Mogelijkheden in het Midden-Oosten?

Een verslag van onze handelsreis door het Midden-Oosten – Saoedi-Arabië, Oman, Abu Dhabi en Dubai door Robert Harsanyi en Margriet van Dongen


Er gebeurt veel in Midden-Oosten, en we zien dat er veel kansen zijn voor Nederlandse ondernemers om te exporteren naar de landen in deze regio. Om het Nederlandse bedrijfsleven, en met name het mkb, te ondersteunen in hun exportambities brachten we een bezoek aan twee evenementen in het Midden Oosten: de Saudi Agriculture en Gulfood Manufacturing. Deze beurzen, werden relatief kort na elkaar georganiseerd en diverse Nederlandse exporteurs waren hier aanwezig met een stand.


Naast het bezoeken van beide evenementen hebben we ook gebruik gemaakt van de gelegenheid om ambassades en consulaten te bezoeken. Daarnaast stonden er enkele bedrijfsbezoeken op het programma om meer inzicht te krijgen in de ontwikkelingen in de regio.


Saoedi-Arabië was voor ons de eerste stop vanwege de Saudi Agriculture beurs. Naast het bezoek aan de beurs hebben we banken en investeerders bezocht die ons vertelden over de lokale markt waar zij mee te maken hebben. Op de Nederlandse ambassade hebben we een presentatie gegeven over Atradius DSB aan Nederlandse exporteurs en lokale bedrijven.

We vervolgden onze reis naar Oman en Abu Dhabi waar we op de Nederlandse ambassades ook weer een podium kregen om te presenteren aan Nederlandse bedrijven en lokale ondernemers. Samen met medewerkers van de ambassade hebben we nog enkele bedrijfsbezoeken gebracht aan onder meer een lokale distributeur van pompen en een lokale ondernemer die kassen wilt kopen van een Nederlandse exporteur.


Dubai was de laatste stop van onze reis. Naast Gulfood Manufacturing hebben we verschillende verkoopkantoren van Nederlandse bedrijven bezocht. Dit gaf ons de mogelijkheid om met enkele klanten en prospects te spreken over de kansen in de regio en de uitdagingen waar ze mee te maken hebben.


Uiteindelijk was het een enorm druk, maar efficiënt programma. De mensen bij de ambassades en bedrijven met wie we spraken, hebben een helder beeld geschetst van de lokale ontwikkelingen Zo hebben ze ons een beter inzicht in de regio gegeven. Dit zal zeker helpen om de Nederlandse export naar het Midden-Oosten ook in de toekomst goed te kunnen bedienen.


Margriet van Dongen, Underwriter / Business Developer

Robert Harsanyi, Senior Export Credit Specialist

Economische effecten van de Brexit