Kennismaken met ... Samantha Holthof
In dit interview stellen onze collega's zich kort voor, lichten ze hun professionele achtergrond toe, delen ze hun ervaringen bij Atradius DSB en spreken ze over de dynamiek van de exportwereld. Bovendien delen ze ook persoonlijke informatie, zoals hun hobby's. In deze editie hebben we Samantha Holthof geïnterviewd.
Kun je iets over jezelf vertellen?
Nou, vooruit dan. Mijn naam is Samantha, maar bijna iedereen die me goed kent, noemt me Sam. En eerlijk? Dat is zeker mijn voorkeur. Samantha heeft altijd de connotatie van mijn moeder die boos op me is omdat ik iets stouts heb gedaan. Enkel dan kwam de volledige naam naar boven! Volgende stap is ‘Samantha Amanda Maria’ en het moment dat de achternaam erbij kwam, dan kon ik me maar beter verstoppen.
Geintjes terzijde, ik ben 31 jaar en woon in Rijswijk met mijn vriend Pim en 5 katten. Mijn vriend en ik zijn inmiddels ruim 7 jaar samen en hebben recent een nieuwbouwhuis gekocht, dus hopelijk woon ik halverwege 2025 in Dordrecht! Mijn vriend is de teamlead van een servicedesk en is daarnaast een Twitch streamer #CaptainPym.
Ik ben een fervent gamer, voornamelijk RPG’s en fantasy. Denk aan Skyrim, Dragon Age, Baldur’s Gate, etc, maar ik speel eigenlijk van alles en nog wat. Mijn vriend en ik gamen ook regelmatig samen, ook on stream. Daarnaast ben ik zeer van het handwerk, ik ben aan het leren hoe ik zelf kleding en accessoires kan maken, hou van schilderen en dicht en schrijf (korte) verhalen. Ik hou ontzettend van koken en bakken en sta hier dan ook om bekend bij vrienden en familie.
Hoe lang werk je al bij Atradius en wat heb je daarvoor gedaan?
Ik werk inmiddels anderhalf jaar bij ADSB als Compliance Officer. Daarvoor heb ik een master forensische criminologie gedaan bij Universiteit Leiden. Hoe rol je dan in vredesnaam in de financiële sector? Dat heb ik mezelf ook afgevraagd. Na mijn opleiding kreeg ik een aanbod van een detacheringsbureau om als Customer Due Diligence analist te beginnen bij ABN AMRO. Dit leek me een goede manier om mijn carrière te starten terwijl ik verder keek naar mijn ‘droombaan’, wat die ook mocht zijn. Dat is iets anders gelopen toen ik doorhad dat financiëel economische misdaad toch wel een erg interessant vakgebied is. Ik ben alleen totaal niet het type dat blij wordt van het zijn van een CDD-analist.
Ik ben daarom van baan gewisseld en anti-money laundering analist geworden bij ING, waar ik voornamelijk bezig was met risico’s in kaart brengen op internationale schaal en het testen van hun systemen die alarmeren op voor ongebruikelijke transacties. Toen dit project ophield, ben ik naar Payvision gegaan (drama, hier praten we niet over), waar ik samen met een team van vijf de complete AML-afdeling, inclusief systemen, opgebouwd heb. Payvision stopte met bestaan en zo kwam ik hier terecht!
Wat doe je precies als compliance officer?
Ik doe ontzettend veel. De dagelijkse werkzaamheden, business as usual, bestaat uiteraard uit het adviseren en ondersteunen van de eerste lijn, onder andere het schrijven van compliance adviezen en, op dit moment, het controleren van screenings. Achter de schermen gebeuren er echter ontzettend veel dingen die niet iedereen ziet.
Zo hebben we afgelopen jaar, samen met de Staat, een risicokader opgesteld voor anti-omkoping en corruptie. Dit ging gepaard met vele meetings, grote highs en lage lows en een groeiend begrip van beide kanten. Dit kader hebben we uiteindelijk om weten te zetten in werkzaam beleid en procedures. Ook zijn wij als compliance verantwoordelijk voor het opstellen van werkinstructies en het ophouden van kennis, onder andere door het geven van trainingen. Een groeiend deel van de werkzaamheden is ook het contact houden met andere ECAs en samenwerking, onder andere via de OESO, op het gebied van omkoping en corruptie.
Wat is er zo leuk aan compliance en hoe geef jij invulling aan deze functie?
Het is lastig om te zeggen wat er zo leuk is aan compliance. Ik denk dat een deel het speurwerk is, onderzoek doen en analyseren. Soms is het echt een puzzel die je probeert op te lossen. Daarnaast zijn de gevolgen van compliance onderwerpen veelal vergaand, het gaat niet enkel om de klant of diens koper, maar ook om de maatschappij die geraakt wordt door bijvoorbeeld corruptie. Het idee dat er ook maar iets is wat door ons gedaan kan worden om dit te voorkomen, is best een goede motivatie.
Vanuit compliance komen er natuurlijk veel zaken voorbij. En ik kan me voorstellen dat niet iedere transactie voldoet aan de standaarden die wij verwachten. Hoe ga je daar dan mee om?
Zeker niet iedere transactie voldoet aan onze standaarden, hetzij omdat het rammelt bij de partijen waar onze klanten zaken mee doen of omdat er bij de klant iets gaande is. Onze eerste stap is altijd navraag doen bij de klant. Duidelijke vragen uitzetten waar we tenminste antwoord op moeten hebben om een goede beoordeling te maken. Voor compliance gaat dit contact bijna altijd via Underwriting, the real MVP's. Zij hebben dan ook regelmatig te maken met vragen van klanten als ze het ergens niet mee eens zijn of als ze niet begrijpen waarom we de vragen stellen die we stellen.
Als een transactie echt risico’s met zich meebrengt, die niet gemitigeerd kunnen worden door ons, dan zullen wij een negatief advies af moeten geven vanuit compliance. Meestal leidt dit tot afwijzing van de aanvraag. Uiteraard ook voor ons niet de favoriete uitkomst, maar in sommige gevallen kunnen we niet anders.
Wat is de grootste uitdaging die je tot nu toe hebt meegemaakt bij Atradius DSB?
De allereerste zaak die ik zelfstandig oppakte was gelijk mijn grootste uitdaging tot nu toe. Er was sprake van negatieve berichtgeving die betrekking had op een klant in projecten die wij toentertijd ook verzekerd hadden, en waar schade uit voort vloeide. Dit kwam allemaal recentelijk pas naar boven, maar het waren best stevige aantijgingen. Nu betekent dat natuurlijk niet direct dat er ook iets aan de hand is, maar hiervoor moet goed onderzoek verricht worden. Des te meer vragen we stelden, des te meer dingen naar boven kwamen drijven. Het heeft bijna een jaar geduurd voordat dit onderzoek uiteindelijk afgerond was, helaas met een negatieve uitkomst voor de klant.
Wat is het leukste aan je werk bij Atradius DSB?
Binnen Atradius DSB is teamwork erg belangrijk. Ons team is relatief klein, waardoor we erg betrokken zijn bij elkaar. Daarnaast is het werk veelzijdig, afwisselend en oplossingsgericht waardoor ik veel voldoening uit het werk haal.
Samantha Holthof - Compliance officer at Atradius Dutch State Business