Hoe Atradius DSB via handelsmissies nieuwe exportkansen realiseert...

Internationale ambities met lokaal draagvlak

In een mondiale economie die wordt gekenmerkt door verschuivende machtsverhoudingen, klimaatuitdagingen en toenemende geopolitieke spanningen, groeit de behoefte aan duurzame handelsrelaties. Voor Nederlandse bedrijven – en in het bijzonder het midden- en kleinbedrijf – ligt de sleutel tot internationale expansie in het vermogen om betrouwbare partnerschappen aan te gaan en toegang te verkrijgen tot passende financiering. Atradius Dutch State Business wil proactief bijdragen aan het creëren van kansen voor Nederlandse exporteurs en sluit daarom regelmatig aan bij handelsmissies.

Handelsmissie naar Kenia: Duurzame land- en tuinbouw en water

In maart 2025 nam Atradius DSB deel aan een hoogwaardige economische missie naar Kenia, gekoppeld aan het staatsbezoek van het Koninklijk Paar. Onder leiding van minister Reinette Klever (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp) verkenden meer dan zeventig Nederlandse bedrijven de marktkansen in Nairobi en omgeving. Atradius DSB werd vertegenwoordigd door Max ten Have en Mackenzie Masaki. Hun centrale doel: het verkennen van de snelgroeiende Keniaanse economie en het ondersteunen van de Nederlandse exporteurs bij financiering voor duurzame handelsprojecten. Kenia is een sleutelmarkt in Oost-Afrika met een open economie vol ondernemerschap en een snelgroeiende bevolking. Toch blijft toegang tot financiering een structurele uitdaging, zeker voor het mkb. Nederland is reeds lang actief in Kenia’s tuinbouw- en agri-sector, maar opschaling vereist duurzame financieringsoplossingen en lange termijn samenwerking. Ook op gebied van water en duurzame energie liggen er veel kansen voor Nederlandse bedrijven.

Lokale partnerschappen voor structurele ontwikkeling

In gesprekken met Keniaanse banken, projectontwikkelaars en overheden illustreerden Max en Mackenzie hoe instrumenten zoals het Dutch Good Growth Fund (DGGF) bijdragen aan lokaal verankerde ontwikkelingsrelevante initiatieven. Voorbeelden zijn de levering van Nederlandse irrigatietechnologie aan agrarische coöperaties, de bouw van gekoelde opslagfaciliteiten voor exportgerichte tuinbouw, en de installatie van modulaire zonne-energiesystemen waarmee huishoudens en bedrijven toegang krijgen tot betaalbare, duurzame energie. Deze aanpak stimuleert gedeelde verantwoordelijkheid en risicospreiding binnen blended finance-structuren en draagt bij aan impact lokaal.

"Door lokaal gewortelde projecten financieel mogelijk te maken, versterken we zowel de economische als de maatschappelijke impact van Nederlandse export." — Max ten Have, Atradius DSB

Financiële hefboom voor duurzame ontwikkeling

Tijdens thematische sessies rond duurzame landbouw, waterbeheer en klimaatinfrastructuur lag de focus op het toegankelijk maken van Nederlandse exportoplossingen voor het Keniaanse. Denk aan financieringsconstructies met lage rente, langere looptijden en passende risicodekking. In dialoog met ontwikkelingsbanken, ondernemers en beleidsmakers werd duidelijk hoe waardevol ECA-instrumenten kunnen zijn om projecten van de grond te krijgen die anders buiten bereik zouden blijven.

Handelsmissies als strategisch instrument voor duurzame impact

Internationaal zakendoen in opkomende markten vraagt niet alleen om marktinzicht, maar ook om visie, partnerschap en institutionele verankering. Onze betrokkenheid bij handelsmissies weerspiegelt een geïntegreerde benadering waarin financiering, diplomatie en relaties samenkomen. Wij zetten ons in om de export van Nederlandse technologie, diensten en innovaties te bevorderen – met name in markten met hoog potentieel. Door de kracht van exportkredietverzekeringen te combineren met diplomatieke betrokkenheid en inhoudelijke matchmaking, maken wij projecten mogelijk die niet alleen economisch rendabel zijn, maar ook maatschappelijke meerwaarde opleveren


Contact


info.dsb@atradius.com 020-553 2693

Social Media


Lees meer


Introductiecursus 20 mei