten en banken voor de behandeling van hun aanvragen. In de meeste gevallen is er, voordat de aanvraag op de digitale mat valt, veelvuldig contact waarbij ik meedenk in de optimalisatie van een transactie. Het doel daarbij is om, voor wat betreft de (financierings)structuur van een transactie, de Nederlandse exporteur de beste uitgangspositie te geven in hun competitieve markt.


Hierbij zoek ik naar een goede balans tussen de commerciële belangen van de exporteur en de risico’s. In enkele gevallen is een stukje productontwikkeling nodig, waardoor de ekv zich als geheel weer verder ontwikkelt. In het Key Account Team hoef ik de exporteur niet snel bij de hand te nemen over de werking van de verschillende producten, maar word ik gevraagd om een afnemer van de klant te bezoeken om de voordelen van de ekv toe te lichten.


Wat vind je het leukste om te doen bij Atradius DSB?


Een moeilijke vraag, omdat er veel leuke aspecten zijn aan mijn functie. Ik beantwoord hem dus iets breder. Het structureren van de transactie vind ik erg leuk om te doen, hier kan ik voor mijn gevoel echt het verschil maken. Door mijn ervaring lukt het ook steeds beter om op basis van beperkte informatie een goede inschatting te maken of de transactie haalbaar is en dus ook door het kredietcomité wordt geaccepteerd.


Wat ook erg leuk is, zijn de grote complexe transacties met veel stakeholders. Hierbij stem ik ook regelmatig af met de staat (het ministerie van Financiën en Buitenlandse Zaken), waarmee ik een leuke band heb en goed kan samenwerken.


Als ik echt moet kiezen – hoewel de één niet los te zien is van de ander - wint de avonturier het toch van de analist. Dit zijn de reizen waarbij ik samen met een exporteur op pad ben om met behulp van de ekv een transactie te winnen. Dit zijn de kersen op de taart.


Handelshuis van de VOC in Kochi

Je bent afgelopen week ook met de handelsmissie naar India geweest. Kun je hier iets over vertellen?


Het was een bijzondere missie, niet alleen omdat wij werden vergezeld door het koninklijk paar, maar ook omdat het de grootste missie was ooit georganiseerd. De missie bestond uit verschillende onderdelen (Horticulture & Agrifood, Life Sciences & Health, Maritime, Water & Waste en High-Tech Systems & IT) en vond plaats op verschillende locaties. Mijn rol was om de nog niet bekende exporteurs die deelnamen aan de missie bekend te maken met de ekv enerzijds en hetzelfde te doen bij Indiase bedrijven/lokale overheden anderzijds. Bovendien kon ik van de gelegenheid gebruik maken om de hand te schudden met de bij ons bekende debiteuren.


Met enkele klanten uit het Key Account Team heb ik mij aangesloten bij de maritieme stroom die startte op het Port Forum in Mumbai. Hier kwam het koninklijk paar een onderdeel bijwonen. Dit vonden de Indiase deelnemers prachtig en ik natuurlijk ook.

Het is mooi om te zien hoe hun deelname het aangaan van nieuwe relaties vereenvoudigd. Hun komst trekt de beslissers van toekomstige Indiase partners aan, maar het schept ook saamhorigheid. Het geeft een gevoel van: ‘wij waren er samen bij’.


Na het Port Forum vertrokken wij naar Kochi (voorheen Cochin), waar de Maritime & Water Conference werd gehouden. Een bijzondere stad die 350 jaar geleden door de VOC werd gebruikt als uitvalsbasis voor de handel in voornamelijk peper. Het gebied is in 2018 getroffen door zware overstromingen en de kennis van onze Nederlandse exporteurs sloot mooi aan bij problemen die moeten worden overbrugd.


Deze trip naar India was voor mij erg interessant en ik moet zeggen dat India oogt als een fijn land om mee zaken te doen. Daarnaast heeft het land meer dan 150 havens. Daardoor hebben zij ook te maken met vergelijkbare vraagstukken als het gaat om water- en havenmanagement.