Atradius Dutch State Business en Invest International steunen fabriek voor groene ammoniak in Marokko

Invest International en Atradius Dutch State Business hebben een financiering en verzekering verstrekt aan ingenieursbureau Proton Ventures uit Schiedam voor de bouw van een nieuwe fabriek voor de productie van groene ammoniak in Jorf Lasfar, Marokko.

Proton Ventures is een onafhankelijk ingenieursbureau in de chemische industrie en biedt innovatieve engineering en kant-en-klare oplossingen voor grote opslagterminals, gedecentraliseerde ammoniakproductie-eenheden en andere gerelateerde procestoepassingen. Proton Ventures richt zich met name op decentrale opslag van chemische energie om hernieuwbare energie voor iedereen toegankelijk te maken. Als technologische innovator stelt het partners wereldwijd in staat te profiteren van veilige, betrouwbare, efficiënte en milieuvriendelijke oplossingen. De professionals van Proton Ventures zijn sterk in innovatieve toepassingen in terminalconcepten, NFuel en Utilities.

Proton Ventures biedt met haar unieke technologie de mogelijkheid om ammoniak te maken uit schone energiebronnen. Ammoniak wordt gezien als een perfecte energiedrager, omdat het grote hoeveelheden energie kan opslaan en transporteren op een efficiënte manier.

De fabriek, GAPP geheten (Green Ammonia Pilot Plant), gaat groene ammoniak produceren met een capaciteit van vier ton per dag op basis van het Haber-Bosch-proces. Daarvoor wordt de pre-industriële pilot plant uitgerust met twee PEM & Alkaline elektrolysers met elk een vermogen van 2 MW.

De pilot plant wordt uitgerust met een emulator die verschillende elektrische belastingprofielen kan simuleren, met name de hybridisatie van fotovoltaïsche (PV) cellen en windenergie, op verschillende geografische locaties in Marokko en andere landen op de hele wereld. Op 19 juli 2022 is, na een succesvol aanbestedingsproces, een engineering-, inkoop- en constructieovereenkomst (EPC) getekend tussen de Mohammed VI Polytechnic University en Proton Ventures, in aanwezigheid van het Institute Research Energy Solar et Energy Nouvelles (IRESEN) en de heer Fred Duijn, zaakgelastigde van de Nederlandse ambassade in Rabat, Marokko.

“Wij zijn blij dat wij met onze werkkapitaalverzekering financiering mogelijk kunnen maken voor een belangrijke innovatie in de energietransitie. Dit project en haar partners hebben duidelijk een unieke bijdrage aan de productie en handel van groene waterstof en versterkt bovendien de banden tussen Nederland en handelspartner Marokko. Wij zijn ook trots dat wij samen met onze partner Invest International een verschil kunnen maken met deze financiering.”
Bert Bruning, Managing Director of Atradius Dutch State Business
"We zijn verheugd om deze lening te financieren, omdat het de economische groei van Marokko zal bevorderen en van het land een continentaal knooppunt voor toekomstige productie van groene waterstof wil maken. Europa moet in de toekomst energie uit het buitenland halen; Marokko is een goede locatie voor grootschalige waterstofproductie, omdat het beschikt over veel wind, zon en land. Een combinatie die wij in Noord-Europa op die schaal niet hebben. Vanuit de unieke rol van Invest International als Nederlandse impactinvesteerder financieren wij internationale projecten die bijdragen aan Sustainable Development Goals (SDG’s) en aan de Nederlandse economie.” Joost Oorthuizen, Chief Executive Officer at Invest International
“Dit eerste groene ammoniak/waterstofproject is van groot belang voor de energietransitie naar hernieuwbare bronnen. Deze onderzoeksfaciliteit op industriële schaal zal unieke, operationele inzichten opleveren om verdere uitbreidingen in en buiten Marokko mogelijk te maken en de opleiding van meer waterstof/ammoniak-experts te stimuleren. Het is een voorrecht om de expertise en capaciteit van Proton Ventures op het gebied van waterstof en de productie van ammoniak in te zetten in dit strategische project dat het begin zal zijn van veel vergelijkbare activiteiten.”
Paul Baan, Chief Executive Officer van Proton Ventures

Contact

info.dsb@atradius.com 020-553 2693

Social Media