Powerspex: groot in ketels, procesautomatisering en simulatoren
Powerspex – Meesters in Procesautomatisering
Powerspex is in 1997 opgericht en is een technisch bedrijf, gespecialiseerd in proces-automatisering. Het bedrijf is opgericht door een viertal ex-werknemers van Stork ketels en gevestigd in Hengelo (Ov) en Veenendaal. In 2009 werden ze overgenomen door NEM dat vervolgens in 2011 werd overgenomen door Siemens Energy AG. Middels een management buy-out in 2013 is Powerspex nu weer zelfstandig. Op dit moment zijn er ongeveer 120 medewerkers in dienst.
Hart van de energievoorziening
De belangrijkste werkzaamheden van het bedrijf betreffen het leveren van de procesautomatisering van ketelinstallaties in de energie sector. Ketelinstallaties worden gebruikt om door verhitting water om te zetten in stoom en vervolgens die stoom, weer om te zetten naar elektriciteit en warmte (bijvoorbeeld voor stadsverwarming). In de ketels wordt warmte geproduceerd door brandstoffen te verbranden. In het verleden werd dit gedaan met fossiele brandstoffen, maar in deze tijd gebruiken we ook biobrandstoffen, zoals bijvoorbeeld afval, slib en biomassa. In de branche is Powerspex een bekende naam en zijn zij actief in de energiesector, zowel in Nederland als het buitenland.
Andere branches waarin het bedrijf actief is zijn de chemie en maritieme sector. Zo werken ze bijvoorbeeld samen met bedrijven zoals Damen Dredging Equipment om de automatiseringsprocessen aan boord van baggerschepen in te richten. Het betreft dan met name de inrichting van het dashboard waarmee het schip wordt bediend. Dergelijke opdrachten komen vaak op het pad van Powerspex dankzij oud-collega’s van Stork.
Strategische toepassing van E-Boilers in een volatiele energiemarkt
Wanneer er elektrische ketels (de zogenaamde E-Boilers) worden toegepast dan levert Powerspex deze ketels ook. De ketels die Powerspex dan levert, betrekken ze van een buitenlandse partij, omdat die niet in Nederland worden gebouwd. De toepassing van elektrische ketels is vooral interessant vanwege de gigantische schommeling van de elektriciteitsprijzen. De inzet van de ketels wordt zo geprogrammeerd dat ze in bedrijf worden gesteld op het moment dat de prijs van elektriciteit heel laag of zelfs negatief is. Dit is voor Powerspex extra interessant omdat dan zowel hun automatiseringskennis als de proceskennis kan worden ingezet.
Een ander belangrijk bedrijfsonderdeel zijn de simulatoren. Het gaat hierbij om het simuleren van de processen zoals het opwekken van elektriciteit, afvalverwerking, water- en stoom verwerking etc. Bij deze simulaties worden naast het proces ook de procesautomatisering en dan met name de bediening gesimuleerd. Op die manier ontstaat er een trainingssimulator, waarmee operators worden getraind, voordat een nieuw bedrijfsonderdeel in werking treedt.
Onlangs hebben ze een bedrijf in Essen (Duitsland) overgenomen dat vergelijkbare simulaties aanbiedt voor kerncentrales.
Het komt regelmatig voor dat er voor opdrachten uit het buitenland bankgaranties worden gevraagd. In dit geval betrof het een recente transactie naar een energieleverancier in België. Zij vroegen om een uitvoeringsgarantie en een onderhoudsgarantie. Om de banklijnen niet onnodig te belasten sluit Powerspex daarom garantieverzekeringen af bij Atradius DSB. Hierdoor kan de bank de bedragen vrijgeven en heeft Powerspex gewoon de beschikking over krediet.
Men verwacht in de toekomst dat met name de inzet van E-Boilers ook in het buitenland interessant gaat worden. Dat is al gebleken in België. Dan zal Powerspex de hulp van Atradius DSB zeker nog nodig hebben.
Sowieso geeft de transitie in de energieopwekking van fossiel naar duurzaam Powerspex grote kansen. Dat geldt dan niet alleen voor de energiesector, maar voor alle bedrijven die warmte en elektriciteit nodig hebben.
Pim Niesink - Export Credit Specialist
Monique Duns - Marketing & Events Officer