Nijhuis werkt samen met Climate Fund Managers
Atradius DSB werkt al enkele jaren samen met Climate Fund Managers (CFM), een in Den Haag gevestigde fondsbeheerder die zich richt op blended finance op klimaatgebied. Atradius DSB ondersteunt hun Climate Investor 1 (CI1) en Climate Investor 2 (CI2) infrastructuurfondsen voor opkomende markten.
Waar CI1 zich richt op hernieuwbare energie, richt CI2 zich op water, sanitaire voorzieningen en oceanen. In beide fondsen staat duurzaamheid centraal, met name de beperking van en aanpassing aan klimaatverandering. Een van de meest recente initiatieven waarin CFM heeft geïnvesteerd is het bedrijf Bio2Watt Energy Holdings (Bio2Watt), een pionier op het gebied van 'waste-to-value'-oplossingen in Afrika met een pijplijn gevuld met projecten voor het opwekken van meer dan 330 gigawattuur (GWh) aan hernieuwbare energie op het hele Afrikaanse continent.
Bio2Watt heeft onlangs Nijhuis Saur Industries (Nijhuis) aangesteld als leverancier van technologische oplossingen voor zijn biogasinstallaties. De samenwerking zal de levering van Bio2Watt's circulaire biogasoplossing mogelijk maken, waarbij organisch afval wordt omgezet in energie, energietekorten worden aangepakt en de weerbaarheid tegen klimaatverandering wordt vergroot.
Sean Thomas, CEO van Bio2Watt: "Wij zijn een ontwikkelaar van 'waste-to-value' projecten, voornamelijk gericht op het opwekken van energie voor de zakelijke en industriële markt in Zuid-Afrika en Mozambique. Het bedrijf is opgericht in 2007 en in de loop der jaren hebben we veel en moeizaam geïnvesteerd in het vinden van investeerders voor deze projecten. We hebben al de Bronkhorstspruit Biogas Plant in Gauteng ontwikkeld en die exploiteren we ook. Dit was Afrika's eerste afvalenergiecentrale op industriële schaal met een capaciteit van 4,6 MW elektriciteit."
De installatie verwerkt dierlijk en ander organisch afval door middel van anaerobe vergisting tot energie en warmwaterproductie. Op deze manier wordt voorkomen dat organische afvalstromen, afkomstig van industriële voedsel- en drankbedrijven, mest van vee, landbouwafval enzovoort, op stortplaatsen terechtkomen.
Door de groeiende vraag naar duurzame energie en de beschikbaarheid van grondstoffen is het opportuun om de capaciteit van de Bronkhorstspruit Biogas Plant uit te breiden naar 9,8MW, meer dan twee keer de huidige capaciteit. Om dit te bereiken heeft Bio2Watt in Nijhuis een partner gevonden via CFM, gevestigd in Doetinchem, dat gespecialiseerd is in duurzaam en veerkrachtig watergebruik, energie- en grondstoffenterugwinning.
Darron Johnson, Regional Head of Investments Africa voor CFM: "We hebben al eerder samengewerkt met Nijhuis bij een van onze eerste projecten in Egypte, en we dachten dat zij de ideale technologische partner zouden zijn om Bio2Watt te helpen bij hun ambities om te groeien."
Overal in Zuid-Afrika worden biogasprojecten ontwikkeld als een stabiele energiebron. Menno Holterman, CEO van Nijhuis Saur Industries: "Wind en zon zijn geweldige energiebronnen, maar door het gebrek aan batterijcapaciteit nog geen stabiele en voorspelbare energiebron. Bedrijven als BMW en AB Inbev, die tot de klanten of afnemers van Bio2watt behoren, hebben 24/7 productiefaciliteiten en zij hebben een stabiele bron van groene energie nodig. Biogas is een oplossing omdat het zo gemakkelijk is op te slaan en om te zetten in energie."
Atradius DSB verzekert 40% van de investering van CFM in de projecten. Nijhuis is ook een vaste klant van Atradius DSB en zij sluiten ook een verzekering af voor het eerste project. Eugen Goudsmith, CCO van Nijhuis voegt toe: "Voor dit soort projecten is CFM de ontbrekende schakel. Voor de ontwikkeling van een dergelijke productiecapaciteit is een impact investeerder cruciaal, anders is de realisatie van dit soort projecten bijna niet mogelijk. De gecombineerde kennis van de partners in dit project is uniek, en Afrika heeft de ambitie om groen te gaan."
En Bio2Watt heeft een duidelijke groeiambitie. Naast het Bronkhorstspruit project zitten er al vijf andere projecten in de pijplijn in Zuid-Afrika en Mozambique, waar ze kansen zien voor de nabije toekomst.
Sean Thomas: "Anaerobe vergisting heeft, in combinatie met andere hernieuwbare energietechnologieën, het potentieel om de Afrikaanse energiesector te transformeren. Deze oplossingen zullen de afhankelijkheid van import verminderen, groene banen creëren en een schoner milieu achterlaten."
Maar volgens Darron Johnson zijn de plannen groter dan deze vijf projecten. Hij benadrukt dat het laten zien van de resultaten geweldig is, maar dat het concept meerdere keren moet worden herhaald. "Onze plannen strekken zich ook uit tot elders in Afrika, maar we moeten de business case ook voor andere landen bewijzen. CFM heeft de juiste kapitaalmix, maar het is ook belangrijk om de juiste mensen en de juiste teams rond de tafel te hebben. We zijn erg enthousiast over de toekomst, maar we zijn ook erg realistisch over het leveren van de capaciteit."
Menno Holterman. "We zien veel potentieel. Bio2Watt is een zeer professionele organisatie die het mogelijk maakt om duurzame energieprojecten aan te jagen. Met dit project bewijzen we het concept. Zoals Darron zegt, is de volgende stap om dit bewezen en geïntegreerde concept van inname tot afname en alles daartussen uit te rollen naar andere Afrikaanse markten, omdat we allemaal geïnteresseerd zijn in een lange termijn verbintenis."
Guido Minnaert - Marketing Manager
Danny van Iersel - Account Manager